ACTUALITATE 4 mai 2009

Bloc ANL la Covasna

de Covasna Media | 1030 vizualizări
Acesta va oferi 18 locuinţe, dintre care şase de serviciu

Autorităţile locale din staţiunea Covasna au făcut demersurile pentru construirea în oraş a unui bloc ANL care va oferi 18 locuinţe pentru tinerii solicitanţi. Potrivit primarului Lorincz Zsigmond, cererile pentru ANL sunt numeroase, peste 200, iar din cele 18 de locuinţe care vor fi construite şase sunt necesare pentru specialiştii din diferite domenii, cum ar fi directori sau profesori care îşi desfăşoară activitatea în oraş. Acesta ar fi al doilea bloc ANL care se

Acesta va oferi 18 locuinţe, dintre care şase de serviciu

Autorităţile locale din staţiunea Covasna au făcut demersurile pentru construirea în oraş a unui bloc ANL care va oferi 18 locuinţe pentru tinerii solicitanţi. Potrivit primarului Lorincz Zsigmond, cererile pentru ANL sunt numeroase, peste 200, iar din cele 18 de locuinţe care vor fi construite şase sunt necesare pentru specialiştii din diferite domenii, cum ar fi directori sau profesori care îşi desfăşoară activitatea în oraş. Acesta ar fi al doilea bloc ANL care se construieşte la Covasna.

Venind vorba despre ANL, primarul din Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, care a fost prezent la o conferinţă comună cu primarul din Covasna, în ideea conlucrării, consideră că această Agenţie ar trebui să fie descentralizată, iar suma care provine din vânzarea locuinţelor să revină la bugetul local pentru construirea de locuinţe de la nivel local. „Dacă tot vorbim de descentralizare, tot ce este ANL ar trebui descentralizat şi lăsat la primării să decidă de ce locuinţe au nevoie.

În mod logic, dacă s-ar reglementa legal, s-ar putea ca toată suma din vânzarea locuinţelor să meargă la bugetele locale, să se facă un fond de locuinţe ca banii să nu poată fi folosiţi decât pentru a construi locuinţe, şi primarul să aibă posibilitatea de a construi. Un primar ştie mai bine ce locuinţe sunt necesare în oraşul lui”, a declarat Antal Arpad.

Fond de locuinţe

Din păcate, spune Antal, suma care reiese din vânzarea apartamentelor ANL merge la stat, deşi primăriile investesc destul în ANL-uri prin asigurarea terenului şi amenajarea exterioară a acestor blocuri, în plus, crede primarul, nu este corect să decidă Bucureştiul ce tip de bloc să construiască o localitate.

În opinia lui Antal, prin înfiinţarea unui fond de locuinţe şi folosirea sumelor din acesta pentru construire ar fi mult mai bine, de asemenea şi organizarea licitaţiilor la nivel local ar fi mai avantajoasă.

„Acum licitaţiile sunt la nivel naţional şi legea spune că se pot vinde apartamentele, prin hotărâri ale CL, dar nu pot fi mai ieftine decât valoarea de inventar actual şi ajungem la preţuri de 40.000 de euro în Sf.Gheorghe la un apartament ANL, ceea ce este foarte mult. Dacă am organiza licitaţiile local, aceste preţuri ar fi mai avantajoase”, a mai spus primarul Antal Arpad.

În prezent în Sf.Gheorghe se lucrează la construcţia a două blocuri de tip ANL, iar în oraşul Covasna a fost aprobată construirea blocului cu 18 locuinţe.

Potrivit legii, persoanele chiriaşe pot locui 5 ani în aceste apartamente, după care pot cumpăra, iar dacă nu cumpără atunci trebuie să plătească o chirie mai mare dacă au împlinit 35 de ani.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.