Binecuvântarea bucatelor de Paști în aer liber în premieră și în Sfântu Gheorghe
Câteva sute de credincioși catolici și protestanți au luat parte duminică, 17 aprilie a.c., la slujba de sfințire în aer liber a mâncărurilor tradiționale de Paști. În ciuda ninsorii și vremii reci, Piața Libertății din Sfântu Gheorghe s-a umplut de energia și bucuria oamenilor veniți cu speranța că această tradiție, preluată din Miercurea-Ciuc, va continua și în viitor.
Participanții au adus coșuri împletite în care au pus ouă roșii, șuncă, vin și alte preparate tradiționale, acoperite cu ștergar alb. Unii au venit îmbrăcați în costume populare secuiești, iar unele coșuri au fost împodobite cu flori de primăvară.
După slujbă, preoții au mers printre oameni și au sfințit bucatele pregătite pentru masa de Paște.
Deși ceremonia a avut loc dimineața devreme, iar vremea a fost foarte rece, câteva familii au venit și cu copiii, pentru a-i implica și pentru a transmite mai departe această frumoasă tradiție.
„Simt o emoție puternică de bucurie, mă bucur nespus că așa ceva se întâmplă și în orașul nostru. În anii precedenți, înainte de pandemie, în duminica de Paști ne trezeam cu noaptea-n cap ca să ajungem la Miercurea-Ciuc cu coșulețul cu ouă roșii și cozonac. Energia pozitivă cu care ne întorceam de fiecare dată este de nedescris. Asta am simțit și aici, acum. Bucurie în suflet, pace, liniște“, ne-a spus o bunică cu lacrimi de bucurie în ochi, de mână cu nepoțica ei, după eveniment.
Oamenii au primit cu bucurie anunțul primarului Antal Árpád postat în Vinerea Mare pe pagina sa de Facebook, acesta având sute de aprecieri: „Sfințirea mâncării de Paști din Miercurea-Ciuc este exemplară peste tot în Ardeal. Bucatele de sărbătoare sunt așezate în coșuri și acoperite cu ștergare, iar apoi credincioșii se adună laolaltă pentru ca acestea să fie sfințite de către preoți. După ceremonie, fiecare va servi acasă mâncarea binecuvântată.
În Duminica Paștelui, 17 aprilie, la șapte și jumătate dimineața, îi așteptăm pe toți locuitorii din Sfântu Gheorghe, indiferent de apartenența confesională, în Piața Principală, la ceremonia de sfințire a mâncării de Paști cu intenţia de a crea o tradiţie.“
În mod normal, mâncarea tradițională de Paști este dusă pentru sfințire la biserică în noaptea de Înviere. Dar în Miercurea-Ciuc obiceiul sfințirii bucatelor în centrul orașului a început în 2001, la inițiativa episcopului Tamás József, deoarece bisericile au devenit neîncăpătoare. În prezent, ceremonialul este un simbol al Sărbătorilor de Paști catolice din Miercurea-Ciuc.
Potrivit știridecluj.ro, ca și în Sfântu Gheorghe, acest obicei a fost preluat în premieră și de clujeni. Aceștia au dus coșurile pregătite pentru sfințire în fața Bisericii „Sfântul Mihail“ din centrul orașului.