ACTUALITATE 26 iunie 2009

Bilanţ şi proiecte ale Consiliului Judeţean

de Covasna Media | 660 vizualizări

După un an de mandat în fruntea judeţului, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Tamas Sandor, şi administratorul public Klarik Laszlo au făcut o trecere în revistă a acestei perioade numită de ei „Anul proiectelor“.

Motivul ar fi o serie de proiecte câştigate sau depuse de CJ în ultima perioadă, atât cu finanţare europeană cât şi din fonduri guvernamentale.

Proiecte de aproape 12 milioane de euro în 2008

Potrivit preşedintelui CJ, Tamas Sandor, în ultimul an Covasna a câştigat şi contractat şase proiecte europene, în valoare de 11.867.000 de euro, la care se adaugă şi proiectul pentru DJ 121 în valoare de peste 56 de milioane de euro din fonduri europene care deocamdată nu a fost contractat dar este câştigat.

Cele 6 proiecte se referă la înfiinţarea SMURD, o iniţiativă mai veche lansată în toate judeţele ţării, Drumul Apelor Minerale, demarat de câţiva ani dar contractat recent, un proiect câştigat cu judeţul Harghita – dezvoltarea capacităţii administrative din cele două consilii judeţene şi dezvoltarea resurselor umane, Centru de Vizitare la Cheile Vârghiş, finanţarea continuă a Centrului Europe Direct şi încă un proiect Geographical International Sistem.

Totodată, se mai lucrează la proiectul pentru încă un centru de vizitare în Mestecănişul de la Reci şi s-a cerut sprijinul Ministerului Turismului pentru altul la Oituz – Ojdula.

Prin comparaţie, conducerea judeţului a arătat că în perioada 2004 – 2008 au fost câştigate patru proiecte, în valoare de 91.227 de lei.

La proiecte depuse, suma prevăzută pentru ultimul an este de aproape 49 de milioane de lei. În ceea ce priveşte programele guvernamentale care se derulează în judeţ, pe Ordonanţa 7 au sau au avut loc lucrări în 30 de locaţii, banii intraţi pe 2008 – 2009 fiind de 8.386.667 de lei. De asemenea, judeţul a mai primit de la Ministerul Dezvoltării 16,6 milioane de lei, dar deocamdată a putut accesa doar jumătate şi în aproximativ o lună vor putea fi folosiţi şi restul banilor.

Pe HG 577 – pietruiri de drumuri comunale, alimentare cu apă la sate -, au loc investiţii în 54 de locaţii, suma atrasă fiind de 3.334.762 de euro într-un an. Conducerea CJ a contabilizat şi respectarea promisiunilor de către miniştrii care au vizitat judeţul în februarie. În ceea ce îl priveşte pe ministrul dezvoltării, Vasile Blaga, preşedintele CJ a arătat că promisiunile au fost respectate, şi anume 16,7 milioane de lei pentru HG 577, 6 milioane pentru alimentare cu apă, două săli de sport, la Catalina şi Comandău, şi continuarea unor lucrări ANL în judeţ.

În cazul ministrului sănătăţii, Ion Bazac, s-a arătat că a alocat cele 3 milioane de euro pentru Spitalul de Cardiologie, în schimb din suma de 1 milion de euro promisă pentru Spitalul Judeţean, s-au alocat deocamdată 900.000 de lei, nici un sfert.

Telegondolă la Lacul Sânta Ana

Pe lângă proiectele amintite, conducerea Consiliului Judeţean a solicitat sprijinul ministrului turismului, Elena Udrea, pentru mai multe proiecte turistice din judeţ. Întâlnirea a avut loc acum trei zile, ocazie cu care liderii judeţului i-au solicitat acesteia sprijinul pentru proiectarea accesului spre Lacul Sfânta Ana şi amplasarea unei telegondole până la panoramă, sau pentru reabilitarea băilor tradiţionale de apă minerală.

Astfel, potrivit lui Tamas Sandor, ei au cerut suma de 70.000 de euro pentru realizarea unui proiect la Lacul Sfânta Ana, unde se doreşte a fi amenajată telegondolă până la panorama spre lac şi să fie închis maşinilor drumul de acces spre acesta.

„Vrem să închidem drumul până la lac şi numai cu autobuze ecologice, biciclete sau pe jos să se poată coborî. Anul acesta am putea realiza proiectul”, a spus Tamas.

Valoarea proiectului per ansamblu depăşeşte 7 milioane de euro, însă autorităţile au solicitat deocamdată bani pentru proiectare.

Tototdată, conducerea judeţului a mai solicitat fonduri şi pentru reabilitarea unui drum spre Sfânta Ana. „D-na ministru ne-a promis că pe distanţa de la Bixad – Balvanyos - Tg. Secuiesc, de 35,1 km şi bifurcaţia spre Lacul Sf. Ana de peste 7 km - 1,5 în Covasna şi 5,5 în Harghita va găsi chiar în luna aceasta fonduri să putem asfalta. În porţiunea Bixad – Balvanyos unde drumul este mai prost sunt şi poduri, podeţe şi ziduri de sprijin pe care le reparăm, iar pe toată suprafaţa trebuie covor asfaltic“, a spus Tamas.

Suma solicitată este de 5,5 milioane de euro, pentru care s-a depus şi un proiect de hotărâre. O parte din bani ar putea fi asiguraţi şi de la Ministerul Dezvoltării.

Reabilitarea băilor cu apă minerală

Tot la capitolul turistic, CJ a identificat patru locaţii unde doreşte să reabiliteze băile tradiţionale de apă minerală, după ce o primă astfel de locaţie a fost dată în folosinţă anul trecut. Cele patru locaţii identificate sunt la Pădureni, Cernatul de Sus, Tălişoara şi Balvanyos, iar costul unei asemenea băi cu saună este de 150.000 de lei.

„Avem proiectul tehnic de execuţie, dacă primi bani putem implementa. O saună şi o baie costă 150.000 de lei“, a spus Tamas Sandor.

Anul trecut, CJ în colaborare cu Asociaţia de Dezvoltare a Turismului au reabilitat o saună şi o baie cu apă minerală la Peteni.

Judeţul Covasna este cunoscut pentru bogăţia de ape minerale şi izvoare, însă din păcate acestea nu sunt folosite la potenţialul lor real şi nu sunt suficient valorificate.

Trecând de la băi la schi, Tamas Sandor a mai precizat că ministrul turismului a promis că anul acesta vor fi incluse în programul Schi în Munţi şi pârtiile de la Întorsura Buzăului şi Comandău, care urmează a fi amenajate.

Ana Sidon

Teme articol: proiecte CJ bilant
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.