ACTUALITATE 8 februarie 2022

Bilanț IPJ Covasna 2021: mai puține accidente grave decât în 2020

de Iulia Drăghici - Taraș | 1107 vizualizări

Anul trecut, polițiștii rutieri au aplicat peste 13.000 de amenzi 

Numărul accidentelor grave petrecute pe raza județului Covasna a scăzut anul trecut, arată un bilanț prezentat luni de șefii Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Covasna. În consecință, și numărul de victime este mai mic. 

În județul Covasna, anul trecut s-au înregistrat 54 de accidente rutiere grave, cu 24 mai puține decât în 2020. În urma acestor evenimente, 16 persoane și-au pierdut viețile (cu trei mai puține decese decât în 2020) și 42 de persoane au fost rănite grav (cu 32 mai puține decât în anul precedent). 

Ne bucurăm că am reușit să scădem riscul rutier prin acțiunile preventive pe care le-am făcut. Într-adevăr, poate e neplăcut să întâlnești acel radar sau să fi chestionat cu privire la viteza de deplasare, dar s-a stabilit foarte clar că există o legătură directă între aceste măsuri și scăderea accidentelor grave și a celor ușoare”, a spus luni, într-o conferință de presă, inspectorul șef al IPJ Covasna, comisarul șef Liviu Pampu Romanescu. 

Principalele cauze generatoare de accidente grave au fost: abaterile comise de pietoni (16%), viteza (12,96%), alte abateri (9,25%), nerespectarea regulilor privind depășirea (9,25%) sau abaterile comise de bicicliști (7,94%). 

De subliniat este și că în județul Covasna, deși este unul de tranzit, cu drumuri naționale multe, nu există „zone negre”, adică locații pe un tronson de un kilometru în care timp de cinci ani au loc minim 10 accidente rutiere grave. 

Efectivele de poliție rutieră au organizat în 2021 peste 1.750 de acțiuni. În urma acestora au rezultat peste 450 de fapte penale constatate, peste 13.000 de sancțiuni contravenționale, 1.450 de permise de conducere reținute și 549 de certificate de înmatriculare retrase. 

Au fost eforturi deosebite depuse de colegii mei. Au crescut numărul de acțiuni în teren, am realizat inclusiv un sistem mix, cu polițiști de ordine publică și poliție rutieră, astfel încât în mai multe zone care reies din analize că produc risc rutier să fim prezenți și am reușit să reducem acest fenomen”, a spus comisarul șef Liviu Pampu Romanescu.

În ceea ce privește descurajarea șoferilor care se urcă băuți sau drogați la volan, la nivelul județului au fost organizate 330 de acțiuni preventive. În total, anul trecut au fost constatate 83 de infracțiuni, mai multe cu 13 față de 2020, de conducere a unui autovehicul de către o persoană care avea în sânge o alcoolemie mai mare de 0,80 g/l alcool pur în sânge și s-au înregistrat 120 de contravenții, cu 34 mai multe decât în 2020, pentru conducere sub influența alcoolului. 

Totodată, au fost depistate și 33 de infracțiuni, mai multe cu 24 față de 2020, de conducere a unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența substanțelor psihoactive. 

Bilanțul mai arată, pe lângă componenta rutieră, și că polițiștii covăsneni au avut anul trecut peste 8.400 de intervenții la evenimente, aproape 850 de acțiuni cu efective reunite, peste 60 de razii, aproape 270 de participări la măsuri de ordine cu ocazia adunărilor publice, aproape 5.000 de intervenții la solicitări efectuate prin 112. 

Pe lângă acestea, au fost și verificările pe linie de COVID, dar și acțiuni de siguranță și prevenire în școli și altele. 

Totodată, în 2021, la nivelul IPJ Covasna au fost sesizate 4.429 de infracțiuni. Dintre acestea, 64,4% au fost infracțiuni judiciare, iar dintre infracțiunile comise asupra patrimoniului, 53,8% au fost furturi și 0,75% tâlhării. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.