Bienala Grafică a Ţinutului Secuiesc a atras 507 artişti din 41 de ţări
507 artişti din 41 de ţări, printre care şi Argentina, Mexic, SUA, Taiwan sau Thailanda, au trimis 1.238 de lucrări pentru a 4-a ediţie a Bienalei Grafice a Ținutului Secuiesc. Dintre acestea, 312 lucrări au fost selectate de un juriu specializat şi doar câteva vor fi premiate. Gala decernării premiilor va avea loc în 12 octombrie, de la ora 18, la Teatrul Tamási Áron. Evenimentul va fi completat de Jazzappella, trupa formată din 6 membri care cântă jazz fără a folosi instrumente.
Deschiderea festivă a Bienalei Grafice a Ţinutului Secuiesc va avea loc tot în 12 octombrie, dar de la ora 17, la Centrul de Artă al Transilvaniei din Sfântu Gheorghe. Expoziţia va fi deschisă publicului până în 12 noiembrie.
Programul Bienalei a debutat în 16 septembrie cu Plakatfest, unica expoziţie din România dedicată afişului polonez contemporan. Până în 12 octombrie la Casa cu Arcade sunt expuse 35 de afişe realizate de artiştii polonezi.
Tot în cadrul activităţilor Bienalei Grafice din acest an, în data de 6 octombrie de la ora 18, la Centrul de Artă al Transilvaniei va avea loc lansarea cărţii „Placa de tipar şi/sau calculator”, scrisă de dr. Béla Szepessy. A doua zi, de la orele 11 şi 13, acelaşi Béla Szepessy va susţine un atelier de lucru, numit „Grafica în bucătărie”.
În 11 octombrie, unul dintre câştigătorii ediţiei anterioare, artista Erika Szőke, va susţine vernisajul expoziţiei „Întinde cearceaful!” la spaţiul de Artă Contemporană MAGMA, iar în 13 octombrie graficianul Ioan Horvath Bugnariu – LITHO va avea vernisajul expoziţiei personale la Casa cu Arcade.
„Încă de anul trecut Bienala s-a dovedit a fi unul dintre cele mai mari evenimente în domeniu din ţară din punct de vedere al participării artiştilor din diferite ţări. De anul acesta suntem remarcaţi şi peste hotare. Spre exemplu, organizatorii Bienalei din Cracovia au promovat pe site-urile lor link-uri spre evenimentul nostru, fapt care din punct de vedere profesional se consideră un fel de recunoaştere fiindcă nu oricine apare acolo. În plus, mai multe universităţi de specialitate s-au oferit să ne ajute cu premii”, a declarat Imreh-Marton István, directorul Centrului de Cultură al Județului Covasna, miercuri, într-o conferinţă de presă.
Juriul, care a selectat în două etape cele mai bune lucrări, a fost format din șapte specialiști: Dr. István Erőss, grafician, șeful Catedrei de Arte vizuale al Universității Eszterházy Károly din Eger, Dr. Kaja Renkas, grafician, profesor la Institutul de Arte al Universității Silezia din Katowice, Zsolt Siklódi, artist plastic grafician, curatorul bienalei, Dr. Béla Szepessy, grafician, directorul Institutului de Cultură Vizuală al Universității din Nyíregyháza, József Szurcsik pictor, prorector al Universității de Arte Plastice din Budapesta, Ungaria, Ovidiu Tarța, grafician, de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, precum și Zoltán Vécsi Nagy, istoric de artă, directorul Centrului de Arte Plastice din Transilvania.
„Prima ediție a Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc a avut loc în 2010 la inițiativa Centrului Cultural și de Arte – Lăzarea și a Centrului de Cultură al Județului Covasna. Primele trei ediții s-au dovedit a fi de succes: au participat artiști plastici din 41 de țări cu peste 900 de lucrări. Evenimentul este din ce în ce mai apreciat pe plan internațional, fapt ce reiese și din numărul și locul de proveniență a artiștilor graficieni participanți”, transmit organizatorii printr-un comunicat de presă.
Organizatorii Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc - ediția a 4-a sunt Consiliul Județean Covasna, Consiliul Județean Harghita, Centrul de Cultură al Județului Covasna, Centrul Cultural și de Arte – Lăzarea. Coorganizatori: Centrul de Arte din Transilvania, Muzeul Național Secuiesc, Spațiul Expozițional de Arte Contemporane Magma, Uniunea Artiștilor Plastici - Filiala Sfântu Gheorghe, Casa cu Arcade.