ACTUALITATE 8 mai 2016

Beethoven pe ritmuri de jazz la TAM

de Iulia Drăghici - Taraș | 758 vizualizări

Concertul „Jazz & Beethoven”, care a avut loc vineri seara în sala Arta a Teatrului „Andrei Mureşanu”, a fost un real succes. Mărturie stă în primul rând faptul că sala a fost ocupată până la ultimul loc. Mai mult, Sárik Péter Trio a dovedit şi de data aceasta, ca şi în celelalte rânduri când a concertat la Sfântu Gheorghe, că ştie să cucerească publicul covăsnean.

„A fost foarte frumos. Mi-a plăcut foarte mult combinaţia de muzică clasică şi jazz. Îl ştiu de mult pe Sárik Péter şi am participat şi la concertul anterior, susţinut alături de Luiza Zan”, ne-a spus după concert o spectatoare.

„Nu este pentru prima dată când îl aducem pe Sárik Péter. Anul trecut, la deschiderea Festivalului „Atelier” a fost chiar în sala mare a teatrului alături de Luiza Zan, iar anul acesta l-am avut la începutul anului tot alături de cântăreaţă, la o lansare de album. Sárik Péter este un personaj popular în Sfântu Gheorghe, aşa cum este şi în Ungaria. Îmi place foarte mult să colaborez cu ei şi sunt foarte sigur că nu este ultima oară când îi veţi mai vedea în Sfântu Gheorghe”, ne-a declarat organizatorul evenimentului, coordonatorul Asociaţiei de Tineret „Ecou”, Mădălin Guruianu.

Anna Popa, managerul Teatrului „Andrei Mureşanu”, a confirmat că prezenţa Trio-ului este întotdeauna un motiv de bucurie. „Nu suntem la prima colaborare. I-am avut alături de noi şi la concertul Luizei Zan care este o colaboratoare foarte frecventă şi dragă teatrului nostru, drept urmare iniţiativa de a aduce înapoi Trio-ul lui Sárik Péter a fost una binevenită şi naturală. Îmbrăţişăm cu mare drag orice parteneriat de acest gen”.

„Am aşteptat cu sufletul la gură momentul în care am cântat „Odă bucuriei”, împreună, în două limbi” - Sárik PéterSarik Peter Trio (2)

Cel mai aşteptat moment al serii, atât de organizatori, cât şi de Sárik Péter Trio, a fost interpretarea piesei „Odă bucuriei”, imnul Uniunii Europene şi poate unul dintre cele mai cunoscute cântece ale celebrului Beethoven.

„Nu am cuvinte. A fost fantastic. Primul nostru concert de jazz a fost chiar în acest oraş acum circa 20 de ani. Întotdeauna am ştiut că aici avem un public minunat. A fost interesant şi frumos. Am aşteptat cu sufletul la gură momentul în care am cântat „Odă bucuriei”, împreună, în două limbi. Suntem foarte fericiţi şi le mulţumim tuturor celor care au venit”, ne-a declarat pianistul Sárik Péter, care a subliniat: „Cred în comuniunea dintre români şi maghiari şi aceştia nu ar trebui să se lase manipulaţi de politică şi politicieni. A fost foarte dulce modul în care s-a cântat „Odă bucuriei” şi în acelaşi timp a fost foarte adevărat. Pentru noi a fost foarte important”.

Bucuria interpretării în două limbi a „Odei Bucuriei” a fost resimţită în mod special şi de organizatorul evenimentului, Mădălin Guruianu. „Mie mi s-a părut fabulos. Este unul din visurile pe care le am de ani de zile şi anume să aud într-o sală cântându-se şi în română şi în maghiară în acelaşi timp. Nici că se putea un moment mai bun, un prilej mai bun şi o melodie mai bine aleasă decât „Odă bucuriei” în preajma Zilei Europei. Sunt absolut încântat şi cred că aşa s-a văzut şi în sală prin multitudinea de oameni fericiţi. Este greu de descris în cuvinte”.

Beethoven pe ritm de jazz

Întrebat despre motivul care a adus la reinterpretarea melodiilor celebrului Beethoven pe ritmuri de jazz, Sárik Péter, unul dintre cei mai buni pianişti din Ungaria, a spus: „Prima dată când am cântat Beethoven a fost acum şase ani şi a fost vorba doar despre melodia „Odă bucuriei”. Acum un an, primarul primului district din Budapesta m-a sunat şi mi-a spus că a auzit la radio interpretarea noastră a cântecului „Odă bucuriei”. Astfel, ne-a invitat la un festival important din Budapesta, dedicat lui Beethoven, care se desfăşoară în fiecare an în luna mai. Prima noastră interpretare a acestui spectacol a fost anul trecut în 8 mai. După acel spectacol ne-am dat seama că este o idee foarte bună”.

Sárik Péter Trio este format din muzicienii Sárik Péter (pian), Fonay Tibor (bass guitar, double bass) şi Gálfi Attila (drums). Concertul „Jazz&Beethoven” a fost adus la Sfântu Gheorghe de Asociaţia de Tineret „Ecou”, în parteneriat cu Teatrul „Andrei Mureşanu”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.