Bebeluşii din judeţ nu mai sunt vaccinaţi împotriva tuberculozei
Vaccinul a fost epuizat în judeţul nostru încă din luna noiembrie, moment de la care nounăscuţii nu mai sunt vaccinaţi în acest sens.
Judeţul Covasna nu mai are vaccin împotriva tuberculozei BCG (Bacil Calmette Guerin) încă din luna noiembrie, ceea ce face ca bebeluşii născuţi din noiembrie-decembrie încoace să rămână, deocamdată, nevaccinaţi.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Deme Judit, a declarat că vaccinul BCG a fost epuizat în judeţul nostru încă din luna noiembrie, moment de la care nounăscuţii nu mai sunt vaccinaţi în acest sens. Deme Judit a precizat că DSP a avut în rezervele sale doze de vaccin BCG expirat, însă a preferat să nu le utilizeze.
„Nou-născuţilor nu li se întâmplă nimic, în principiu, dacă nu sunt vaccinaţi, deoarece la naştere au imunitate de la mamă, imunitate care se menţine şi în perioada alăptării lor. Vaccinul trebuie aplicat însă până la vârsta de zece luni. Dacă nu primesc acest vaccin, bebeluşii sunt predispuşi la îmbolnăvire dacă trăiesc întrun mediu afectat de tuberculoză”, a explicat Deme Judit, adăugând că, deşi nu avem vaccin, în Covasna nu sau înregistrat până acum cazuri de tuberculoză la bebeluşii nevaccinaţi.
Potrivit unor statistici, România ocupă locul I în Europa în ceea ce priveşte cel mai ridicat număr de decese ale copiilor între 1 şi 3 ani din cauza formelor foarte grave de tuberculoză. Vaccinul BCG a expirat din luna octombrie, maternităţile neprimind doze noi.
Ministerul Sănătăţii a transmis însă unităţilor medicale un ordin prin care se arăta că dozele cu vaccin expirat se pot folosi în continuare, deoarece nu ar avea efecte adverse. Cu toate acestea, vaccinul cu doze trecute de termenul de valabilitate ar putea fi aplicat inutil bebeluşilor, deoarece nu se ştie dacă mai are acelaşi efect precum o doză ce se încadrează în termenul de valabilitate.
Continuă vaccinările împotriva cancerului de col uterin
În ceea ce priveşte vaccinul de col uterin, în judeţul Covasna au fost vaccinate, până spre sfârşitul lunii trecute, 373 fete cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani.
Potrivit conducerii DSP Covasna, vaccinarea continuă iar dozele se pot solicita de la medicul de famile. Vaccinarea constă în administrarea a trei doze de vaccin, vaccinarea de bază şi rapel la o lună şi la şase luni. Direcţia recomandă persoanelor care şiau început viaţa sexuală ca înainte de a începe vaccinul de col uterin să efectueze consult ginecologic şi testul Papanicolau. Statisticile arată că în România, din cauza cancerului de col uterin, mor şase femei zilnic; cancerul de col uterin este principala cauza de mortalitate prin cancer la româncele cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani.
Monica Rizea