ACTUALITATE 24 aprilie 2017

Bărcănenii au sărbătorit duminică opt cupluri de „aur”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1667 vizualizări

Bărcănenii au luat parte duminică, 23 aprilie, la a doua ediție a evenimentului „Nunta de Aur”, în prezența Irinei Loghin și a lui Fuego, a formației Nemuritorii, dar și a mai multor artiști locali. Opt cupluri au fost sărbătorite de autoritățile locale și de cei prezenți în sală pentru împlinirea în acest an a 50 de ani de căsătorie.

Barcani - nunta de aur (5)Mai mult, printre invitații speciali ai evenimentului au fost și cel mai longeviv cuplu din comună, cu 71 de ani de căsnicie, cel mai vârstnic bărbat, dar și cea mai vârstnică femeie din comună. Programul la scenă, desfășurat în Căminul Cultural din localitate, a durat peste șase ore, fiind început la ora 13:00 și încheiat după ora 19:30. „A fost un eveniment reușit”, ne-a declarat primarul din Barcani, Gheorghe Marin, după activitatea de duminică.

Încă de la început, Primăria și Consiliul Local Barcani au hotărât să organizeze acest eveniment anual în prima duminică după Paște, numită popular Duminica Tomii, pentru că artiștii sunt de obicei mai accesibili în această perioadă, dat fiind faptul că nu se organizează nunți sau botezuri. Anul acesta evenimentul a fost cu dublu sens pentru că în 23 aprilie este și sărbătoarea de Sfântu Gheorghe, astfel că cei care au purtat numele Gheorghe și-au putut celebra ziua de nume în prezența artiștilor Irina Loghin, Fuego și Nemuritorii.

„A mai trecut un an de când s-a stabilit în Consiliul Local ca în fiecare an de Duminica Tomii să îi sărbătorim pe cei care au împlinit 50 de ani de căsnicie. Anul acesta sunt opt familii sărbătorite, dar prezente astăzi aici sunt doar cinci. Din motive de sănătate, trei nu au reușit să ajungă. Aș dori să le transmit tuturor sănătate și să ne întâlnim peste ani, când și noi vom ajunge să celebrăm această aniversare”, a spus primarul comunei Barcani, Gheorghe Marin, în cadrul evenimentului de duminică.

Prima ediție a evenimentului, cea de anul trecut, a fost una cu totul specială pentru că au fost sărbătorite peste 70 de cupluri „de aur”. „Anul trecut i-am sărbătorit pe toți cei care au ajuns la această frumoasă aniversare, de 50 de ani sau chiar mai mult de atât”, a mai explicat primarul.

Sărbătoriții zilei

Barcani - nunta de aur (1)Cele opt cupluri sărbătorite duminică la Barcani pentru că au rezistat 50 de ani într-o căsnicie, dusă mai departe și la bine și la greu, sunt Vasile și Viorica Anghel, Ioan și Olimpia Bularca, Ioan și Georgeta Dogaru, Aurel și Susana Olaru, Puiu și Maria Solomon, Ioan și Teodora Sima, Alexe și Elena Bularca și Liviu și Ortensia Marin.

Cuplul cu cei mai longevivi soți este format din Iosif și Zenovia Marton, în vârstă de 97, respectiv 94 de ani. Cei doi sunt împreună de 71 de ani. Același Iosif Marton a fost sărbătorit și pentru că este cel mai în vârstă bărbat din comună. Pentru prima dată, anul acesta s-a acordat și titlul de „cea mai longevivă femeie”, care i-a revenit Eugeniei Calcea, în vârstă de 96 de ani.

„Această zi este dedicată unor oameni care încă sunt printre noi și care, cu mâinile lor pline de bătături, au ridicat comunitatea, ne-au făcut posibil viitorul și ne-au dat, cu alte cuvinte, cheile casei. Se cuvine să îi chemăm pe acești oameni cu noi la masă, să le sărutăm mâinile și să le spunem că îi iubim și că îi prețuim pentru tot ceea ce au făcut pentru noi. (...) Suntem convinși că pe oricine ai întreba, dintre cei care azi au împlinit 50 de ani de căsnicie cum a fost posibil să ajungă în acest moment împreună, fără îndoială ne vor spune că s-au iubit și s-au respectat, dar că nu a fost ușor, însă clipele grele au fost mai ușor de trecut în doi”, au spus tinerele prezentatoare în debutul evenimentului.

Evenimentele viitoare ale bărcănenilor

Printre evenimentele cultural-artistice care se găsesc în agenda bărcănenilor pe anul 2017 se numără Serbările Barcaniului, planificate, ca în fiecare an, în ultima duminică din luna august, dar și o serie de activități speciale cu ocazia Zilei Naționale a României. Pe lângă parada tinerilor însoțiți de călăreți, Fuego va reveni la Căminul Cultural din Barcani de 1 Decembrie, cu un spectacol special dedicat zilei românilor.

Barcani - nunta de aur (3)Barcani - nunta de aur (6)

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.