ACTUALITATE 20 februarie 2020

Bărbat reţinut pentru nerespectarea ordinului de protecție

de Covasna Media | 2646 vizualizări

La data de 18.02.2020, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Sfântu Gheorghe au fost sesizați de către o femeie în vârstă de 32 ani, despre faptul că în dimineața zilei de 18.02.2020, în jurul orelor 09:00, în timp ce se deplasa pe o stradă din Municipiul Sfântu Gheorghe, a fost abordată de soțul său în vârstă de 29 de ani, care conform unui ordin de protecție emis de Judecătoria Sfântu Gheorghe, nu are dreptul să se apropie la o distanță mai mică de 100 m de soția sa. 

Femeia i-a reproșat soțului său faptul că o urmărește și a scos din buzunar telefonul mobil cu intenția de a anunța poliția, însă bărbatul i-a luat telefonul din mână și a părăsit zona.

Cu ocazia cercetărilor efectuate la data de 18.02.2020, polițiștii l-au identificat pe bărbat, iar în urma controlului bagajelor acestuia a fost găsit telefonul mobil sustras de la persoana vătămată.

Față de bărbat s-a luat măsura reținerii pentru 24 ore, acesta fiind prezentat organelor judiciare competente în vederea dispunerii măsurilor preventive.

Facem precizarea că, în cazul prezentat, dispunerea reținerii pentru 24 de ore este o măsură preventivă reglementată de Codul de Procedură Penală, și nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Polițiștii efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de furt, și încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse prin ordinul de protecție.

Totodată,  bărbatul în cauză este cercetat de polițiști în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violența în familie, faptă comisă la data de 23.09.2019 pentru care a fost emis ordinul de protecție.

Recomandări pentru victimele violenței în familie:

Pentru a beneficia de sprijin din partea poliţiei, victima are posibilitatea:

  • să depună o sesizăre scrisă la sediul unităţii de poliţie de pe raza de domiciliu a victimei;
  • să apeleze telefonic ofiţerul de serviciu al secţiei/unităţii de poliţie;
  • să facă apel prin intermediul Serviciului Unic de Apel de Urgenţă 112 (acest apel poate fi făcută de oricine are cunoştinţă de astfel de evenimente negative – vecini, rude, copilul victimei, etc);
  • să sesizeze verbal polițiștii din dispozitivul de siguranţă publică şi patrulare;

De asemenea, persoana vătămată trebuie să cunoască faptul că poate sesiza cu plângere prealabilă penală organul de cercetare penală sau procurorul. Dreptul de a depune o astfel de plângere are caracter personal şi aparţine părţii vătămate. Plângerea penală prealabilă poate fi depusă şi de un mandatar, caz în care procura trebuie întocmită special pentru acest scop şi trebuie să rămână anexată la plângere pe parcursul procedurilor. 

Totodată, persoana vătămată trebuie să cunoască faptul că poate obține și un ordin de protecție provizoriu, menit să oprească imediat acțiunile agresorului.

Prin intermediul ordinului de protecţie provizoriu se pot dispune, pentru o perioadă de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecţie, apte să contribuie la diminuarea riscului iminent constatat, dintre următoarele obligaţii sau interdicţii: 

- evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

- reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună;

- obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;

- obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.

(Compartimentul Relații Publice IPJ Covasna)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.