Banii pentru comune, la fel ca anul trecut
Pe timp de criză, CJ merge pe principiul solidarităţii în atribuirea sumelor pe valoarea adăugată către primării
Consiliul Județean (CJ) Covasna a repartizat sumele defalcate pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul municipiilor, orașelor şi comunelor din județ, iar la prezentarea acestora a luat parte, alături de primarii din județ, şi directorul coordonator al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Covasna, Petre Bularca.
Conform legii, 80% din aceste sume sunt repartizate de DGFP după un algoritm național, iar 20% vin de la CJ. Preşedintele CJ, Tamás Sándor, a explicat că sumele acordate în acest an comunelor nu vor fi mai mici decât cele de anul trecut - deşi actuala situație economico-financiară ar fi putut prevesti acest lucru, în vreme ce oraşele vor primi 98% din banii primiți acum un an.
„Comunele primesc minim 150.000 lei din acei 20%, acesta e nivelul de solidaritate, de exemplu este cazul comunei Boroșneul Mare, care – dacă am fi folosit metoda utilizată de celelalte județe, atunci ar fi primit 0 lei. La nivelul de completare este de exemplu comuna Estelnic, care după algoritmul național a primit numai 18.000 lei pentru tot anul, aici impunându-se echilibrarea bugetului comunei. La restul comunelor am dorit să menținem sumele de anul trecut” – a explicat Tamás Sándor.
Parteneriate cu autorităţile locale
Acesta a insistat pe parteneriate cu autoritățile locale, pentru a avea programe comune, exemplificând aici cu Programul integrat de gestionare a deșeurilor, unde CJ preia spre finanțare sumele pe care primăriile ar trebui să le aducă precum aport propriu, tocmai pentru a le uşura din eforturile financiare; în acest caz, CJ Covasna va plăti 10.520.000 lei în locul administrațiilor locale, pentru respectivul program. În acelaşi context, Tamas Sandor a amintit de faptul că CJ a prevăzut în bugetul din acest an 100.000 de lei pentru continuarea înființării de locuri de joacă în mediul rural şi alți 100.000 de lei ca premiu pentru câştigătorul competiției „Cel mai frumos sat”.
În 2010, județului Covasna i-au fost alocați 35.555.000 lei din repartizarea sumelor defalcate pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul municipiilor, orașelor și comunelor. Conducerea CJ Covasna a subliniat că a dorit ca în acest an să meargă pe principiul „mai mult din mai puțin”, pentru a asigura o egalitate în ceea ce priveşte ajutorul acordat administrațiilor locale, în spiritul solidarității.
Insistenţe pe colectarea texelor şi impozitelor
În cadrul aceleiaşi întâlniri, la care a participat majoritatea primarilor covăsneni, autoritățile județene au insistat pe importanța colectării taxelor şi impozitelor locale, arătând că un grad ridicat de colectare este deosebit de important în această perioadă.
„Se poate spune că în județul Covasna gradul de colectare a impozitelor a fost mai bun decât în anii precedenți. Pe primul loc se află cu un grad de colectare de 97% comuna Estelnic, iar capătul listei se află comuna Belin cu 54%” – a arătat vicepreședintele CJ, Henning Laszlo.
În acest context, primarii s-au plâns de trecerea obligației de colectare a amenzilor de circulație la autoritățile locale, arătând că există nenumărate amenzi date în acest sens țiganilor, care nu le plătesc niciodată. Primarii au atras atenția că, deşi banii pe aceste amenzi nu intră niciodată în vistieriile primăriilor, ei există pe hârtie şi trebuie justificate neîncasările.
„Legea permite actele de insolvabilitate, care deşi necesită mai multă muncă, permit scăderea din evidențe a acestor sume care nu vor fi, probabil, niciodată încasate”, a explicat Petre Bularca, menționând că va transmite tuturor primăriilor o circulară explicativă în acest sens, pentru a nu mai exista blocaje de sistem provocate de aceste sume venite din amenzi niciodată achitate.
Monica Rizea