ACTUALITATE 15 august 2012

Banii n-au vârstă

de Covasna Media | 742 vizualizări
Deşi este pedepsită prin lege cu amenzi de până la 5.000 de lei, comercializarea alcoolului şi tutunului către minori are loc fără mari piedici Vremurile moderne, anturajele, lipsa de atenție a părinților (uneori), acesul nelimitat la Internet și alte mijloace de informare precum și o dezvoltare mult mai rapidă decât în trecut a copiilor...

Deşi este pedepsită prin lege cu amenzi de până la 5.000 de lei, comercializarea alcoolului şi tutunului către minori are loc fără mari piedici

Vremurile moderne, anturajele, lipsa de atenție a părinților (uneori), acesul nelimitat la Internet și alte mijloace de informare precum și o dezvoltare mult mai rapidă decât în trecut a copiilor, inclusiv a adolescenților, îi fac pe aceștia să cadă rapid victime ale viciilor, cele mai des-întâlnite fiind alcoolul și tutunul. De aici și până la comerțul ilegal pe care îl presupune vânzarea de țigări și băuturi alcoolice către minori nu este decât un pas și deși aceste acțiuni sunt interzise prin lege, nu de puține ori legea este încălcată spre câștigul comercianților. Potrivit legii, amenzile pentru vânzarea ilegală de tutun și alcool către minori pot ajunge până la 5.000 de lei, dar asta nu-i împiedică pe comercianți să încalce lejer legea și chiar dacă peste tot tronează binecunoscutul avertisment „Nu vindem ţigări şi alcool minorilor”, de cele mai multe ori vânzătorii ignoră cu desăvârșire mesajul avertismentului. Așa se face că, fără prea multe probleme, un minor poate cumpăra oricând un pachet de țigări sau o sticlă de bere din aproape orice magazin, fie acesta unul central sau (mai ales) unul de cartier.

Minori aproape de coma alcoolică

Numai în prima jumătate a acestui an, șase minori din județul Covasna au ajuns la spital în stare avansată de ebrietate și foarte aproape de coma alcoolică. Purtătorul de cuvânt al Spitalului județean de Urgențe (SJU) Sfântu-Gheorghe, Pataki Annamária, ne-a declarat că cel mai grav caz a fost cel al unui copil de 12 ani, adus la spital în urmă cu câteva săptămâni, dar înainte de acesta au mai fost și alte cazuri, la fel de îngrijorătoare.

„În ianuarie a ajuns la urgență un tânăr de 17 ani, în februarie două persoane de 15 ani și una de 16, iar în aprilie tot un tânăr de 17 ani. În vara acestui an am avut două astfel de cazuri, un tânăr de 17 ani și un copil de 12 ani care au necesitat ajutor medical după ce au băut peste măsură” – spune Pataki Annamária.

Proprietarul unui bar din Sfântu Gheorghe, Molnár István, spune că deși tinerii încearcă să obțină băuturi alcoolice, angajaţii lui le cer cărți de identitate și refuză să îi servească.

„În primele săptămâni de la deschidere am avut mai multe astfel de cazuri, apoi tinerii s-au obișnuit cu faptul că la noi nu se dă alcool minorilor”, spune Molnár István.

Practica prezentată de către Molnár István este însă destul de rară, aplicată de foarte puțini proprietari de baruri care se bazează de cele mai multe ori pe vânzările de băuturi alcoolice realizate seara și în special la sfârșit de săptămână. Așa se face că, dacă la restaurantele mari și cu tradiție, frecventate în general de oameni maturi, vânzarea de alcool și țigări nu este o practică, altfel este situația când vorbim despre baruri și cluburi: clientela acestora se bazează pe tineretul aflat în căutarea distracției și e destul de îndoielnic că într-o noapte de petrecere, în semi-întuneric și cu decibelii la maxim, barmanii legitimează fiecare tânăr pentru a afla dacă acesta a împlinit sau nu vârsta majoratului.

Vânzarea e sufletul câştigului, iar comerţul nu ştie de vârste

Nici în magazine situația nu este cu mult diferită, iar legea care interzice comercializarea de alcool și țigări către minori este destul de greu de respectat.

Gábor Gizella este vânzătoare la un magazin de cartier din oraș. Ea ne-a spus că deseori vin minori să cumpere țigări și băuturi. „De cele mai multe ori spun că le trebuie pentru părinți. Sunt cazuri în care copii de 8-9 ani vin și cumpără țigări sau bere. În aceste cazuri mă îndoiesc că produsele vor fi folosite de către cei mici, dar legea nu ne permite să îi servim. Am avut și cazuri în care mama a venit la magazin cu băiețelul de 10 ani și ne-a spus să îl servim pe cel mic dacă îl trimite să cumpere țigări. Sunt fel și fel de cazuri, dar sincer mie nu îmi lipsește o amendă, așa că mai bine să se certe cu mine cine vrea, dar tot nu dau” – spune vânzătoarea.

O altă vânzătoare ne-a spus că minorii au tot felul de trucuri prin care cumpără țigări și alcool. „Dacă vine o persoană care are peste 18 ani și cumpără 3-4 pachete de țigări, eu trebuie să îi dau, cu toate că afară acea persoană este așteptată de câțiva puști care vor lua țigările. Eu nu vreau să fac cercetări în domeniu, eu trebuie să vând marfa, ce se întâmplă cu țigările și băutura după ce cumpărătorul iese din magazin, nu mă privește” – spune ea.

Aniko este vânzătoare la un magazin de cartier și spune că situația cu prevederile legii este destul de ingrată. „Sigur că vin minori să cumpere astfel de produse, în special țigări. Unora nici nu trebuie să le verifici vârsta, că se vede clar că n-au 18 ani. Știți însă care e problema...? Că e vorba despre locul meu de muncă, unde trebuie să fac vânzare pentru a-mi lua salariul. Știu că nu e corect, dar pe de altă parte mă întreb: oare părinții care le dau atât de mulți bani de buzunar copiilor – că un pachet de țigări costă peste 10 lei, nu se gândesc la riscurile la care îi expun...? Sincer, nici mie nu mi-ar conveni să știu că fiul meu de 15 ani se duce și poate cumpăra țigări sau băutură, dar sunt niște situații pe care nu le poți evita”, explică vânzătoarea, care recunoaște că s-a mai întâmplat să vândă țigări unor tineri pentru ai căror 18 ani nu putea băga mâna în foc.

Una peste alta, vorbim despre un cerc vicios: legea interzice comercializarea către minori a alcoolului și tutunului, vânzătorii sunt de acord că nu e bine, ar dori să respecte legea dar vânzările trebuie și ele făcute. Pe de altă parte, unii copii și adolescenți sunt conștienți că fumatul și băutura nu le fac bine, dar găsesc portițe pentru a-și procura cele necesare, de cele mai multe ori argumentând că nu sunt dependenți de țigări sau alcool ci le iau ca pe o simplă distracție.

Adolescenţii, vulnerabili în faţa tentaţiilor

Dan este un tânăr care a împlinit de curând 18 ani şi mărturiseşte că fumează de la 16 ani; tot de atunci consumă şi alcool, dar dacă ţigările au devenit o dependenţă, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre băutură, pe care o consumă ocazional.

„Am început să fumez pentru simplul motiv că am vrut să încerc, în urma unei mici constrângeri a anturajului; ca să fiu complet sincer, însă, trebuie să recunosc: a fost  mai mult din curiozitate. Am continuat să fumez pentru că la momentul respectiv eram frustrat din anumite motive – personale, evident. Aşa am descoperit că ţigările mă ajutau să rămân concentrat pe situaţii şi să fiu mai raţional, aşa că am continuat să fumez. Ca minor, nu am avut niciodată probleme la cumpărarea ţigărilor, nimeni nu mi-a cerut vreodată buletinul şi nici nu m-a întrebat de vârstă, cred că m-a ajutat şi aspectul fizic, păream mai mare decât în realitate. Sincer, cred că şi dacă mi-ar fi cerut peste tot buletinul tot aş fi reuşit să fac rost, sunt inventiv, aşa cum sunt mulţi tineri. Cu băutura nu le prea am, consum, dar moderat, nu e ca şi cu ţigările pe care am început să le răresc oarecum în ultima vreme, pentru că am avut ceva probleme cu gâtul”, ne-a spus Dan.

Referindu-se la problemă în ansamblu, Dan este de părere că „dacă se va instaura ordine şi disciplină în legătură cu vânzarea alcoolului şi tutunului către minori, cred că doar îi vor întărâta pe aceştia să caute noi metode de a face rost de ele”; în plus, Dan crede că minorii ar ajunge să se folosească de adulţi pentru a pune mâna mai ales pe ţigări şi că mai multă severitate ar duce la mai multe conflicte părinţi-copii.

Vina nu e la comercianţi – suntem cu toţii responsabili

În ceea ce-i privește pe adulți, aceștia sunt perfect de acord cu legea, dar nu ar putea spune că au soluții. Cu țigara în gură, așezată comod pe o bancă în fața blocului, o bătrânică ne explică faptul că „nu e bine ca tinerii să fumeze, că le face rău”. O tânără de 27 de ani, Alina, are însă o părere mai pertinentă și consideră că în stoparea fenomenului în care minorii pot avea acces la țigări și băutură ar trebui implicați mai mulți factori, astfel încât să nu existe așteptări exclusiv din partea comercianților.

„Atâta timp cât poliția nu se implică suficient, alții nu au ce face. Dacă polițiștii ar începe să amendeze magazinele, le-ar fi frică și comercianților, care nu ar mai da nici țigări, nici băuturi. Pe de altă parte ține și de educație, cred că totul pornește de acasă. Cele câteva campanii de conștientizare demarate de diferite organizații nu sunt de ajuns, trebuie mai multă implicare din partea părinților și a profesorilor pentru ca cei mici, copiii și adolescenții să înțeleagă că nici fumatul, nici consumul de alcool nu sunt bune”, spune Alina.

Poliţiştii amendează...

Potrivit Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Covasna, în primele șase luni ale acestui an au fost efectuate în județul nostru mai multe acțiuni tematice pe tema vânzării și consumului de alcool și tutun către şi de minori. Reprezentanta IJP, Andrea Buzsi, a declarat că au fost aplicate 13 contravenții pe baza acestor acțiuni, suma totală a amenzilor ridicându-se la peste 3.000 de lei. Cu toate acestea, se pare că polițiștii nu pot interveni foarte mult, deși avem lege împotriva vânzării acestor produse către minori.

„Nu este posibil din punct de vedere practic să postăm polițiști în fiecare magazin. Putem fi sesizați, desigur, dar și aceste sesizări sunt destul de greu de dovedit. Amenzile se aplică comercianților, dar cum am spus, este greu de dovedit vânzarea către minori, deși în mod normal, conform legii, comercianții nu au voie să vândă țigări și băutură persoanelor sub 18 ani”, a explicat Andrea Buzsi, menționând totodată că neregulile găsite de către polițiști au fost în cadrul unor acțiuni tematice referitoare la diverse controale, nu s-au făcut deci controale strict pe această temă pentru că ele nu sunt prevăzute clar.

Așadar, din păcate legile nu sunt corelate cu competențele polițiștilor și ale altor organe de control, iar de aici au de pierdut doar tinerii care pot cădea ușor pradă alcoolului și tutunului. Asta în vreme ce dacă pentru tineri țigările și alcoolul sunt o atracție, unii dintre cei ajunși la maturitate nu mai știu cum să scape de aceste vicii; scumpirea accizelor aduce în discuție și costul viciilor, așa că există oameni care dau bani grei pentru a renunța la fumat.

Medicii avertizează că alcoolul și țigările pot avea urmări grave pentru sănătate, chiar dacă sunt consumate la vârste fragede, atunci când s-ar crede că organismul are timp și putere de recuperare. Nicotina provoacă dependență, iar o serie de studii arată că peste 400.000 de oameni mor anual din cauza bolilor provocate de fumat – adică mai mult decât cele provocate de alcool, droguri, crime, accidente de mașină și SIDA la un loc.

(monicavajna.wordpress.com)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.