ACTUALITATE 14 martie 2010

Bani puţini şi nevoi multe

de Covasna Media | 903 vizualizări
Proiect de reabilitare a şcolii vechi de o sută de ani 15mar2010-zagonBugetul pe acest an al celei mai mari comune din judeţ, Zagon, ajunge la 3,6 miliarde de lei, aici fiind incluse şi veniturile proprii, situaţie în care primarul Kis Jozsef spune că acest an va fi unul de supravieţuire, în care nici nu poate fi vorba de mari investiţii sau realizări. Buget mai mic decât în 2009 Cu un buget mai mic decât cel din 2009, Zagonul are în derulare mai multe proiecte

Proiect de reabilitare a şcolii vechi de o sută de ani

15mar2010-zagonBugetul pe acest an al celei mai mari comune din judeţ, Zagon, ajunge la 3,6 miliarde de lei, aici fiind incluse şi veniturile proprii, situaţie în care primarul Kis Jozsef spune că acest an va fi unul de supravieţuire, în care nici nu poate fi vorba de mari investiţii sau realizări.

Buget mai mic decât în 2009

Cu un buget mai mic decât cel din 2009, Zagonul are în derulare mai multe proiecte, printre care finalizarea staţiei de epurare, canalizarea, o extindere a reţelei de apă, reabilitarea terenului de fotbal, diverse asfaltări, precum şi înfiinţarea unei popicării, de care să beneficieze toţi locuitorii comunei. Pentru toate acestea, Primăria Zagon ar avea nevoie de 2 milioane de lei, în planurile administraţiei locale aflându-se şi reabilitarea clădirii Şcolii Generale Mikes Kelemen.

„Pentru reabilitare am câştigat proiectul, aici avem toate avizele pozitive, aşteptăm să primim undă verde pentru licitaţia în vederea achiziţiei publice. Valoarea proiectului e de patru milioane de lei, iar contribuţia proprie a noastră va fi de 10% din această sumă. Sperăm ca cel puţin până la sfârşitul anului şcolar să finalizăm toată birocraţia necesară, astfel încât din 15 iunie, până pe 15 septembrie, în mare parte să finalizăm reabilitarea exterioară”, a explicat primarul Kis.

Potrivit acestuia, clădirea Şcolii este veche de o sută de ani şi are mare nevoie de o reabilitare capitală, chiar dacă, de-a lungul timpului s-au mai efectuat diverse reparaţii. Astfel, reabilitarea se va extinde pe acoperiş, instalaţii sanitare şi electrice, consolidare, încălzire centrală, anexe şi grupuri sanitare.

Nevoie de bani pentru drumuri şi reparaţii

Un alt proiect pentru care a fost demarată documentaţia este reabilitarea drumului Păpăuţi - Comandău.

„Am primit acest drum în administrare în urmă cu trei ani, dar este un drum complet impracticabil, deoarece nu s-au dat atunci bani, utilaje sau personal. Acest drum e foarte important, pentru că nu ocoleşte. A fost cândva drum comunal, apoi a devenit forestier şi acum îl vrem din nou comunal, sper să avem şi bani”, spune primarul.

O altă sumă necesară pentru comuna Zagon vizează reabilitarea Conacului Szentkeresztely, care s-a distrus în ultimii 15 ani ca urmare a ploilor ce au pătruns în interior din cauza acoperişului cu şindrilă.

„Întreaga clădire e în pericol şi nu mai putem face cârpeli. Avem nevoie de aproximativ 2,8 milioane de lei, bani pe care sperăm să-i obţinem prin Centrul de Cultură Covasna”, a mai arătat primarul comunei Zagon.

Cheltuieli stricte

Referindu-se la posibilităţile comunei, Kis Jozsef a declarat că bugetul este unul deficitar, care nu permite decât cheltuielile stricte impuse de plata salariilor şi utilităţi, ceea ce înseamnă că proiectele vor trebui finalizate prin diverse programe.

Potrivit primarului, o mare parte din bugetul Primăriei se duce şi pe ajutoarele sociale ale beneficiarilor Legii 416. Comuna cheltuie 5 milioane de lei în fiecare an pentru a da aceste sume de care beneficiază aproximativ 150 de familii, în majoritate de romi.

„Poate anul acesta vom mai rezista cumva, dar anual banii vin din ce în ce mai puţini, ceea ce nu e deloc bine. Nu avem resurse financiare, nu avem posibilităţi de venit, Zagonul nu are pământuri de calitate, iar veniturile oamenilor sunt destul de mici din agricultură. Şi cu toate astea avem enorm de multe de făcut”, a mai spus Kis Jozsef.

Monica Vajna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Mihaela, 7 iunie 2010
Daca impartim 5 mil lei(1,25 mil euro) la 150 familii rezulta o uluitoare medie de 8300 euro per an per familie, adica 700 euro per luna /familie, ceea ce apreciez ca enorm in conditiile in care o citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.