ACTUALITATE 10 iulie 2019

Balustrade și birocrații ruginite

de Iulia Drăghici - Taraș | 3737 vizualizări

Pericolul rănirii vreunui pieton este iminent, dar autoritățile responsabile spun că nu pot interveni 

Caz concret: podul rutier de pe DN10, limita dintre localitățile Întorsura Buzăului și Sita Buzăului. Din cauza balustradelor de protecție, vechi de când lumea, rupte și ruginite, pericolul rănirii vreunui pieton, dintre zecile sau sutele care traversează zilnic podul, este iminent. Autoritățile știu asta, responsabilii de reparație știu, cetățenii știu de asemenea despre situație. Dar nu se poate face nimic. Birocrația, licitațiile contestate și legislația potrivnică dezvoltării – toate contribuie la întârzieri nepermis de mari. 

La categoria „Unele lucruri nu se schimbă niciodată” ar putea intra, mai în glumă mai în serios, și unele balustrade de protecție din zona podurilor, nu doar din județ, ci chiar și din țară. Sunt vechi, probabil de-o vârstă cu podul, ruginite și implicit periculoase. Ca să nu mai zicem și că nu sunt deloc estetice. 

Un exemplu clar este dat de situația podului care face legătura între Sita Buzăului și Întorsura Buzăului și care ne-a fost adusă recent în atenţie de un cetățean, locuitor al zonei, îngrijorat că cineva, poate chiar proprii copii, ar putea deveni victime ale balustradei mâncate de rugină. 

Balustrada este așa de când s-a făcut podul, cred, deci de vreo 50 - 60 de ani. Acum gardul este foarte ruginit, o bucată s-a rupt din el, l-au reparat cu o altă bucată la fel de ruginită și l-au legat cu sârmă. Nu știu dacă și când vor pune un gard nou. Pericolul este să se rupă și să moară cineva acolo”, ne-a spus cititorul ziarului Observatorul de Covasna. 

Responsabilitatea statului – campion la contestații 

La fel ca Drumul Național 10, și podul se află în administrația Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, reprezentantă la nivelul regiunii de Direcția Regională Drumuri și Poduri Brașov, fiind, așadar și autoritatea responsabilă de repararea acestor balustrade. 

Problema este știută de reprezentanții DRDP Brașov, care subliniază că nu este una singulară, ci întâlnită în toată regiunea, ba chiar toată țara. Planurile de modernizare s-au inițiat însă, chiar în urmă cu peste un an și jumătate, ne dau asigurări acesția doar că, din cauza contestațiilor la procedura de achiziție, totul este blocat și nu se știe când se vor putea demara efectiv lucrările de înlocuire a balustradelor. 

Știm de toate aceste probleme. Avem probleme în toate cele cinci județe din cauza asta pentru că s-a făcut o licitație. Achiziția de astfel de materiale se face la nivel național și se scot la licitație diverse loturi. Aceste licitații, pentru achiziționarea de mână curentă sunt în curs de vreun an și jumătate, dacă nu mă înșel și sunt contestate și răs-contestate. Așteptăm să vedem cum se va rezolva. Cert este că repararea este în plan și că avem o grămadă de situații de acest gen în toate cele cinci județe, dar și în toată țara”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, purtătorul de cuvânt al DRDP Brașov, Robert Elekes. 

Acesta a mai explicat că acolo unde au fost probleme mai grave s-au luat măsuri temporare, prin amplasarea de parapeți de siguranță. 

Pe de altă parte, reprezentanții autorităților locale spun că nu au cunoștință să fie vreo problemă deosebită în zona podului în prezent, dar că, atunci când au fost situații, au conlucrat bine cu administratorii de la Drumuri și Poduri.  

Azi am fost pe acolo și nu am văzut ceva ieșit din comun. Noi sesizăm când apare o degradare mai amplă. Faptul că nu are aspect, e adevărat, nu are, că sunt învechite. Dar dacă nu e desprins, cum s-a întâmplat cu panoul de la intrare în comună, pe care ni l-a luat vântul și l-am dat jos, nu avem de ce să anunțăm. E normal să avem colaborare între instituții, dar în acest caz, noi, ca Primărie, nu putem să intervenim pentru că nu este în domeniul public al comunei, ci în cel al statului”, ne-a declarat și primarul din Sita Buzăului, Nicolae Stoica. 

Până una alta, deci până la soluționarea contestațiilor, proces de durată, care poate ajunge în instanță și se poate prelungi pe ani de zile, recomandarea pentru cetățeni ar fi să circule cu atenție în zonă, să nu se sprijine pe balustrade și să le poarte de grijă celor mici. În rest, numai bine!

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.