Băi în ciubăr, sacrificarea porcului şi sănii trase de cai, în ofertele turistice de în judeţul Covasna
Majoritatea proprietarilor pensiunilor rurale din judeţul Covasna au inclus în ofertele turistice pentru Crăciun şi Anul Nou şi diverse programe, pe lângă masă şi cazare, cum ar fi plimbări cu sănii trase de cai, sacrificarea tradiţională a porcilor şi băi în ciubăr sub cerul înstelat.
Szabó Robert, proprietarul unei pensiuni din localitatea Bicfalău, a declarat că în ultimii cinci ani numărul turiştilor a crescut atât de mult încât nu mai are nevoie de publicitate.
„Acum 11 ani, cu fratele meu geamăn, am avut iniţiativa să investim în turism. Am avut un lanţ de magazine în municipiul Sfântu Gheorghe, dar am văzut că vin multinaţionalele şi o să ne distrugă, aşa că am vândut şi am investit banii în turism, împreună cu fonduri RICOP şi SAPARD. Turismul rural a fost visul nostru încă din copilărie, primii ani au fost destul de grei, dar de 4-5 ani nu mai facem nici un fel de reclamă, nici la târguri, nici în ziare, nicăieri, că avem atât de mulţi turişti care revin şi ne caută şi ne fac ei reclamă”, a declarat Szabó Robert.
Potrivit acestuia, din luna mai şi până în septembrie majoritatea turiştilor sunt străini, dar în sezonul rece ponderea o deţin turiştii români.
„Foarte multă lume ne caută, nu numai pe noi, ci şi pe ceilalţi, pentru linişte, pentru preparatele culinare, pentru mâncărurile tradiţionale. (…) Avem multe programe pentru elevi, studenţi, team-building, avem pachete turistice cu ghid organizat şi mereu oferim noutăţi. De exemplu, coacerea kurtoskalacs-ului (colac secuiesc glazurat în zahăr ars – n.r.) facem în curte, facem pâine la vatră, avem contract cu nişte arcaşi care vin şi fac demonstraţii de tir cu arcul, mai avem nişte oameni care se ocupă cu meşteşuguri tradiţionale care vin şi lucrează aici împreună cu adulţii, cu copiii, în lut, fac mărgele etc. Iarna avem în program plimbări cu sănii trase de cai, foarte mulţi şi din ţară şi din străinătate vin pentru sacrificarea porcului şi stau două-trei zile, muncim împreună la bucătărie, în curte, ne ajută. Avem şi un ciubăr cu apă caldă, încălzim până la 40-45 de grade şi unii stau acolo şi se uită la noi cum tăiem porcul”, a afirmat Szabó Robert.
În staţiunea Balvanyos, aflată nu departe de Lacul Sfânta Ana, majoritatea pensiunilor agroturistice nu mai au locuri libere pentru Revelion, deşi mai sunt aproape trei luni până la sfârşitul anului, iar preţurile pachetelor au crescut uşor.
„Deja avem programele făcute şi pentru Crăciun şi pentru Revelion. (…) Pentru Revelion am vândut deja tot, ne pregătim pentru târgul de turism de la Bucureşti şi nu avem oferte, sunt epuizate, dar îi ajutăm pe colegii din celelalte localităţi, încercăm să promovăm alte unităţi ca să vândă pachetele, iar turiştii să nu plece din judeţul Covasna”, a declarat Daragus Attila, primarul comunei Turia, de care aparţine şi staţiunea Balvanyos.
Potrivit acestuia, cele mai multe dintre persoanele care au făcut rezervări sunt „clienţi fideli” din Bucureşti şi din sudul ţării.
„Sunt turişti care vin de mult timp la noi, sunt deja obişnuiţi şi aduc cu ei unul-doi colegi de serviciu. (…) Unii (proprietari – n.r.) riscă, scot pachetele pe piaţă la un preţ mai mare şi aşteaptă până în ultimul moment, cu un last minute încearcă să acopere golul. Dar noi tot timpul am fost adepţi să avem pachete mai ieftine, să vindem din timp, să ştim cine vine şi să ne pregătim ca lumea. (…) Oaspeţii au ce să facă la noi, avem Lacul Sfânta Ana, sporturi de iarnă şi gastronomie mixtă românească, secuiască şi săsească”, a mai spus Daragus Attila.
Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului Covasna din cadrul Consiliului Judeţean a lansat luna trecută website-ul www.ViziteazaCovasna.ro, precum şi o serie de pachete de vacanţă, care includ, printre altele, cazări în castele şi conace şi vizitarea unor ateliere meşteşugăreşti.
Potrivit conducerii asociaţiei, o parte dintre pachetele turistice sunt afişate pe site, iar altele pot fi alcătuite la cerere, „personalizate” în funcţie de preferinţele celor interesaţi.
Printre ofertele turistice se numără un „weekend-break aristocratic”, cu cazare la castelul Daniel din Tălişoara, construit în secolul al XVII-lea, un sejur all inclusive la pensiunea Prinţului de Wales din Valea Zălanului sau la pensiunea Contelui Kálnoky din Micloşoara.