ACTUALITATE 26 octombrie 2015

Băcel, un sat cu ghinion

de Mirela Cara | 465 vizualizări

Pentru locuitorii din județul Covasna, situația satului Băcel, care aparține de comuna Chichiș, nu mai este demult un secret. Întocmai ca în secolul trecut, satul este lipsit de canalizări, apă curentă, asfalt și iluminare publică, elemente impunător necesare pentru o comunitate umană din secolul XXI.

Într-o discuție purtată în luna mai cu locuitorii din Băcel, aceștia au lansat printre altele suspiciunea că primarul Sánta Gyula este cel care împiedică în mod deliberat dezvoltarea satului pentru simplul motiv că este locuit eminamente de români. La momentul la care am publicat articolul despre Băcel, primarul a declarat că afirmațiile respective nu sunt câtuși de puțin îndreptățite întrucât el a depus o multitudine de proiecte care nu au avut niciodată succesul scontat.

Pentru că mai mulți cititori ai ziarului nostru și-au exprimat îndoiala că aceste proiecte au fost depuse cu adevărat, l-am contactat pe primarul Sánta Gyula, care ne-a prezentat un întreg dosar de documente conținând solicitări, petiții și alte documente depuse către instituții precum Prefectura Județului Covasna, Electrica Distribuție Transilvania Sud S.A., Consiliul Județean Covasna etc., însă pentru niciuna dintre solicitări nu a primit un răspuns favorabil.

„Lipsa investițiilor de infrastructură nu se datorează lipsei de diligență sau preocupare din partea instituției noastre, nici măcar componenței etnice a comunității, cum insinuați în adresa dumneavoastră. Nu putem decât să ne gândim dacă nu cumva are legătură cu numărul mic de alegători de care dispune comunitatea, și aceștia dispersați pe paleta multicoloră a partidelor politice”, scrie primarul Santa Gyula într-o scrisoare expediată către Instituţia Prefectului Covasna în data de 25.09.2015.

Primarul comunei Chichiș a precizat că încă din 2009 a depus eforturi de obținere de fonduri pentru satul Băcel printr-un proiect care fusese aproape de aprobare, dar care s-a oprit odată cu căderea guvernului de atunci. „Proiectul l-am întocmit împreună cu documentația și l-am depus în 2009 la fostul Guvern Boc. Proiectul a fost declarat câștigător, împreună cu comuna Dobârlău. Licitația s-a organizat de către Ministerul Dezvoltării în 2011 și încă o lună mai trebuia ca doamna Udrea să rămână pe post de ministru și atunci proiectul nostru ar fi fost aprobat. Acest program a căzut odată cu căderea Guvernului Boc. De atunci am mai depus de nenumărate ori în stânga, în dreapta, la minister, pretutindeni, însă până în prezent nu am avut succes”, ne-a spus edilul care a afirmat că în prezent a actualizat proiectul în vederea obținerii de noi acorduri și avize.

Întrebat de ce crede că toate aceste proiecte nu primesc aprobarea necesară, edilul a afirmat că în cazul proiectelor europene nu a fost obținut punctajul necesar aprobării, iar în cazul celor guvernamentale, se poate vorbi și de favoritisme politice. „Nu au întrunit punctajul necesar. Prioritizarea se face în funcție de punctajul obținut din 100% cât e maximum. În cazul proiectelor europene există niște criterii bine definite. La cele guvernamentale, care se numesc PNDL, care sunt și ele active și funcționale și pentru care tot m-am plâns, nu merg pe punctaje, ci pe prioritizări transmise din județ. Aici am trimis eu de nenumărate ori și am fost de acord un pic să atingem o tentă naționalistă și să spunem că este un sat de români în speranța că poate poate, dar nici așa nu am reușit”, a spus Sánta Gyula.

Povestea reabilitării DC27A de la DN 11 – Băcel se repetă printr-o coincidență aproape fatalistă și în cazul iluminatului public. „ Noi schimbăm becurile cam o dată pe lună, dar tot nu or să ardă pentru că acea rețea aeriană este din anii ’60. Este tot o investiție a Electrica SA, care este tot o instituție de stat, regie autonomă de stat, și acolo am depus. Nu știu prin ce birou zace dosarul nostru. Au cerut și certificat de urbanism pe care l-am dat în 2013, chiar ne-am bucurat, ne-au și întrebat de care sistem vrem. Am optat pentru o variantă în 2011, dar tot nimic. Noi am epuizat căile noastre în acest domeniu”, a mai spus primarul comunei Chichiș care este hotărât să își continue demersurile în speranța că într-o zi va apărea o cale de a rezolva toate problemele cu care se confruntă satul Băcel, ceea ce ar spulbera toate suspiciunile care planează asupra Primăriei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.