ACTUALITATE 30 iulie 2009

Autospeciale noi pentru Pompieri

de Covasna Media | 664 vizualizări
Prefectul, preşedintele CJ, primari şi alte autorităţi au luat ieri parte la recepţia a patru autospeciale noi care au intrat în posesia ISU Covasna

Inspectoratul Judeţean pen tru Situaţii de Urgenţă (IJSU) „Mihai Viteazul“ a intrat în posesia a patru autospeciale complexe de intervenţie pentru descarcerare şi acordarea primului ajutor, prin proiectul derulat prin Consiliul Judeţean (CJ) - „Achiziţionare Echipamente Specifice pentru Îmbunătăţirea Capacităţii şi Calităţii Sistemului de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă şi pentru Acordarea Asistenţei Medicale de Urgenţă şi a Primului Ajutor Calificat, în Regiunea

Prefectul, preşedintele CJ, primari şi alte autorităţi au luat ieri parte la recepţia a patru autospeciale noi care au intrat în posesia ISU Covasna

Inspectoratul Judeţean pen tru Situaţii de Urgenţă (IJSU) „Mihai Viteazul“ a intrat în posesia a patru autospeciale complexe de intervenţie pentru descarcerare şi acordarea primului ajutor, prin proiectul derulat prin Consiliul Judeţean (CJ) - „Achiziţionare Echipamente Specifice pentru Îmbunătăţirea Capacităţii şi Calităţii Sistemului de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă şi pentru Acordarea Asistenţei Medicale de Urgenţă şi a Primului Ajutor Calificat, în Regiunea 7 Centru” finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013. Modernele autospeciale vor pleca două la Târgu-Secuiesc şi una la Întorsura Buzăului, iar alta va rămâne la Detaşamentul din Sfântu-Gheorghe, urmând ca în luna octombrie ISU să mai primească alte două autospeciale, una pentru descarcerări grele şi alta cu spumă şi apă.

Potrivit şefului ISU Covasna, Gyorgy Alfons, aceste patru autospeciale satisfac în parte necesarul unităţii, având în vedere că acum au în dotare şi maşini care au depăşit şi de cinci – şapte ori termenul de casare, dar ele vor fi extrem de utile în deservirea populaţiei şi acordarea ajutorului de urgenţă, crescând gradul de siguranţă al oamenilor.

Gyorgy Alfons a amintit că ISU ar dori să înfiinţeze un serviciu profesionist şi la Baraolt, unde Primăria nu le-a putut însă oferi până acum un spaţiu cu clădiri şi garaje care să fie potrivit.

În cadrul programului derulat la nivelul Regiunii Centru au fost instruite şi persoanele care vor lucra cu aceste autospeciale şi cu echipamentele aferente, în Covasna fiind vorba despre 80 de persoane instruite.

12 tone şi 105 km/h

Autospecialele de 12 tone sunt pe şasiu Volvo şi ajung la 105 km pe oră, având un rezervor de apă cu o capacitate de 2.000 de litri, care se consumă într-un minut, folosind la stingerea pe loc a unui incendiu nu prea mare. Autospecialele sunt dotate printre altele şi cu şase aparate de respirat cu aer comprimat, cu set de descarcerare, complet medical de prim ajutor, instalaţie de iluminat portabilă cu proiector, precum şi scări culisabile din aluminiu de 11 şi 5 metri.

Prea joase pentru drumurile noastre

Ele pot fi folosite la incendii, descarcerare, asistenţă medicală de urgenţă, asistenţă persoane, protecţia mediului, evacuare de apă sau pentru transportul şi distribuţia de apă potabilă. Singura lor „vină“ ar fi că au garda prea jos pentru starea unor drumuri din judeţ.

Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean, Tamas Sandor, nu s-a putut abţine să nu urce la volanul uneia dintre autospeciale, unde şi-a pus pe cap şi „chipiul“ de pompier şi a mărturisit că pe vremea armatei a fost şi el un mic pompier. La eveniment au mai participat alături de conducerea ISU Covasna şi prefectul Codrin Munteanu, primarul din Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, primar Întorsurii Buzăului, Leca Băncilă, vicepreşedintele CJ Henning Laszlo sau inspectorul guvernamental Dezsi Attila, care au subliniat importanţa acestor autospeciale pentru siguranţa cetăţenilor. Totodată, legându-se de faptul că unele componente ale autospecialelor sunt fabricate de o firmă românească, prefectul Codrin Munteanu a subliniat importanţa existenţei unei capacităţi de producţie a unor produse de calitate, care ar duce implicit la crearea de noi locuri de muncă.

„Trebuie să învăţăm să producem şi pentru noi şi pentru export, achiziţionarea de produse Made in Romania este o condiţie esenţială a ofertei de locuri de muncă şi o soluţie de atenuare a crizei şi ratei şomajului“, a spus prefectul.

Proiectul prin care aceste autospeciale au ajuns în judeţ a fost derulat prin Consiliul Judeţean Covasna, care a prefinanţat cu 4,6 milioane de lei, valoarea totală a proiectului fiind de 42.655.604 lei cu TVA.

Beneficiarul proiectului integral este Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Centrul Transilvaniei, ai cărei membrii sunt judeţele Regiunii 7 Centru (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu), reprezentate de Consiliile Judeţene.

ISU are în dotare 9 autospeciale, în afară de cele patru sosite acum, dintre care două sunt noi, urmând ca din din cele vechi unele să mai fie repartizate la administraţiile locale.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.