ACTUALITATE 18 iulie 2017

Autorităţile locale au la dispoziţie o săptămână pentru a identifica zonele cu cel mai mic procent de copii vaccinaţi împotriva rujeolei

de Covasna Media | 2083 vizualizări

Autorităţile locale din fiecare judeţ au la dispoziţie o săptămână pentru a face evaluări şi a descoperi comunităţile cu acces dificil la servicii medicale sau în care nu există medic de familie şi unde procentul de copii vaccinaţi este mai scăzut, a anunţat marţi ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, la finalul unei videoconferinţe cu ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, cu prefecţii şi cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică. Ministrul a spus că în localităţile unde nu există medici de familie vor fi trimise echipaje mobile.

„Am solicitat prefecţilor să se implice personal. Am discutat despre asumarea unui termen de o săptămână, data limită fiind 25 iulie, pentru ca în fiecare judeţ să se facă o evaluare a tuturor comunităţilor vulnerabile, mă refer la acele zone cu acces dificil la serviciile medicale sau în care nu există medici de familie. În aceste comunităţi este de aşteptat ca procentul de vaccinare a copiilor să fie redus. Aceste zone vor fi identificate şi comunicate reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii“, a declarat Carmen Dan.

Ministrul a mai spus că în fiecare judeţ va exista o echipă formată din prefect, reprezentant al direcţiei de sănătate publică judeţeană şi reprezentant al consiliului judeţean şi care va colabora cu toate primăriile din judeţele respective pentru acţiunile de vaccinare.

Carmen Dan a precizat că în zonele în care nu există medic de familie autorităţile locale vor organiza centre de vaccinare şi va fi delegat un echipaj medical.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a spus, la rândul său, că la direcţiile de sănătate publică sunt suficiente doze de vaccin ROR, care pot fi oricând suplimentate cu doze de la Unifarm.

„Am solicitat direcţiilor de sănătate publică mobilizarea personalului propriu şi colaborarea cu toţi medicii de familie în vederea intensificării acţiunilor de vaccinare a copiilor înregistraţi sau neînregistraţi la medici de familie“, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Florian Bodog a mai spus că va face personal verificări în teren pentru a urmări progresele şi că a solicitat autorităţilor locale să raporteze situaţia la interval de două săptămâni.

„Mizez şi pe sprijinul părinţilor care trebuie să se adreseze medicilor de familie pentru vaccinare. (...) Asigur părinţii şi populaţia României că toate vaccinurile achiziţionate de Ministerul Sănătăţii sunt sigure“, a subliniat ministrul.

Florian Bodog anunţa cu o zi în urmă că Ministerul Sănătăţii va începe o campanie de vaccinare împotriva rujeolei, cu implicarea autorităţilor locale, care trebuie să identifice copiii cu vârste între nouă luni şi nouă ani - grupele de vârstă cele mai afectate de epidemie -, care nu au fost vaccinaţi, dar şi locurile în care aceştia vor fi imunizaţi în cadrul campaniei, în cazul în care în localităţile respective nu sunt unităţi medicale. De asemenea, în cazul în care localităţile sau zonele respective nu au medici, vor participa voluntari. Bodog mai spunea că Ministerul Sănătăţii va evalua o dată la două săptămâni gradul de implicare a autorităţilor locale în fiecare judeţ, iar acolo unde sunt în continuare probleme vor fi luate măsuri.

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România până la data 14 iulie este 8.017. Au fost  înregistrate 31 de decese, dintre care 8 în judeţul Timiş, 6 în judeţul Arad, 6 în judeţul Dolj, 3 în judeţul Caraş Severin şi câte unul în judeţele Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galati, Mureş şi Bucureşti.

Rujeola s-a extins în 41 de judeţe din 30 septembrie 2016, când a fost declarată epidemia şi până în 14 iulie 2017.

Cele mai afectate judeţe, cu peste o mie de cazuri de rujeolă fiecare sunt Timiş (1.214 cazuri) şi Caraş-Severin (1.109 cazuri). Un al treilea judeţ, Arad, are 999 cazuri confirmate.

Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală.

(News.ro)

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.