ACTUALITATE 28 mai 2019

Autoritățile, dispuse să mai investească în Statuia Ostașului român?

de Daniela Luca | 611 vizualizări

Reabilitarea completă a monumentului necesită eforturi în plus

Deși lucrările de reabilitare a monumentului Ostașului Român din Sfântu Gheorghe s-au încheiat, scările încă le dau bătăi de cap autorităților locale. Spre exemplu, pe 9 mai, la ultima sărbătoare națională marcată în fața statuii, peisajul dezolant cu plăci dezlipite de pe scări a fost capturat în zeci de poze. Între timp situația a fost remediată, dar problema nu pare rezolvată pe deplin.  

Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Cadrelor Militare în Retragere și Rezervă Covasna, col. Ioachim Grigorescu spune că soluția corectă ar fi ca scările să fie reabilitate în totalitate, nu doar să fie lipite la loc plăcile când se întâmplă să cadă, așa cum s-a întâmplat pe 9 mai.

„Statuia a fost reabilitată, dar au mai căzut scările și cei de la primărie au chemat firma care a executat lucrarea și le-au pus la loc. Ca să schimbe scările acelea mai e nevoie de bani și nu cred că vor fi alocați. Dar da, trebuie schimbat tot că o să mai cadă, le punem înapoi, iar cad altele și tot așa. Trebuie toate schimbate, trebuie refăcut totul, dar nu cred că primăria va da bani. Nu are rost să mai facem solicitări în acest sens că de 20 de ani ne-am rugat cu statuia și abia au făcut-o. Nu avem ce să mai facem”, ne-a declarat Ioachim Grigorescu.

Pe de altă parte, primarul Antal Árpád a declarat că nu omite posibilitatea de a aloca sume suplimentare pentru ca lucrarea să fie finalizată, dacă va fi cazul.

„Anul trecut am alocat sumele solicitate. Lucrările au fost făcute de o firmă din Bacău dacă nu mă înșel. Cred că am avut, dincolo de dirigintele de șantier oficial, mulți diriginți de șantier la acest proiect care au urmărit foarte atent lucrările. Dacă ceva nu este în regulă, trebuie să vedem dacă este răspunderea societății care a efectuat lucrările, dacă le corectează, dacă trebuie făcute din garanții și evident trebuie continuate acolo lucrări. Nu avem absolut nicio problemă de a mai aloca fonduri pentru modernizare dacă necesită. Dacă firma nu și-a făcut treaba cum trebuie, atunci prima dată trebuie să vedem ce răspundere are societatea respectivă”, ne-a spus primarul.

În anii anteriori, reprezentanții comunităţii româneşti din Consiliul Local au semnalat în mai multe rânduri că monumentul s-a deteriorat şi au solicitat intervenţia Primăriei pentru reabilitarea acestuia, pentru că o parte dintre manifestările oficiale ce marchează momente importante din istoria poporului român au loc, în fiecare an, în faţa acestei statui.

Astfel, în anul 2017, municipalitatea a alocat suma de 220.000 de lei pentru reabilitarea monumentul Ostaşului Român din cartierul Gării. Atunci însă nicio firmă nu s-a prezentat la licitaţie. La ceva vreme Primăria Sfântu Gheorghe a relansat licitaţia, iar aceasta a fost câștigată de  o firmă din Tecuci, județul Galaţi. Valoarea contractului a fost de 239.900 de lei, plus TVA, bani alocați din bugetul local. Lucrările de reabilitare a monumentului au început în luna august a anului trecut, dar nu par a fi duse la bun sfârșit. Observația a fost făcută atât de cititorii ziarului Observatorului de Covasna, cât și de cei care au luat parte la evenimentul din 9 mai.

Statuia impunătoare a Ostaşului Român este realizată din bronz de sculptorul Balogh Péter și a fost construită cu 45 de ani în urmă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.