ACTUALITATE 30 iulie 2021

Autoritățile din Sfântu Gheorghe vor ca în șapte ani să „învie” Casa de Cultură a Sindicatelor

de Iulia Drăghici - Taraș | 852 vizualizări

Consilierii locali din municipiul Sfântu Gheorghe au adoptat joi o hotărâre prin care își asumă oficial că în cazul în care vor primi în administrare Casa de Cultură a Sindicatelor din centrul orașului, în șapte ani o vor reabilita și o vor readuce în viața culturală a urbei. 

Hotărârea, adoptată în ședința ordinară a acestei luni, organizată joi, 29 iulie, arată, printre altele, că „Municipiul Sfântu Gheorghe prin Consiliul local se obligă să mențină destinația actuală a imobilului, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației poate verifica și controla modul de folosire al imobilului în conformitate cu destinația acestuia”. 

În același document se arată că „Municipiul Sfântu Gheorghe prin Consiliul local se obligă să reabiliteze clădirea prin finanțare din bugetul local și din alte surse de finanțare în termen de 7 (șapte) ani de la preluare și să-l mențină (SIC!) la standardele de calitate privind desfășurarea activităților specifice”, dar și că „în situația în care se constată că lucrările de investiții asupra imobilului transmis nu au fost realizate, imobilul transmis revine în domeniul public al statului, în condițiile legii”. 

Vrem să primim în patrimoniul public al municipiului Sfântu Gheorghe și în administrare clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor, întrucât este o clădire care este într-o stare foarte avansată de degradare și se degradează în fiecare zi. Își avea rostul în viața culturală a municipiului și în continuare am putea să o folosim pentru că are niște posibilități care nu sunt asigurate de nicio altă clădire din municipiu. De aceea ne dorim să o renovăm și să îi păstrăm scopul timp de șapte ani”, a spus, în plenul Consiliului Local, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba. 

O hotărâre cu același nume, „privind aprobarea solicitării transmiterii unui imobil din domeniul public al Statului şi din folosința Uniunii Generale a Sindicatelor din România – Bucureşti, în domeniul public al Municipiului Sfântu Gheorghe şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Sfântu Gheorghe” a fost adoptată și în ședința din aprilie, dar atunci actul vorbea doar de intenția de preluare, nu și de scopul acestui demers. 

Tot în aprilie, primarul Antal Árpád spunea că autoritățile doresc să preia în administrare Casa de Cultură a Sindicatelor pentru că „sindicatele nu s-au comportat ca buni gospodari în ceea ce privește utilizarea acelei clădiri”, și a reamintit în context că a făcut plângere penală împotriva administratorilor care își asumă drepturile de proprietate ale clădirii, care acum zace în paragină și este un pericol pentru sănătatea publică, pentru că între timp a devenit „hotel” și toaletă publică pentru persoanele fără adăpost. 

Despre starea în care se află Casa de Cultură a Sindicatelor am relatat pe larg într-un reportaj publicat sub titlul „Muzeul” nepăsării de la Sfântu Gheorghe”, apărut în 8 aprilie. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.