ACTUALITATE 1 martie 2022

Autoritățile din Întorsura Buzăului: nu mai aruncăm banii pe geamurile neizolate ale blocurilor

de Iulia Drăghici - Taraș | 1814 vizualizări

Proprietarii blocurilor au fost îndemnați, din nou, cu argumente clare, să se unească în asociații 

Întorsura Buzăului a făcut duminică pași timizi, dar concreți, înspre a rezolva problema lipsei asociațiilor de proprietari la blocurile din oraș. Încurajați de oportunitatea de a-și reabilita locuințele, oamenii strânși în sala de festivități a Liceului „Eliade” au primit și alte argumente în favoarea ideii că lucrurile nu vor putea rămâne la nesfârșit așa cum sunt acum: dacă locuitorii de la bloc nu intră în legalitate, se va sista furnizarea căldurii și vor urma majorări de taxe și impozite în cazul clădirilor care arată ca după război și prezintă pericol. Totuși, s-a pus accent pe partea frumoasă, adică pe șansa unică de a moderniza blocurile pe bani de la UE, fără aport financiar al cetățenilor, respectiv pe consecința reabilitării și eficientizării energetice: facturi mai mici.  

Pe principiul „Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă în traistă”, primarul din Întorsura Buzăului, Raul Urdă, le-a explicat celor aproape 100 de persoane prezente, proprietari de apartamente în zona blocurilor,  la întâlnirea de duminică, faptul că în perioada următoare va veni o oportunitate unică, nemaipomenită, de neratat: fonduri europene pentru reabilitarea blocurilor, 100% nerambursabile, fără cofinanțări din partea locuitorilor sau a autorității locale. 

Problema este că aceste fonduri, aproximativ 11 milioane de euro pentru județul Covasna, vor putea fi accesate doar cu solicitări făcute prin asociații de proprietari, cu semnături de la fiecare deținător de apartament. Banii se vor împărți în ordinea înregistrării cererilor. De ce este aceasta o problemă? Pentru că la Întorsura Buzăului există o singură asociație de proprietari care acoperă câteva scări de bloc. Cu toate că legislația impune obligativitatea organizării în astfel de asociații.  

Sperăm că oamenii au început să înțeleagă obligativitatea acestor asociații. Sper că încep să înțeleagă faptul că nu vom putea să acoperim la nesfârșit pierderile pentru centrala termică, să fie o gaură neagră și din banii impozitelor și taxelor locale să tot pompăm la nesfârșit într-o gaură care nu se astupă niciodată. Suntem hotărâți ca dacă nu înțeleg, să trecem la alte măsuri pentru a îi forța să se constituie legal într-o astfel de asociație. Pentru că au obligativitatea, conform legii, să se constituie într-o asociație. Primul pas a fost convocarea aceasta de astăzi, prin care se va face un proces verbal că a fost convocatorul adunării generale. Urmează ca săptămâna viitoare, duminică, la ora 14.00, să ne întâlnim din nou aici, doar cu reprezentanții celor care vor face parte din comitetul asociației. Se vor alege președintele, administratorul, cenzorul și așa mai departe. Sperăm că săptămâna viitoare vor veni cu acel proces verbal pe fiecare scară în parte, că sunt de acord să facă parte și să se constituie în această asociație. Unii dintre ei văd că vor să își facă asociație pe anumite scări. Este foarte bine și îi încurajez. Ceilalți se vor constitui într-o asociație pe tot orașul. (...) Acum li se oferă ceva gratuit. Dacă nici acum nu vor vrea, atunci este îndreptățită supărarea celor de la case, că din impozitele totale ale orașului, să se ducă veșnic bani în această centrală termică și să aruncăm banii pe geamuri neizolate. Sperăm că se vor mobiliza cei de la bloc”, a spus, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, Raul Urdă. 

Primarul le-a spus duminică  oamenilor și că autoritățile locale au pregătit un proiect de hotărâre care în perioada următoare va fi prezentat Consiliului Local, cu sancțiuni, constând în majorări a impozitului de 250%, respectiv 500%, pentru acele clădiri care sunt inestetice și prezintă pericol. 

Noi nu putem contoriza și avem pierderi foarte mari pentru spațiile comune, pentru condominiu. Fiecare are contor și gigametru la el în casă, dar pe spațiile comune, subsol, casa scării, uscătorii nu se contorizează aceste pierderi. Și nu putem să mergem la nesfârșit să suportăm aceste pierderi. Atunci vom fi obligați să contabilizăm cumva. Alte sancțiuni nu vor exista momentan, dar vom încerca să îi convingem și să îi determinăm cu vorba bună, că au această obligativitate și că dacă nu se constituie în aceste asociații, ratează această șansă unică: PNRR, valul anvelopării”, a mai declarat primarul. 

Semnalele la acest moment sunt că se așteaptă ca de la 1 aprilie să fie lansate posibilitățile de a depune cereri pentru a accesa aceste fonduri, însă nu este încă nici o garanție că se va întâmpla așa. Totuși, pregătirile întorsurenilor trebuie să se deruleze cu maximum de eficiență, pentru că în celelalte orașe din județ, blocurile sunt de mult organizate în asociații. 

La nivelul orașului Întorsura Buzăului, potrivit informațiilor furnizate duminică, sunt aproximativ 700 de apartamente. 

La întâlnirea din 27 februarie a fost prezent și un președinte de asociație din Brașov, care are în subordine peste 100 de apartamente. În acest context, el le-a vorbit întorsurenilor despre avantajele de a înființa, numaidecât, asociațiile. 

Nu în ultimul rând, pe lângă beneficii, s-a subliniat și că aceste asociații vor avea statut juridic și implică și o serie de responsabilități, nu doar drepturi și că încălcările pot avea consecințe inclusiv penale. 

O concluzie care s-a putut resimți după întâlnirea de duminică a fost că și întorsurenii de bloc, cel puțin cei care și-au rupt două ore dintr-o zi liberă pentru a fi prezenți la întâlnire, vor să facă eforturi spre normalitate, să aibă blocuri renovate și eficientizate din punct de vedere energetic, și în consecință și facturi mai mici la căldură. Și, nu în ultimul rând, să fie mândri de orașul lor. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.