ACTUALITATE 22 decembrie 2016

Autorităţile covăsnene sunt pregătite pentru iarnă

de Iulia Drăghici - Taraș | 1670 vizualizări

Autoritățile județene din Covasna asigură locuitorii că s-au pregătit așa cum se cuvine pentru iarnă și că nu vom avea probleme în ceea ce privește deszăpezirea și curățarea drumurilor. 25 de utilaje sunt în alertă 24 de ore din 24 pe tot teritoriul judeţului. Costurile, potrivit estimărilor Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, vor ajunge în acest sezon de iarnă la 3,2 milioane de lei.

„«Iarna nu-i ca vara!» zicea la un moment dat Băsescu. Vedeţi şi din relatările de presă că sunt judeţe unde iarna a venit din nou pe neaşteptate. Noi ne-am uitat pe calendar, ştiam că vine iarna aşa că ne-am pregătit din timp”, a spus ironic preşedintele CJ Covasna, Tamás Sándor, joi, într-o conferinţă de presă.

Acesta a mai completat: „Într-adevăr nici nu au fost probleme în ceea ce înseamnă accesibilitatea drumurilor judeţene. Din fericire din mai s-a modificat Legea achiziţiilor publice şi acum am putut da, prin încredinţare directă, întreţinere de vară şi iarnă firmei pe care Consiliul Judeţean Covasna o deţine 100%. Asta înseamnă că zi şi noapte sunt în alertă  25 de utilaje din partea firmei Drumuri şi Poduri”.

Pe site-ul Consiliului Judeţean Covasna se arată că încheierea contractului de prestări servicii „Întreținere curentă a drumurilor județene pe timp de iarnă în perioada 01.11.2016-31.03.2017” cu societatea comercială Drumuri și Poduri Covasna SA s-a realizat din 21 octombrie 2016.

Număr de urgenţă

La fiecare Primărie şi Post de Poliţie sunt afişate numerele de telefon pentru intervenţii de urgenţă. Potrivit preşedintelui CJ, numărul de telefon 0744.486.294 (Fabian Zsolt) poate fi apelat de oricine se află într-o situaţie de urgenţă din cauza drumurilor înzăpezite.

Cât costă deszăpezirea drumurilor în România

Potrivit datelor Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), citate de Mediafax, „până în prezent, deszăpezirea fiecărul kilometru de drum din România a costat, în anii trecuţi, între 1.500 şi 1.600 de euro. Astfel, toată reţeaua de 17.600 de kilometri a însemnat plăţi de aproximativ 28-30 de milioane de euro în fiecare sezon rece. Aprovizionarea şi transportul materialelor necesare până la bazele de deszăpezire au costat, în fiecare an, alte aproximativ 14 milioane de euro, iar cheltuielile pentru deszăpezirea cu autoutilaje proprii (reparaţii, piese de schimb, carburanţi, lubrefianţi, anvelope, acumulatori) au fost de aproape 3 milioane de euro. Pentru sezonul 2016-2017, costurile vor putea fi estimate abia în primăvara anului 2017”.

La sfârşitul lunii noiembrie, conducerea CNAIR preciza că „mai mult de 75% din drumurile naţionale s-ar putea bloca dacă ar ninge abundent. (...) Contractele de deszăpeziri încă nu acoperă întregul teritoriu, însă conducerea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) consideră că nu vor fi probleme”, transmitea Mediafax.

Echiparea corespunzătoare a maşinii

Dacă de sărbători vă gândiţi să plecaţi în excursie cu autoturismul este foarte important să îl echipaţi corespunzător condiţiilor de iarnă, atât pentru siguranţa dumneavoastră, dar şi pentru că amenzile sunt mari.

Potrivit legislaţiei rutiere, „neechiparea corespunzătoare pentru iarnă a maşinii se sancţionează cu retragerea certificatului de înmatriculare, iar amenzile pe care le riscă şoferii sunt cuprinse între 2.500 şi 4.000 de lei. Mai mult, cei care nu au cauciucuri de iarnă şi blochează un sector de drum riscă o amendă cuprinsă între 5.000 şi 8.000 de lei şi vor fi nevoiţi să suporte şi costurile aferente intervenţiei de degajare a sectorului de drum afectat”, arată Mediafax.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.