Autorităţile anunţă intensificarea controalelor în domeniul siguranţei alimentelor până în luna ianuarie
Autorităţile sanitar-veterinare au anunţat, luni, că vor intensifica, în perioada următoare, controalele în domeniul siguranţei alimentelor pentru prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi prevenirea răspândirii pestei porcine africane.
Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor a precizat că, având în vedere apropierea sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradiţional, consumul de alimente, în special cel de origine animală creşte, vor fi efectuate controale ce vizează atât aspecte legate de sănătatea animalelor, cât şi de siguranţa alimentelor.
„În perioada 28 noiembrie 2019 - 7 ianuarie 2020 se vor organiza controale tematice care vor viza verificarea modului de respectare a prevederilor privind comerţul cu porcine vii, respectarea măsurilor privind restricţionare a mişcărilor de porci vii şi a produselor din carne de porc, ca urmare a apariţiei şi evoluţiei unor focare de pestă porcină africană, verificarea mijloacelor de transport a animalelor în special în zonele cu restricţii, verificarea documentelor însoţitoare a animalelor, respectiv certificate sanitare veterinare de transport, documente despre lanţul alimentar, avize interjudeţene etc., verificare a modului de respectare a cerinţelor privind comerţul cu carne proaspătă de porc, carne tocată, carne preparată şi produse din carne de porc. (...) În perioada următoare vor fi intensificate a controalele la nivelul tuturor unităţilor de producere, depozitare, transportatoare şi comercializare a alimentelor de origine animală (carne, lapte, ouă, peşte etc.) sau non-animală (inclusiv unităţile de depozitare a fructelor şi legumelor) destinate consumului uman”, a precizat dr. Siko Barabasi Sandor, într-un comunicat de presă remis AGERPRES.
Potrivit acestuia, în perioada menţionată la nivelul DSVSA şi al circumscripţiilor sanitar veterinare va fi stabilit un program de lucru cu asigurarea permanenţei, inclusiv în zilele de sâmbătă-duminică.
Dr. Siko a subliniat faptul că este interzisă comercializarea porcilor, cărnii şi produselor din carne de porc provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului pestei porcine africane.
„Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute poate avea consecinţe grave. Dacă porcul este bolnav, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii. Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare şi a vă da sfaturi privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol. În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat şi înregistrat. Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella, cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi”, a mai spus acesta.
În judeţul Covasna au fost indentificare la începutul acestui an mai multe cazuri de pestă porcină africană la porci domestici, iar în ultimele două luni şi la porcii mistreţi găsiţi morţi pe fondurile de vânătoare.