ACTUALITATE 5 noiembrie 2020

Autopsie pentru un pacient COVID, decedat la SJU Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 5469 vizualizări

Specialiștii de la Medicină Legală trebuie să stabilească ce a dus la decesul unui bărbat în vârstă de 79 de ani, internat la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Covasna: COVID-19 sau leziunile suferite în urma unei căzături? 

Un caz cel puțin ciudat, al unui bărbat în vârstă de 79 de ani, pacient la Spitalul Județean de Urgență, a fost prezentat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, de reprezentanții unității spitalicești. 

„A căzut în casă, așa l-au găsit. A fost adus în spitalul nostru. După examinări radiologice, CT a prezentat o fractură de coloană cervicală cu dislocare, deci o fractură instabilă care trebuia operată. Pe examinarea toracelui, la CT era suspect COVID. Bineînțeles că i-am făcut testul, încă nu aveam rezultatul, dar cum în spitalul nostru nu avem neurochirurgie care să poată rezolva această fractură care trebuia stabilizată, am încercat să îl trimitem la Brașov, unde cu mare greutate, inclusiv cu intervenții la București, a fost trimis a doua zi după-masa. Acolo a fost examinat, evaluat, iar după 24 de ore ni s-a trimis pacientul înapoi pentru continuarea tratamentului conservator, deci nu a fost operat. Au spus că vârsta pacientului, comorbiditățile, plus COVID-ul, ei nu pot opera așa ceva. Din păcate, a decedat la noi. Acest caz este medico-legal, deoarece a fost și o fractură. Se va face autopsie să vedem decesul acesta cât s-a datorat COVID-ului sau acelei fracturi de coloană cervicală”, a spus directorul medical al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Covasna,  dr. Roșu Mátyás, precizând că nu este vorba despre vreo eroare medicală, ci de nevoia de a se stabili din ce cauză a survenit decesul pacientului.  

După ce a fost transferat la Sfântu Gheorghe de la Brașov, bărbatul a mai trăit aproximativ două săptămâni, au mai spus reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Covasna. 

Dr. Roșu Mátyás a spus și că acesta este un caz „tipic”, referindu-se la transferul pacienților la un spital mai mare, punctând că au „foarte mari greutăți cu plasarea pacienților care necesită neurochirurgie, care nu funcționează destul de bine la noi”. 

Directorul medical a amintit, în același context, și de alte două decese, ale unor femei, în vârstă de 46 de ani și 69 de ani. Ambele aveau boli asociate. Prima suferea de obezitate morbidă, iar a doua de hipertensiune arterială. Ambele au suferit insuficiențe respiratorii și au avut pneumonii bilaterale, specifice virusului SARS-COV-2.  

În ultima săptămână, 28 octombrie – 4 noiembrie, la SJU Covasna au fost înregistrate 8 decese, dintre care 7 la pacienți din județul Covasna și unul la un pacient din județul Brașov, din grupele de vârstă 46 – 87 de ani.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.