Au început pregătirile pentru Galopiada Secuiască, ediția a XI-a
Unul dintre cele mai mari concursuri hipice din regiune, Galopiada Secuiască, revine în perioada 17-19 iunie a.c., pe Dealul Pivnițele Mari din Moacșa, cu cea de-a XI-a ediție. Marți, într-o conferință de presă, organizatorii au anunțat că au dat startul înscrierilor și că speră la o participare cât mai numeroasă.
Concursul hipic este adresat localităților. Acestea vor fi reprezentate de echipe de câte trei persoane, un călăreț și două ajutoare. Organizatorii spun că în cadrul evenimentului vor avea loc două competiții: Galopiada Secuiască, unde participă concurenți din Covasna, Harghita și Mureș, iar câștigătorii vor reprezenta regiunea la Galopiada Națională din Budapesta, respectiv un concurs adresat amatorilor sportului hipic.
Este important de știut că la concursul Galopiada Secuiască sunt acceptați doar cai cu origine cunoscută. Nu sunt acceptate anumite rase de cai, de exemplu cei cu sânge englez.
Taxa de participare este de 1.200 de lei, iar aceasta este achitată de autoritățile locale participante. Dacă vor trece de etapa de verificare medicală a cailor și vor fi acceptați în concurs, concurenții vor primi un sprijin financiar de 1.000 de lei, pentru achitarea cheltuielilor de deplasare.
Câștigătorul Galopiadei va primi un premiu de 6.000 de lei, cel de pe locul II va obține 4.000 de lei, locul III 3.000 de lei, respectiv locul IV 2.000 de lei.
În cazul concurenților de la secțiunea de amatori, nu trebuie dovedită originea calului, dar este de la sine înțeles că acesta trebuie să fie sănătos. O condiție este să aibă mai mult de 5 ani. Câștigătorul locului I va obține un premiu de 3.000 de lei, cel de pe locul II 2.500 de lei, respectiv 2.000 de lei pentru locul III.
„Așteptăm cât mai mulți participanți. Sperăm să se mobilizeze comunitățile și primăriile, pentru a avea un eveniment chiar reușit pentru cei care iubesc sportul hipic. (...) Sper ca în trei, patru săptămâni să avem date cât mai precise apropo de numărul de participanți”, a declarat directorul executiv al Asociației Vadon, Demeter János.
La ediția de anul trecut au fost înscriși 12 concurenți, dar au fost ani în care au luat parte și peste 30 de participanți. Ediția a X-a s-a desfășurat sub incidența restricțiilor cauzate de COVID-19.
Pentru detalii privind înscrierea pot fi contactați reprezentanții Asociației Vadon din Sfântu Gheorghe, prin e-mail la szekelyvagta@sepsi.ro.
Pentru public este interesant de știut faptul că anul acesta Teatrul Național Ecvestru din Ungaria va prezenta la Galopiada Secuiască opera folk-rock „Sfântul Ladislau – Regele Cavaler”. La spectacol vor lua parte 20 de cai și 60 de actori.
Evenimentul este organizat de Asociația Vadon, Primăria Sfântu Gheorghe și Consiliul Județean Covasna.
Sursa foto: Facebook/Székely Vágta