ACTUALITATE 30 ianuarie 2023

Au început lucrările la podul pentru pietoni și bicicliști de peste râul Olt

de Daniela Luca | 1246 vizualizări

După ani de zile de așteptare, lucrurile lucrurile par să se miște în cazul podului pentru pietoni și bicicliști de peste râul Olt. Lucrările au început așadar luna aceasta, spun autoritățile locale. Costurile investiției se ridică la peste 9,6 milioane de lei, iar podul ar trebui să fie gata până la finalul acestui an, ne-a informat viceprimarul Tóth-Birtan Csaba. 

Vechiul pod, periculos și neîngrijit, a fost dărâmat. Acesta a fost subiectul multor nemulțumiri exprimate de-a lungul timpului de locuitorii din zonă și asociații civile. Lucrările la noua construcție ar fi trebuit să înceapă în luna septembrie a anului trecut și să se încheie într-un an, adică în septembrie 2023, se arată pe panoul de șantier instalat în zonă. 

Chiar dacă autorizația de construcție a fost emisă în luna august a anului trecut, constructorii s-au apucat de treabă în ianuarie, pentru că a fost nevoie să se facă niște modificări în dispozițiile de șantier. 

„La podul pietonal de peste Olt au început lucrările zilele trecute chiar. Anul trecut am început, dar a trebuit să se facă niște dispoziții de șantier. A trebuit să se modifice la proiect poziția unui pilon și s-a așteptat ca să facă proiectantul dispoziția de șantier, dar acum s-a rezolvat și s-au apucat, deci au început lucrările”, ne-a spus viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

Acesta a precizat că termenul de execuție a podului este sfârșitul acestui an. 

Constructorul este Confer Group SRL, o firmă din Onești, iar pe panoul de șantier se menționează că „se execută lucrări de demolări pod existent și construire pod pietonal și pentru biclicliști”. 

Documentele oficiale arată că podul pietonal reprezintă un punct de legătură între cartierul Oltul și zona industrială din partea sud-estică a orașului.

„O alternativă la acest pod o reprezintă podul rutier aflat la o distanță considerabilă de aproximativ 1 km, acesta din urmă fiind amplasat pe drumul european E578 / Strada 1 Decembrie. Un pod pietonal nou care să asigure toate condițiile de siguranță și confort ar reprezenta pentru cetățenii zonei un motiv suplimentar să renunțe la autoturism în favoarea unei deplasări pe jos sau cu bicicleta, în condițiile unor timpi de deplasare mai scăzuți și costuri minime”, se arată în proiect. 

La finalul anului 2021, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a adoptat actualizarea devizului general al Documentației de avizare a lucrărilor de intervenții pentru obiectivul de investiții „Pod pietonal și pentru bicicliști peste râul Olt cu legare piste de bicicliști la strada lt. Păiș David și Nicolae Iorga”. Pe lângă cele câteva modificări necesare la nivelul construcției în sine, s-a acceptat și o majorare a costurilor investiției, fiind vorba de o lucrare care se va ridica la peste 9,6 milioane de lei, bani din fonduri europene.

Proiectul a fost discutat și în martie 2019, când a fost adoptată prima hotărâre de Consiliu Local care a vizat investiția. Documentele de atunci arătau că lucrarea va costa puțin peste 5,2 milioane de lei.

Și în actele adoptate în 2019 se arată că viitorul pod va fi realizat pe fosta pasarelă, improvizată pe ceea ce a fost o conductă de termoficare. Pentru că era periculos și neîngrijit, podul de peste Olt a fost nu de puține ori, încă din 2017, subiectul nemulțumirilor exprimate de locuitorii din zonă și asociații civile.

Un comunicat de presă al primăriei arată că viitorul pod pietonal și pentru bicicliști peste râul Olt, care leagă strada Lalelei de strada Mică, va facilita legătura între viitoarele stații de autobuz de pe strada Lt. Păiş David și de pe strada Nicolae Iorga.

Tot în cadrul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, din care face parte și podul amintit, se va construi și o pistă de biciclete de aproximativ 7 km, de-a lungul digului râului Olt, de la Chilieni până la pârâul Arcuș. De asemenea, vor fi construite noi piste de biciclete pe strada Lunca Oltului și pe strada Lt. Păiș David, prima urmând să fie conectată la pista de biciclete recent construită de la sensul giratoriu din fața Arenei Sepsi.

Proiectul Planul de Mobilitate Urbană mai conține o serie de intervenții care privesc modernizarea transportului public urban, cum ar fi achiziționarea de autobuze electrice, construirea de stații de autobuz moderne, dar și de piste pentru biciclete ori de trotuare. Lucrările de modernizare și investițiile planificate trebuie finalizate până la sfârșitul acestui an. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.