Au început înscrierile pentru Șugaș Race
Competiția de alergare montană și mountain bike își așteaptă participanții
Ajuns deja la a patra ediție, Șugaș Race, concurs de alergare montană și mountain bike va avea loc la Sugaș Băi în această toamnă. Noutățile concursului constau într-o probă destinată persoanelor cu deficiențe locomotorii, Hope Race, precum și noua secțiune de alergare, Hobby Race. Organizatorii își propun să adune 350 de participanți la toate probele de alergare, înscrierile fiind deja posibile atât pentru acestea, cât și pentru probele de mountain bike, online. Pentru a afla mai multe am consultat noul site al competiției, www.sugasrace.ro și am vorbit cu Andrei Poștoacă, președintele Sugaș Race și liderul organizației Covalpin. Rezultatul discuției noastre îl puteți citi mai jos.
Hobby Race, o cursă pentru cei curioși
Ca și în anii trecuți, o componentă importantă a competiției o reprezintă alergarea montană. O disciplină care te pune în contact cu corpul tău și propriile limite, indiferent la ce vârstă o practici. Astfel, copiii se pot înscrie gratuit la o secțiune numai a lor, Kids Race. „E cumva și un bonus pentru părinți, tot mai mulți părinți vin la competiții de genul acesta și sunt cu atât mai motivați cu cât există și pentru copii un concurs“, punctează Poștoacă. De asemenea, și anul acesta vor exista Short Race - o probă de 17 kilometri - și Long Race, proba regină, de 27 de kilometri de trail running adevărat“. Totodată, în premieră va exista Hobby Race, „o cursă destinată în totalitate începătorilor și celor care își doresc să vadă cum e un astfel de concurs“. Probele de alergare se vor desfășura sâmbătă 14 octombrie, zi în care participanții vor putea să se bucure și de o vizită la mofetă și saună, având parte și de alte facilități spa.
Mountain bike printre stațiuni
Totodată, duminică, 15 octombrie, vor avea loc competițiile de mountain bike. Ținând cont de dificultatea acestui sport, nu va exista o secțiune pentru copii. Pe de altă parte „și la mountain bike vom avea Short Race și Long Race pe un traseu frumos, care leagă stațiuni cu apă minerală, Șugaș Băi, Vâlcele și Belin“. Și amatorii de mountain bike vor putea evolua într-o cursă Hobby Race, pentru începători. Ziua de duminică va avea, și ea, o componentă de saună, mofetă și spa, iar înainte de premiere participanții vor fi invitați la un gulaș secuiesc.
Cu campionii în echipa de organizare
„Competiția se adresează amatorilor. Încurajăm oamenii să descopere alergarea montană și monuntain bike-ul. Pe de altă parte, țintim și elitele, cele care dau nivelul competiției”, punctează Andrei Poștoacă. Câțiva sportivi de performanță se află și în echipa de organizare a Șugaș Race. De exemplu, Ede Molnar, campion național la mountain bike XCO, va fi unul dintre cei care se va ocupa de traseul pentru biciclete. Totodată, Daniel Attila, vicecampion european în 2016 la cross duatlon, va fi responsabil de traseul de alergare.
Hope Race, o cursă pentru cei ambițioși
O noutate a acestei ediții este Hope Run, o cursă dedicată celor pentru care dizabilitățile locomotorii nu reprezintă o piedică. „Sportul reprezintă în esență depășirea condiției personale. Înseamnă, de cele mai multe ori, lupta continuă cu tine însuți: lupta se poartă cel mai aprig mental! Pe parcursul istoriei umanității găsim multe exemple de oameni care și-au demonstrat lor, în primul rând și apoi lumii, că pot depăși „fragila“ condiție umană și limitările fizice ale rasei. Acești oameni au devenit eroii umanității nu numai datorită faptului că au demonstrat acest lucru, ci și pentru că au refuzat „fragilitatea“ și condiționarea socială. Salutăm persoanele cu dizabilități care nu acceptă statutul impus tacit de societate! Creăm pentru ei în mod special HOPE RACE - categorie oficială de concurs în cadrul ȘUGAȘ RACE“, se arată într-un comunicat al organizatorilor. Andrei Poștoacă spune că dorește ca Hope Race să fie un eveniment de nivel național pentru persoanele aflate în fotoliu rulant și însoțitorii lor, iar cursa va avea loc la Sfântu Gheorghe. Pe lângă faptul că va oferi o activitate participanților, Hope Race va avea și rolul de a atrage atenția asupra nevoii de a îmbunătăți infrastructura din România pentru persoanele în fotoliu rulant, a mai spus organizatorul, care va reveni cu detalii asupra acestei curse.
O poveste de motivație personală
Andrei Poștoacă merge pe munte din 2006 și practică trail running-ul - alergarea pe un traseu montan - și mountain-bike-ul din 2010. „În 2010 m-am lăsat de fumat și atunci m-am apucat de alergare montană. Am început să frecventez concursurile, în fiecare weekend mergeam pe undeva. Am fost la zeci de concursuri, mai ales la alergare. Chiar dacă n-am făcut performanță, am fost un fel de amator bun“, povestește Poștoacă. Când și cum i-a venit ideea unui concurs de alergare montană la Sugaș Băi? „Prin 2013 am zis că trebuie să facem și noi o competiție de trail running, pentru că la noi prin zonă cam muriseră astfel de concursuri. Au mai fost cândva astfel de inițiative, dar n-au rezistat“. Obiectivul principal a fost, de la început, popularizarea sportului practicat pe trasee de munte. „Oamenii fac sport, din fericire vezi tot mai mulți la Stadionul Municipal din Sfântu Gheorghe, care ba încearcă să capete condiție fizică, ba încearcă să se țină în formă, iar noi încercăm să îi scoatem în natură. Alergarea asta montană e altceva decât stadionul“, spune Poștoacă. Pe de altă parte, tânărul covăsnean și prietenii săi au dorit ca, prin acest concurs, să popularizeze și regiunea noastră. „Avem o zonă foarte frumoasă. Ne ajută mult și cadrul natural, izvoarele minerale, mofetele, e ca o binecuvântare pentru sănătate. Educația fizică și partea aceasta de turism balnear merg mână în mână și în mod sigur pot fi combinate strălucit. În plus, s-au investit o grămadă de bani la Băile Șugaș“, punctează Andrei.
De la 110 la peste 300 de participanți
Astfel, ajutat și de experiența sa la concursurile de profil, Andrei Poștoacă a organizat prima ediție Șugaș Race, pe 12 octombrie 2013. Concursul a adunat 110 participanți din toată România: „s-a auzit prin toată țara de acest eveniment sportiv“. Prima ediție a avut numai probele de alergare montană: Kids Race, Short Race și Long Race.
La a doua ediție, organizatorii au adăugat probele de mountain bike. Au participat 240 de oameni, dintre 140 la probele de alergare și 100 la probele de mountain bike.
A treia ediție, cea din 2015, a adunat 320 de participanți, dintre care 205 la alergare și 80 la mountain bike. Ediția de anul trecut a avut parte de mai multe provocări. Una dintre provocări a fost vremea: „Duminica a fost o vreme groaznică, sus pe creastă a fost lapoviță și ninsoare, voluntarii au trebuit să stea la 3-4 grade într-un loc, timp de 6-7 ore“. O altă provocare a fost de ordin financiar, „din cauză că au fost sponsori care s-au retras și am menținut o taxă de înscriere printre cele mai mici. A fost o provocare imensă să încurajez amatorii și, în același timp, elitele“, punctează Poștoacă. Totuși, anul trecut organizatorii au reușit să atragă „sponsori buni și fond de premiere generos. Motiv pentru care am avut parte de unii dintre cei mai buni concurenți din țară la trail run și mountain bike“, spune Poștoacă. În plus, au venit concurenți din Bulgaria, Republica Moldova, precum și un american stabilit în România.
„Prin acest concurs au ajuns aici, din toate părțile țării, sute oameni care nu fuseseră în Sfântu Gheorghe, darmite să fi auzit de Șugaș Băi“, punctează Andrei Poștoacă.
Înscrierile, mai ieftine până pe 10 august
Dacă organizatorii vor anunța la o dată ulterioară detalii privind înscrierile la Hope Race, la celelalte secțiuni s-a dat deja startul la înscrieri. Acestea vor putea fi făcute online până pe 9 octombrie 2016. Înscrierile se pot face și la fața locului, cu observația că atunci vor costa 90 de lei.
Pe de altă parte, cine se grăbește și completează formularul online până pe 5 august, va plăti numai 50 de lei. Totodată, Hobby Race costă 30 de lei, indiferent de perioada de înscriere, iar participarea copiilor la Kids Race e gratuită. Cei interesați găsesc formularul online la adresa http://sugasrace.ro/inscriere/.