ACTUALITATE 28 martie 2019

Au fost inițiate procedurile pentru stingerea focarelor de pestă porcină africană din județul Covasna

de Covasna Media | 1039 vizualizări

Noi reglementări privind creșterea porcinelor

Conform procedurilor din Manualul operațional privind pesta porcină africană, DSVSA Covasna a demarat acțiunile necesare stingerii bolii în cele două focare apărute în februarie 2019 din, mun. Sf.Gheorghe - zona Őrkő, și respectiv com.Valea Crișului.

Cei 42 de proprietari de porcine din zona Őrkő, au primit sumele stabilite pentru despăgubire în urma uciderii preventive a celor 127 porcine, adică suma totală de 53.500 lei.  Dosarul pentru acordarea despăgubirilor în cazul focarului de pestă porcină africană din com. Valea Crișului este în curs de finalizare.

În perioada de la declararea celor două focare de pestă porcină africană au fost efectuate 238 de controale și au fost aplicate un număr de 11 amenzi contravenționale în valoare totală de  28.840 lei pentru nerespectarea legislației sanitare veterinare privind prevenirea și extinderea bolii.  Deasemenea, la cele 7 ferme de porcine de pe raza județului, au fost efectuate un număr de  11 controale privind respectarea normelor de biosecuritate specifică.

Este în curs de finalizare catagrafia și inspecția gospodăriilor cu porcine din Ghidfalău, Ozun, Ilieni, Araci, Bodoc, Chilieni, Coșeni, respectiv supravegherea clinică a efectivelor de porci și recoltarea probelor de sânge pentru analize de laborator din zona de 3 km în jurul focarelor, adică în localitățile Sf.Gheorghe, Valea Crișului, Calnic. După obținerea rezultatelor de laborator, analiza și centralizarea tuturor măsurilor amintite se poate declara stingerea focarelor. Progonozăm finalizarea acestei măsuri până la finele primei decade ale lunii aprilie.

Au intrat în vigoare prevederile Ordinului nr. 224 din 13 martie 2019, al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – privind stabilirea dimensionării tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României.

Conform acestui ordin dimensiunile stabilite pentru cele patru categorii de exploatații de creștere a suinelor pe teritoriul României, sunt :

a) Exploatație nonprofesională sau fermă de suine de subzistență - exploatație agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg. Acest tip de fermă trebuie să fie înregistrată în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor - S.N.I.I.A. (operat în momentul de față de către medicii veterinari din cadrul circumscripțiilor de asistență comunale și orășenești, coordonat și supravegheat de DSVSA județean și se referă la identificarea și înregistrarea suinelor), ferma putând fi deținută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerțului.

b) Exploatație comercială de suine de tip A, sau fermă de suine mică - exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 6-20 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg.

c) Exploatație comercială de suine de tip A, sau fermă de suine medie - exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 21-130 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg.

Exploatațiile comerciale de suine de tip A, de dimensiune mică sau medie, pot fi deținute de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condițiile legii, înregistrate și autorizate de oficiul registrului comerțului, înregistrată în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor și înregistrată sanitar-veterinar.

d) Exploatație comercială de suine numită și fermă de suine mare - exploatație agricolă cu un efectiv de peste 130 de capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg. Această categorie de fermă poate fi deținută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condițiile legii, înregistrate și autorizate de oficiul registrului comerțului, înregistrată în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor, care îndeplinește prevederile normelor de biosecuritate și este autorizată sanitar- veterinar.

(Director executiv,

Dr. Sikó Barabási Sándor)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.