ACTUALITATE 23 octombrie 2011

Atenţie, se fură!

de Covasna Media | 363 vizualizări

Poliţiştii au identificat şi cercetează persoane suspectate de furturi. Recomandări pentru prevenirea furturilor.

Joia trecută, la ora 15.30, poliţişti din cadrul Secţiei 2 Poliţie Rurală Tg. Secuiesc, în timp ce executau serviciul, în colaborare cu poliţişti din cadrul Biroului Ordine Publică - Urban Tg. Secuiesc, l-au surprins în flagrant pe M. Zoltan, de 19 de ani, din municipiul Tg. Secuiesc, în timp ce sustrăgea varză de pe terenul unui gospodar. Poliţiştii au identificat cantitatea de 29 kg varză. Prejudiciul a fost recuperat integral, în natură şi predat părţii vătămate.

Tot joi, la ora 21, poliţiştii Secţiei 5 Poliţie Rurală Întorsura Buzăului, împreună cu lucrătorii de la I.J.J. Covasna, în timp ce se aflau în acţiune pe linie silvică, l-au surprins în flagrant pe M. Gheorghe, de 40 de ani, din comuna Chichiş, care a sustras cantitatea de 2 metri steri lemn de foc, specia fag, din rampa unui composesorat din comună. Prejudiciul a fost recuperat integral, în natură şi predat părţii vătămate.

În aceeaşi zi, poliţiştii din Sf. Gheorghe au fost sesizaţi de un agent de pază de la un supermarket din municipiul reşedinţă de judeţ despre faptul că un bărbat a sustras mai multe produse.

În baza sesizării, o patrulă din cadrul Biroului Ordine Publică Sf. Gheorghe s-a deplasat la faţa locului şi l-a identificat pe principalul suspect,  B. Antal, de 31 ani, din Sf. Gheorghe, care a sustras produse alimentare în valoare de 28 lei. Prejudiciul a fost recuperat integral în natură şi predat părţii vătămate. Poliţiştii continuă cercetările în toate cauzele sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, cu suspecţii în stare de libertate.

Obiectele de valoare mare sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, care concep cele mai ingenioase modalităţi de a şi le însuşi, indiferent dacă acestea se află într-un magazin, într-un depozit sau în circulaţie. Orice verigă slabă în depozitarea, manipularea sau paza acestor valori va fi speculată de răufăcători în săvârşirea unei infracţiuni.

Contrar tuturor evidenţelor, din motive greu de înţeles, mulţi deţinători de valori ignoră cele mai elementare norme de autoprotecţie, devenind astfel victime sigure.

Pentru prevenirea furturilor din magazine şi alte unităţi economice poliţiştii recomandă:

•   Stabiliţi o strategie de siguranţă a magazinului pentru prevenirea furturilor (în conformitate cu prevederile Legii nr. 333/ 2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor) şi asiguraţi-vă că tot personalul o cunoaşte şi o respectă. Instruiţi periodic angajaţii în această direcţie.

•   Învăţaţi-vă angajaţii să fie atenţi şi să recunoască potenţialii infractori. De obicei, hoţii au un comportament specific, privind mai degrabă în jurul spaţiului comercial şi la persoanele din magazin şi mai puţin la anumite produse.

•   Oferind suspectului indicii că a fost identificat, creaţi condiţii pentru evitarea infracţiunii. Pe cei mai mulţi dintre infractori, o abordare de genul „Pot să vă ajut cu ceva?” sau „Vă pot ajuta să găsiţi ceea ce căutaţi?” îi va determina să îşi abandoneze planurile.

•   Cele mai eficiente strategii de prevenire sunt cele care combină dispozitivele tehnice de siguranţă cu vigilenţa factorului uman. Eficacitatea camerelor de luat vederi cu circuit închis este sporită de o bună iluminare, de folosirea unor oglinzi ingenios plasate (pentru vizualizarea unghiurilor „moarte”) şi de un personal bine instruit.

•   Dotaţi-vă magazinul cu un sistem viabil de alarmă, ţinând cont de faptul că preţul reflectă, de regulă, calitatea produselor de acest tip şi apelaţi la serviciile unei societăţi specializate de pază şi intervenţie rapidă.

•   Amplasaţi, în special în zonele care prezintă risc maxim, plăcuţe avertizoare prin care informaţi publicul cu privire la existenţa unui sistem de supraveghere.

•   În alegerea design-ului magazinului dumneavoastră (aranjarea vitrinelor, prezentarea produselor ş.a.) aveţi în vedere faptul că nu atrageţi numai cumpărătorii, ci şi potenţiali infractori şi luaţi-vă măsuri suplimentare de protecţie.

•   Prezentaţi produsele în vitrine sau tejghele din sticlă, bine fixate, astfel încât să nu poată fi deplasate, împinse sau dislocate.

•   Protejaţi produsele de mare valoare cu senzori racordaţi la sistemul de alarmă.

•   O casă de bani de calitate va proteja lichidităţile şi obiectele de mare valoare dacă este amplasată cât mai discret cu putinţă şi dacă respectaţi recomandările ofiţerului de poliţie.

•   După terminarea programului, lăsaţi casa de marcat deschisă şi în mod vizibil goală pentru a descuraja orice spărgător aflat în căutare de bani lichizi.

•   Depuneţi zilnic la instituţiile bancare sumele acumulate. Alternaţi traseele şi programul de deplasare, fiind însoţit de o persoană de încredere. Pentru transportul sumelor mari de bani, apelaţi la serviciile firmelor specializate.

•   Timpul este un factor cheie în activitatea infracţională! Încercaţi să descurajaţi spărgătorii printr-o succesiune de bariere fizice: concepţia arhitectonică a clădirii, folosirea unor materiale de construcţie rezistente, grilaje metalice, uşi şi ferestre prevăzute cu dispozitive anti-efracţie.

Pentru prevenirea furturilor din locuinţe sau autovehicule poliţiştii vă recomandă:

•   Nu lăsaţi uşa biroului, locuinţei sau al autovehiculului neasigurată chiar dacă lipsiţi doar câteva minute! Hoţul acţionează imediat!

•   Nu lăsaţi la vedere în autovehicule obiecte de valoare ( electronice, poşete, telefoane, genţi cu bani şi/sau valori etc)!

•   Nu lăsaţi în gospodărie fără supraveghere persoane necunoscute care sună şi intră sub diferite pretexte (comis-vojajori, reprezentanţi ai unor organizaţii, societăţi, biserici etc). În cazul în care cel care doreşte să intre în locuinţa sau gospodăria dvs. se recomandă a fi reprezentantul unei instituţii sau a unei societăţi comerciale cereţi-i să vă prezinte legitimaţia de serviciu şi delegaţia.

•   Nu lăsaţi nesupravegheate biciclete, mopede neasigurate în faţa blocurilor, instituţiilor sau locurilor de distracţie şi pe cât posibil nu depozitaţi bicicletele pe casa scărilor.

În cazul în care sunteţi totuşi victima unui furt sunaţi fără întârziere la 112 şi în scopul conservării eventualelor urme, nu atingeţi obiectele din câmpul infracţional.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.