ACTUALITATE 13 decembrie 2012

Atelier auto în flăcări la Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 580 vizualizări

Atelier auto in flacari

Miercuri dimineaţă, un apel prin 112 primit de dispeceratul ISU Covasna anunţa izbucnirea unui incendiu la un atelier auto din municipiul Sf. Gheorghe, str. Puskas Tivadar.

Un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Sfântu Gheorghe s-a deplasat la locul indicat, unde a constatat că incendiul se manifesta la acoperişul atelierului auto şi se propagase şi la cel al casei de locuit.

Având în vedere amploarea flăcărilor ce se manifestau cu violenţă, alte două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului au venit în sprijinul colegilor lor.

În urma incendiului, a cărui cauză probabilă o reprezintă efectul termic provenit de la un coş de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile, au ars acoperişul atelierului construit din lemn cu învelitoare din plăci de azbociment pe o suprafaţă de aprox. 140 mp, acoperişul casei de locuit confecţionat din lemn cu învelitoare din ţiglă pe o suprafaţă de aproximativ 5 mp, materiale textile, 6 anvelope auto şi alte bunuri depozitate în construcţia afectată.

Pompierii militari au reuşit să salveze din incendiu două autoturisme, un scuter şi un atv ce se aflau în atelier la momentul izbucnirii incendiului.

Deoarece în ultima perioadă multe incendii izbucnesc din cauza neglijenţei, specialiştii ISU Covasna recomandă câteva reguli de prevenire a incendiilor.

Cetăţenii sunt sfătuiţi să-şi cureţe sobele şi coşurile pentru evacuarea fumului şi să evite supraîncălzirea sobelor, deoarece prin căldura radiată ele pot aprinde obiectele din apropiere.

O altă cauză de producere a incendiilor este suprasolicitarea instalaţiilor electrice prin racordarea concomitentă a unui număr de consumatori ce depăşeşte puterea instalată, dar și folosirea de instalaţii pentru încălzire improvizate, exploatate cu burlane şi coşuri de evacuare a fumului şi gazelor amplasate necorespunzător, neizolate termic faţă de materialele de construcţie combustibile, necurăţate şi neverificate periodic.

Astfel, instalarea şi folosirea sobelor cu şi fără acumulare de căldură se va face cu respectarea următoarelor măsuri:

• înainte de utilizare, sobele şi coşurile de fum trebuie să fie verificate, reparate, curăţate şi puse în perfectă stare de funcţionare;

• curăţarea coşurilor se va face ori de câte ori este nevoie, însă nu mai rar decât o dată la două luni;

• este interzis a se utiliza sobe şi coşuri fisurate, fără uşi la focare şi cenuşare sau izolate necorespunzător faţă de elementele combustibile ale clădirilor;

• pe timpul funcţionării sobelor, uşile de alimentare se menţin închise;

• se va evita aprinderea focului utilizând benzină, petrol sau alte lichide inflamabile;

• lăsarea fără supraveghere a sobelor sau suprasolicitarea lor termică este interzisă;

• depozitarea lemnelor, cărbunilor sau a altor materiale combustibile să nu se facă pe sobe sau în preajma lor;

• distanţa între sobe sau burlane şi pereţi, precum şi între burlane şi planşeele combustibile, va fi de min. 1 m dacă sunt neprotejate şi de min. 0,70 m când sunt protejate prin tencuire sau zidărie;

• pardoseala combustibilă de sub sobele metalice se va izola cu o placă de azbest de 0,5 cm, acoperită cu tablă sau printr-un postament de cărămidă, beton etc. cu grosimea de 6 cm;

• distanţa dintre sobă şi peretele combustibil din faţa focarului nu va fi mai mică de 1,25 m;

• cenuşa se va evacua periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, numai după ce se vor stinge resturile de jar;

• se va evita folosirea lemnelor mai lungi decât dimen¬siunile focarului.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

Plt. Tolvaj Marian-Marius

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.