ACTUALITATE 17 noiembrie 2021

Atacuri de lupi la Valea Mare

de Iulia Drăghici - Taraș | 2353 vizualizări

Autoritățile locale din Valea Mare atrag atenția locuitorilor din zonă că au fost înregistrate atacuri de lupi pe raza comunei. Sălbăticiunile au atacat și omorât doi câini ai unui locuitor. 

Vă informăm că pe raza intravilanului comunei au fost văzuți lupi, lupi care au și atacat, omorât și mâncat 2 câini ai unui cetățean.

Am luat legătura cu organele abilitate în vederea rezolvării acestei probleme, dar dacă cumva mai vedeți această rasă de animal sălbatic sau aveți pagube, vă rugăm să ne anunțați cât mai urgent posibil”, este mesajul publicat marți pe pagina de Facebook a Primăriei Valea Mare, semnat de primarul Bogdan Marin. 

Edilul a spus pentru Observatorul de Covasna, că primul atac a fost în urmă cu două săptămâni, când a fost omorât primul câine, dar și că nu s-a înregistrat oficial nicio sesizare în acest sens. Al doilea atac ar fi fost duminica trecută, când pradă lupilor a căzut al doilea câine, deținut de același proprietar. Între timp, autoritățile au fost anunțate că au mai fost văzuți lupi în comună, de aceea și mesajul publicat pe Facebook, text care aduce și informații despre cum trebuie să procedeze oamenii care văd animale sălbatice, nu doar urși, ci și lupi, în intravilanul localității. 

Prima oară se apelează numărul unic de urgență 112, fără apelarea acestui număr nu se poate forma echipa de intervenție, echipă formată din:

 - primarul/viceprimarul unității administrativ teritoriale;

 - personalul structurilor de jandarmi competente teritorial, aflat în serviciu în zona unde a fost semnalată prezența exemplarului de urs;

 - reprezentantul fondului de vânătoare cu care s-a încheiat contract de prestări servicii;

 - medicul veterinar.

  Intervenția imediată asupra exemplarelor de urs se face gradual, prin următoarele metode:

  a) alungare prin diferite mijloace;

  b) tranchilizare și relocare;

  c) extragere prin eutanasiere sau împușcare.

  Vă rugăm să respectați acești pași altfel ne va fi greu să vă ajutăm, ne repetăm, sperăm să nu fie cazul”, mai transmit autoritățile. 

Comuna Valea Marea a fost „vizitată” și de urși anul acesta, iar printre pagubele înregistrate oficial se numără câțiva miei, dar atacul nu este recent, ci a fost în urmă cu câteva luni, ne-a mai spus primarul Bogdan Marin.

Sursă foto: Pexels.com

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.