ACTUALITATE 18 noiembrie 2015

Astăzi este Ziua Naţională Fără Tutun

de Covasna Media | 962 vizualizări

Ziua fara tutun

În România se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer pulmonar sunt fumători

Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din noiembrie, printr-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin intermediul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna, foloseşte acest prilej pentru a derula, la nivel local, activităţi de informare-sensibilizare-conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, asupra riscurilor consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.

Totodată, având ca temă „Ajută–mă să cresc!”, Ziua Naţională fără Tutun oferă Agenţiei Naţionale Antidrog cadrul informării şi sensibilizării populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară – aşa numitul „fumat pasiv” –, alături de încurajarea acesteia din urmă de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare.

De asemenea, specialiştii ANA atrag atenţia şi asupra efectelor dăunătoare în planul sănătăţii ale fumatului secundar, în special asupra copiilor care cresc în familii cu cel puţin un membru fumător. Fără voia lor, aceştia sunt expuşi atmosferei viciate de fumul de tutun  şi, în plus, există un risc crescut de a deveni ei înşişi fumători. De aceea, exemplul personal al părinţilor de nefumători este cel mai bun mijloc pentru a îşi convinge copiii să nu fumeze.

În acest context, specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Covasna – Compartimentul de Promovare a Sănătăţii, Asociaţia Uniunea Artiştilor din Transilvania – Apărarea Interesului Social, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Covasna au implementat campania Adolescenţii renunţă la fumat, având grup ţintă elevii din clasele IX-XII din Liceul Kőrösi Csoma Sándor din oraşul Covasna. Campania s-a desfăşurat prin acţiuni de informare-educare-comunicare asupra conţinutului produselor din tutun, efectelor consumului de tutun asupra sănătăţii şi motivaţii/metode comportamentale de renunţare la fumat, beneficiile unui stil de viaţă sănătos, efectuarea de măsurători de monoxid de carbon.

Totodată, în perioada 2-13 noiembrie s-a desfăşurat concursul judeţean „Să dăm culoare vieţii... fără tutun!” cu secţiunea arte vizuale – Colaj materiale din natură, ce a avut ca scop menţinerea la un nivel scăzut a consumului de tutun (prevalenţa), reducerea cazurilor de noi fumători (incidenţa) în rândul populaţiei din învăţământul preuniversitar (gimnazial şi liceal). Partenerii implicaţi în desfășurarea concursului au fost Inspectoratul Şcolar al Judeţului Covasna, Direcţia de Sănătate Publică Covasna – Compartimentul de Promovare a Sănătăţii, Asociaţia Uniunea Artiştilor din Transilvania – Apărarea Interesului Social.

Astfel, antrenarea populaţiei şcolare în activităţi prin care aceasta să-şi exprime prin diverse forme opinia şi atitudinea faţă de consumul de tutun, conştientizând în acest fel şi consecinţele negative asociate acestuia, reprezintă o prioritate. Concursul „Să dăm culoare vieţii... fără tutun!” a oferit un cadru adecvat de manifestare a copiilor şi tinerilor cuprinşi într-o formă de învăţământ şi a contribuit alături de celelalte activităţi de acest gen la formarea de convingeri de viaţă sănătoase în rândul acestui segment de populaţie.

Obiectiv general – Creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a populaţiei şcolare în vederea neînceperii consumului de tutun, în cadrul programelor şcolare, extraşcolare şi de petrecere a timpului liber;

Obiective specifice:

– Dezvoltarea unor atitudini şi practici la nivelul întregii populaţii aflată într-o formă de învăţământ, prin intermediul programelor şcolare şi de petrecere a timpului liber, în scopul adoptării unui stil de viaţă sănătos, fără tutun.

– Creşterea influenţei factorilor de protecţie pentru evitarea sau cel puţin întârzierea debutului consumului de tutun.

Beneficiari direcţi – grup ţintă: 162 de elevi din 23 unităţi din învăţământul preuniversitar (gimnaziu şi liceu).

Beneficiari indirecţi – cadrele didactice; familia; prietenii – societatea în general.

Jurizarea Concursului a avut loc în data de 18 noiembrie la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Covasna, şi a fost formată din reprezentanţi ai C.P.E.C.A. Covasna, IŞJ Covasna, DSP Covasna, UAT Covasna, CJE Covasna.

În urma jurizării Concursului, a fost montată o expoziţie în sala mare a Direcţiei de Sănătate Publică Covasna, expoziţie ce poate fi vizitată începând cu data de 26 noiembrie, iar câştigătorii desemnaţi au fost:

Locul I: Bularca Darius Ioan – Clasa a V-a, Şcoala Gimnazială Brădet (Cupă, ceas perete, tricou, şapcă, pix, suport documente, diplomă)

Locul II: Forró Kinga – Liceul Teoretic „Nagy Mózes” Tg. Secuiesc; Banciu Elvira Maria – Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Întorsura Buzăului (mouse optic, geantă personalizată, şapcă personalizată, pix personalizat, suport documente, diplomă)

Locul III: Bartos Eszter – Şcoala „Bartha Károly” Boroşneu Mare; Gergely Reka – Şcoala Gimnazială „Bem József” Lemnia; Cserei Réka – Liceul Teoretic „Nagy Mózes” Tg. Secuiesc (Cană personalizată, pix personalizat, suport documente, carte, diplomă).

Menţiune: Köver Fruszina, Bende Márk, Józsa Anita, Józsa Szilvia – Liceul Tehnologic „Baroti Szabó David” Baraolt; Marti Andrea, Ördög Mercedes – Liceul Teoretic „Nagy Mózes” Tg. Secuiesc; Bularca Andreea Elena – Şcoala Gimnazială „Gheorghe Zaharia” Brădet (2 Tablouri, 2 diplome).

Menţionăm că toţi elevii participanţi vor primi diplome de participare, iar profesorii coordonatori adeverinţe.

Premiile urmează a fi ridicate de către câştigători de la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Covasna, începând cu data de 26 noiembrie 2015. Persoană de contact – Lazăr Klaudia, telefon 0267 351 398.

Pe această cale, organizatorii urează atât câştigătorilor cât şi tuturor participanţilor felicitări pentru lucrările deosebite, de o înaltă calitate prezentate în cadrul acestui concurs, dar şi mulţumiri profesorilor coordonatori, implicaţi în implementarea acestui concurs.

***

În România se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Totodată, studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul produce în prezent circa 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori şi ex-utilizatori, iar mai mult de 600.000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv. Se estimează că, până în anul 2020, numărul deceselor ar putea creşte la 7,5 milioane pe an, fumatul determinând 10% din totalul deceselor.

Efectele negative ale fumatului nu se limitează la fumător, ele răsfrângându-se dramatic şi asupra celor aflaţi în proximitatea sa. Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă şi ca o ameninţare la adresa sănătăţii publice. Numeroase studii arată că fumatul pasiv este o cauză a bolilor cardiace şi a cancerului pulmonar la adulţii expuşi. În Europa, bolile legate de fumat fac anual 650.000 victime; dintre acestea, 80.000 de decese sunt urmare a fumatului pasiv.

Coordonator CPECA Covasna

Insp. spec. adm. publică Liliana Lazea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.