ACTUALITATE 4 iunie 2014

Asociaţia producătorilor de cartofi preconizează o recoltă bună în acest an

de Agerpres | 186 vizualizări

Conducerea Asociaţiei producătorilor de cartofi din judeţul Covasna este mulţumită de starea culturilor şi preconizează că producţia din acest an va fi foarte bună.

Preşedintele asociaţiei, Romulus Oprea, a declarat că ploile din ultima perioadă au 'prins' foarte bine, iar dacă vor scăpa de mană, de grindină şi de secetă prelungită, atunci agricultorii ar putea ieşi în câştig.

„Pe teren lucrurile arată bine. E o primăvară-vară cam capricioasă, dar în ce priveşte umiditatea e bine. Vom avea producţii bune, zic eu, dacă nu se întâmplă nimic. Dar, ştiţi cum e, agricultorii mereu sunt expuşi la riscuri”, a spus Romulus Oprea.

Potrivit acestuia, producătorii au emoţii şi din cauza preţului, pentru că scade atunci când pe piaţă e marfă multă.

„Dacă producţiile sunt mari, preţurile sunt mici, dar dacă vom acoperi costurile şi vom obţine un mic profit ca să prindem curaj şi să putem porni producţia de anul viitor tot e bine. (...) Anul trecut a fost rentabil pentru producătorii de cartofi, chiar dacă la sfârşit piaţa s-a stricat din cauza importurilor nefiscalizate şi spun asta fără să mă ascund. (...) La producţia de cartofi inputurile sunt foarte mari, asta nu se înţelege la nivel de decizie. Cartoful e o cultură specială care presupune investiţii de minumum 15.000 de lei pe hectar la cartoful de consum şi 30.000 de lei pe hectar la cartoful de sămânţă, deci este o investiţie fantastică şi un risc deosebit, care în patru ani din cinci nu se acoperă”, a explicat Romulus Oprea.

Şi directorul Direcţiei Agricole Covasna, Könczei Csaba, este optimist şi se aşteaptă la recolte bune nu doar la cartofi, ci şi la celelalte culturi. El a menţionat că, deşi a plouat foarte mult în ultima lună, pământul nu prezintă umiditate excesivă, iar majoritatea agricultorilor au reuşit să aplice la timp tratamente contra dăunătorilor.

„Aşa cum arată culturile azi, 4 iunie, nu am văzut niciodată în cei 20 de ani de când mă ocup de agricultură. Arată foarte bine şi rapiţa, şi cerealele de toamnă, şi cartoful, şi sfecla. Sunt, după părerea mea, cu 7-10 zile mai dezvoltate decât în mod obişnuit, arată excepţional. Dacă timpul va fi normal şi nu dă grindina peste ele vom avea producţii foarte bune”, a declarat Könczei Csaba.

Şeful Direcţiei Agricole a menţionat că anul acesta în judeţul Covasna sunt cultivate circa 11.000 de hectare de teren cu cartofi, 24.000 de hectare cu cereale de toamnă, peste 1.000 de hectare cu rapiţă şi aproape 3.500 de hectare cu sfeclă de zahăr.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.