ACTUALITATE 4 iulie 2016

Asistenţii maternali, persoanele care pot vindeca „rănile” copiilor abandonaţi

de Iulia Drăghici - Taraș | 857 vizualizări

Asistenţii maternali profesionişti au fost sărbătoriţi vineri, 1 iulie, de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Covasna, printr-un eveniment deosebit dedicat lor. Activitatea, care a scos în evidenţă importanţa pe care o are munca celor care oferă copiilor abandonaţi posibilitatea de a creşte în sânul unei familii, a avut loc la Centrul de Plasament Nr. 6 din Olteni.

La întâlnire au participat atât copiii din Centrul de Plasament, cât şi reprezentanţii DGASPC Covasna, psihologul şi coordonatorul personal de specialitate al unei Case de copii, Florin Coman, asistenţi maternali şi copii aflaţi în îngrijirea asistenţilor. În cadrul evenimentului, DGASPC Covasna şi-a exprimat mulţumirea faţă de toţi asistenţii maternali care asigură copiilor din sistemul de asistență socială posibilitatea de a creşte într-o familie. În plus, autorităţile au dezvăluit că în prezent numărul asistenţilor maternali din judeţul Covasna este încă prea mic.

„Avem mai multe posturi libere, suntem deschişi să angajăm cât mai mulţi asistenţi maternali pentru că este cea mai avantajoasă formă de a creşte aceşti copii. Acest serviciu face parte din sistemul de protecţie a copilului, dar, totuşi, nu îl putem compara cu sistemul rezidenţial, unde copiii sunt ocrotiţi în colectivităţi mai mari, care nu seamănă atât de mult cu mediul familial pe care îl asigură asistentul maternal la care sunt plasaţi. Noi avem asistenţi maternali care au câte doi copii în plasament, aşa s-a format la noi obiceiul, cu excepţia cazurilor în care sunt copii cu anumite probleme, o dizabilitate sau un handicap, şi atunci ajung numai singuri la asistentul maternal, tocmai pentru ca acesta să se poată ocupa mai mult de el. Nu e o meserie uşoară, mai ales atunci când copiii ajung la vârsta adolescenţei şi au un comportament mai tumultuos", a declarat pentru Agerpres Szász Katalin Melinda.

Activitatea de asistenţă maternală profesionistă a demarat la nivelul judeţului Covasna în anul 1999. În prezent, 143 de asistenţi maternali au în grijă 246 de copii din sistemul de asistenţă socială.

Asistenţii maternali, „persoane care pot vindeca”

Prezent la evenimentul dedicat asistenţilor maternali profesionişti desfăşurat vineri, psihologul şi coordonatorul personal de specialitate al unei Case de copii, Florin Coman, a susţinut un atelier de lucru, pe tema „Teoria relaţiei de obiect”, la care au participat circa 20 de asistenţi maternali. Concluzia specialistului a fost că deşi sistemul tinde să îi frustreze uneori pe asistenţii maternali, ei sunt implicaţi profund în creşterea copiilor pe care îi au în grijă.

„Cei mai mulţi dintre copii provin de la familii din medii defavorizate, care i-au abandonat, exploatat sau chiar abuzat. Metaforic vorbind, copiii care ajung la asistenţii maternali au dezvoltat nişte răni profunde, nişte răni adânci. Asistenţii maternali sunt adulţii care vindecă, încetul cu încetul, rănile celor mici. O relaţie vindecătoare dintre adult şi copil este foarte importantă. Chiar dacă sistemul românesc este păcătos şi nu răspunde uneori nevoilor asistenţilor şi copiilor, cel mai important este ca asistenţii să le acorde acestor copii atenţia de care au nevoie şi pe care o merită. Femeile care au participat la workshop au conştientizat că sunt un factor extraordinar de important în dezvoltarea copiilor. Multe dintre ele mi-au spus că au satisfacţia că au o relaţie bună cu copilul lor, chiar dacă acesta nu are note bune la şcoală. Am simţit că deşi sunt frustraţi de sistem, asistenţii maternali sunt implicaţi profund. Mare parte din familii mi-au spus că nu ar renunţa la aceşti copii, chiar şi dacă nu s-ar mai da salariu. Am toată admiraţia, aprecierea şi lauda pentru tot ceea ce fac aceşti oameni pentru copiii care provin din sistemul de protecţie a copilului”, a spus Florin Coman.

„Profesia asta nu o poţi face singur, trebuie aportul nostru, al soţului şi al copilului mai mare”

Familia lui Fazakas Mihály creşte patru copii – pe fiica naturală, în vârstă de 17 ani, un băieţel pe care l-au adoptat când avea doar câteva luni şi alţi doi băieţei luaţi în plasament.

„De fapt, soţia mea este asistent maternal, dar profesia asta nu o poţi face singur, trebuie aportul nostru, al soţului şi al copilului mai mare. De patru ani creştem copii, dar, de fapt, asistent maternal nu poţi spune că este o profesie, pentru că dacă o iei ca pe o profesie sau ca pe un loc de muncă, după părerea mea, nu poţi să o faci, decât dacă o faci din suflet, dacă îi iubeşti pe acei copii pe care îi creşti şi dacă poţi să îi creşti într-un fel ca pe copiii tăi. (...) E greu, dar să ştiţi că e şi o satisfacţie enormă, de exemplu, când mă duc acasă de la serviciu şi copiii ăştia mici pe care îi creştem vin la mine şi se bucură că am ajuns acasă, şi mă cheamă să ne jucăm sau să mergem la plimbare. Şi cum ne iubesc copiii ăştia... E o satisfacţie foarte mare. S-ar putea ca într-o zi să vină părinţii lor după ei, dar până atunci noi ne străduim să îi creştem cât mai bine şi să îi facem să se simtă acasă”, a spus Fazakas Mihály, potrivit Agerpres.

Condiţii pentru a deveni asistent maternal profesionist

Potrivit site-ului oficial, www.protectiasocialacv.ro, persoanele care doresc să devină asistenţi maternali profesionişti trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: „să aibă capacitate deplină de exerciţiu; prin comportamentul în societate, starea sănătăţii şi profilul psihologic să prezinte garanţii pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor care revin unui părinte, referitor la creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor; să aibă în folosinţă o locuinţă care acoperă necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv cele ale copiilor care urmează a fi primiţi în plasament; să aibă minim 10 clase absolvite; să nu desfășoare alte activităţi; să înţeleagă caracterul temporar al plasamentului; să accepte şi să înţeleagă necesitatea colaborării cu familia biologică sau adoptivă a copilului; să urmeze cursurile de formare profesională organizat de Serviciul de Asistenţă Maternală şi să promoveze examenul”.

Printre condiţiile care împiedică persoanele să devină asistenţi maternali se găsesc următoarele: condamnare prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă; săvârșirea cu intenţie a unei infracţiuni; decăderea din drepturile părinteşti sau cel al cărui copil a fost declarat abandonat; boli cronice transmisibile; dependenţa de alcool sau droguri; persoana care are copii – rude până la gradul IV – pentru care instanţa / CPC a stabilit o măsură de protecţie; persoana care desfăşoară o activitate salarizată, poate deveni asistent maternal numai cu condiţia încetării contractului individual de muncă; persoane în cazul în care există dovezi de neglijenţă sau abuz asupra propriilor copii.

Dacă sunt îndeplinite toate cerinţele, următorul pas este depunerea unei cereri la sediul D.G.A.S.P.C. Covasna, Serviciul de Asistenţă Maternală. „În urma depunerii cererii de evaluare se va realiza evaluarea capacităţii persoanei de a îngriji un copil/copii. Această evaluare poate dura 90 de zile şi pe parcursul acestei perioade, vizite la domiciliu, evaluare psihologică, orice investiţii care sunt considerate utile. Pe perioada evaluării, Serviciul de Asistenţă Maternală organizează curs de formare pentru persoanele selectate în vederea de a deveni asistent maternal profesionist. Aceste cursuri de formare au o durată de 60 de ore, cheltuielile fiind suportate de către D.G.A.S.P.C. Covasna”, arată sursa menţionată anterior.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.