Asigurările obligatorii pentru locuințe trebuie verificate de primării; în județul Covasna, doar 20% au
Asigurările obligatorii pentru locuințe par să fie opționale în județul Covasna. Verificările și amendarea celor care nu respectă legea cad în sarcina primarilor, a spus marți, într-o conferință de presă, prefectul Ráduly István. Aici, doar 20% dintre locuințe sunt asigurate conform legii. Ceea ce înseamnă că reprezentanții autorităților locale ar trebui să amendeze patru din cinci cetățeni.
Subiectul a fost deschis în contextul în care la nivel central a fost demarată o campanie pentru a verifica dacă primăriile au încheiat asigurări obligatorii pentru locuințele pe care le dețin.
Potrivit Legii 260 din 2008, proprietarii sunt obligați să încheie asigurări pentru toate imobilele folosite în scop rezidențial. Polița costă 100 de lei pe an și acoperă daunele până la o limită de 20.000 de euro în caz de cutremur, alunecări de teren și inundații.
„Normele se aplică, de asemenea, persoanelor fizice. Cred că acest lucru ar merita luat în considerare chiar dacă nu ar fi impus prin lege, deoarece asigurarea unei case obișnuite din beton sau cărămidă costă în jur de 100 de lei (20 de euro) pe an, iar în cazul în care proprietatea este afectată de un dezastru natural se pot obține sume de o mie de ori mai mari. Nu vreau să par alarmist, dar în regiunea noastră nu a mai avut loc un cutremur major din 1977, deși înainte se întâmpla la fiecare 30-40 de ani. Dacă ar avea loc un cutremur serios, doar cei care au o asigurare valabilă ar fi eligibili pentru despăgubiri”, a spus prefectul Ráduly István.
Procedura în cazul asigurărilor obligatorii de locuințe este aceea că Poolul de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAID) trimite primăriilor o listă cu proprietarii care nu și-au asigurat locuințele și care ar putea fi amendați pentru acest lucru cu până la 500 de lei, iar primarii trebuie să îi determine pe cetățeni să respecte legea.
„Primarul este o persoană aleasă, este foarte greu să pretinzi ca el să dea amenzi de 500 de lei într-o chestiune asupra căreia practic nu are niciun control. Potrivit unuia dintre cele mai recente sondaje ale PAID, județul Covasna se situează în jurul mediei naționale în ceea ce privește asigurările, dar acest lucru înseamnă totuși că doar aproximativ 20 la sută din locuințe sunt asigurate. Ca atare, primarul ar trebui să amendeze - în medie - patru din cinci proprietari de locuințe - nu o va face. În orice caz, i-aș ruga pe foștii mei colegi să redacteze o scrisoare către populație, în care să explice într-un mod simplu, clar și pe înțelesul tuturor riscurile pe care le implică faptul că nu au locuințele asigurate”, a spus prefectul Ráduly István.
Potrivit bazei de date PAID și INS, disponibilă pe https://www.paidromania.ro/, la nivelul județului Covasna, la data de 30 aprilie 2023, erau în vigoare 18.763 de polițe, pe un grad de cuprindere de 19,53%. Valoarea daunelor plătite se ridică la aproape 595.000 de lei.