ACTUALITATE 7 noiembrie 2023

Arta ca limbaj universal: un apel pentru accesibilitate culturală

de Covasna Media | 1042 vizualizări

Fără îndoială, arta ar trebui să fie o limbă universală, deschisă tuturor, indiferent de originea etnică sau lingvistică. În acest context, este crucial să ne gândim la accesibilitatea culturală și să creăm spații în care oamenii de toate originile să se simtă bineveniți și incluși. Un episod recent, în care o persoană a părăsit dezamăgită un vernisaj pentru că s-a vorbit doar în limba maghiară, ne amintește de importanța acestei dezbateri. Este vorba despre consilierul județean Jan Leaua, care ne-a povestit că a fost marcat de această experiență și că vrea să tragă semnale de alarmă cu privire la acest subiect.

O expoziție de artă sau un eveniment cultural ar trebui să fie un loc unde oamenii se pot simți conectați și înțeleși, indiferent de limba pe care o vorbesc. Prin urmare, este absolut necesar, dar și normal, ca instituțiile culturale și artiștii să-și deschidă porțile către toate comunitățile și să ofere traduceri și explicații în ambele limbi.

La dublul vernisaj de expoziție de pictură de vineri, 3 noiembrie a.c., de la Centrul de Artă din Transilvania, din municipiul Sfântu Gheorghe, unde au fost expuse creațiile artiștilor Herman Levente și Bodoni Zsolt, din păcate, nu s-a ținut cont de faptul că în sală se afla și public vorbitor doar de limba română.

„Sunt un om care iubește arta și sunt consumator de evenimente gen expoziții și lucruri din sfera artistică. Organizez astfel de evenimente, dar și particip atunci când un anume artist îmi atrage atenția, cum este cazul lui Herman Levente, pe care îl apreciez foarte mult. 

În data de 3 noiembrie, vineri, am fost prezent la vernisajul expoziției celor doi artiști, Herman Levente și Bodoni Zsolt, despre care am aflat din ziarul dumneavoastră. Am fost cu familia, am ajuns puțin mai devreme și am apucat să vedem toate lucrările până la orele 18. În momentul în care a început prezentarea evenimentului, deschiderea a fost făcută de către doamna Bordás Beáta,  președinta Centrului de Artă din Transilvania, după care a vorbit scriitorul Vida Gábor. Ce m-a nemulțumit a fost faptul că s-a vorbit doar în limba maghiară. La un moment dat, am observat oameni care au părăsit sala, oameni care bănuiesc că n-au înțeles nimic din ce se discuta acolo. După ce s-a terminat prezentarea, m-am dus și am stat de vorbă cu doamna Bordás și domnul Vida. I-am întrebat dacă evenimentul este unul destinat exclusiv maghiarilor, și de ce nu s-au adresat publicului și în limba română, pentru că în opinia mea este o lipsă de respect să te adresezi doar în limba maghiară unei săli în care știai că se aflau și români. Nu cred că dna Bordas și dl Vida s-au gândit că în sala aia vin doar maghiarii! Era un eveniment public, putea să participe oricine. Iar români erau în sală, pentru că și eu am fost acolo. Răspunsul a fost că aș putea primi explicații despre ceea ce s-a vorbit, ori să-mi dea un pliant în limba română. Mi se pare trist să particip la un eveniment cultural în România, în orașul meu, și să nu pot să înțeleg despre ce se vorbește acolo”, a declarat consilierul județean din partea PNL Covasna, Jan Leaua.

Jean Leaua a precizat că este deschis la dialog pentru a înțelege perspectiva celeilalte părți și pentru a găsi soluții care să creeze un mediu cultural mai incluziv și accesibil pentru toată lumea.

(P)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.