ACTUALITATE 6 octombrie 2022

Aproape 5.600 de doze de vaccin antigripal, distribuite în județ

de Iulia Drăghici - Taraș | 368 vizualizări

Pot beneficia în această perioadă de vaccinare antigripală gratuită cu prioritate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, bolnavii cu afecțiuni cronice, copiii, bătrânii și angajații din centrele de ocrotire, personalul medical, precum şi gravidele. Aproape 5.600 de doze a distribuit DSP Covasna către medicii de familie și unitățile medicale din județ, în campania de vaccinare din sezonul 2022/2023. 

Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică (DSP) a județului Covasna, a distribuit în total 5.580 doze vaccin antigripal tetravalent antigen de suprafață inactivat (Influvac Tetra), către medicii de familie din județ și către unitățile medicale, în funcție de solicitările acestora, ne-a informat oficial instituția. 

Recomandăm administrarea vaccinurilor antigripale la începutul sezonului de gripă din luna septembrie până în decembrie. Din momentul vaccinării, o persoană are nevoie de un interval cuprins între 2 și 3 săptămâni pentru a forma anticorpi cu titlu protector. Dacă vaccinarea nu s-a realizat în perioada recomandată (septembrie-decembrie), se poate realiza până în primăvară, deoarece riscul de îmbolnăvire este în timpul lunilor reci”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, medicul specialist în epidemiologie, dr. Ioana Costachi de la DSP Covasna. 

Specialistul informează și că vaccinul antigripal va fi administrat de către personalul medical instruit în acest sens (medici de familie și personalul responsabil din spitale), care, din acest sezon, are obligația de a raporta fiecare vaccinare în RENV (Registrul Electronic Național de Vaccinare). 

Persoanele care nu se încadrează pentru vaccinarea gratuită își pot achiziționa vaccinul din farmacii și se pot prezenta la MF (n.red. medicul de familie) pentru administrare, MF având obligația de a-l înregistra în RENV”, ne-a mai informat specialistul DSP Covasna. 

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătății, conform recomandărilor OMS (Organizația Mondială a Sănătății) și ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor), vor fi imunizate cu prioritate:

  • persoanele cu vârsta peste 65 ani; 
  • persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 65 ani în evidență cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm, HIV; 
  • copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani; 
  • gravide; 
  • persoane instituționalizate, precum și personalul care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliul persoanelor cu risc înalt; 
  • personalul medical, atât din spitale, cât și din unitățile sanitare ambulatorii și serviciile de ambulanță, inclusiv salariații instituțiilor de ocrotire și ai unităților de bolnavi cronici. 

În ceea ce privește regulile de administrare, dr. Ioana Costachi ne-a explicat că „vaccinul este recomandat începând de la vârsta de 6 luni. Adulților li se va administra o singură doză de 0,5 ml. La fel și copiilor cu vârste cuprinse între 6 luni și 17 ani. Copiilor cu vârsta mai mică de 9 ani, care nu au mai fost vaccinați anterior cu un vaccin gripal sezonier, li se va administra o a 2-a doză de 0,5 ml la un interval de 4 săptămâni de la prima doză. Modul de administrare: intramuscular sau subcutanat profund. Influvac Tetra poate fi administrat și femeilor gravide și în timpul alăptării. 

Este contraindicat persoanelor care prezintă hipersensibilitate la substanțele active și/sau excipienții din structura vaccinului. De aceea se recomandă consultarea medicului înainte. Dacă Influvac Tetra este administrat concomitent cu alte vaccinuri, imunizarea trebuie făcută în membre diferite”. 

Continuă și vaccinarea împotriva COVID-19

În paralel, în continuare se desfășoară și vaccinarea împotriva COVID-19, chiar dacă la un ritm mult mai scăzut decât până acum, având în vedere că și numărul cazurilor este mai scăzut. Și aceasta se realizează tot la medicul de familie, „cu o programare în prealabil, deoarece este un vaccin multidoză și trebuie grupate mai multe persoane la momentul deschiderii flaconului, pentru a nu irosi doze de vaccin”, transmite DSP. 

Medicul specialist epidemiolog de la DSP Covasna spune că cele două vaccinuri, antigripal și anti-COVID, se pot administra în aceeași zi, dar se recomandă ca să fie injectate în brațe diferite. 

Totuși, „în astfel de situații, reacțiile adverse ar putea fi mai puternice. Rămâne să aleagă medicul vaccinator împreună cu pacientul”, spune dr. Ioana Costachi. 

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății informa că în campania de vaccinare antigripală a sezonului 2022/2023 a achiziționat 1,5 milioane de doze. 

2022 este primul an în care întreaga cantitate de vaccin comandată de Ministerul Sănătății ajunge la direcțiile de sănătate publică și, respectiv, în cabinetele medicilor de familie, începând cu luna septembrie”, se arată într-o postare publicată pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.