ACTUALITATE 4 februarie 2016

Aproape 300 de participanţi la „ Balul Portului Popular ”

de Iulia Drăghici - Taraș | 540 vizualizări

Balul Portului Popular din Sita Buzăului este, fără doar şi poate, un fenomen cultural care capătă amploare în fiecare an. Circa 300 de persoane din toată zona Buzaielor, dar nu numai, au îmbrăcat costumul popular, cel mai de preţ ansamblu vestimentar din garderoba românului, portul care reflectă însăşi esenţa poporului nostru: mândrie, frumuseţe şi culoare. Evenimentul, care a ajuns sâmbătă, 30 ianuarie, la a IV-a ediţie, este organizat de Căminul Cultural, Primăria şi Consiliul Local din comuna gazdă, Sita Buzăului.

La Balul Portului Popular nu doar portul popular a fost la el acasă, ci şi distracţia, bucatele tradiţionale, voia bună, dansul şi, desigur, muzica populară.

„Cred că am făcut un pas înainte. Numărul de participanţi, dar şi numărul celor care au purtat costumul popular a crescut în acest an. Acest fapt a dat o culoare deosebită sălii. Au fost costume din mai multe zone ale ţării, dar mai ales din zona Întorsurii. Am fost fericit să văd că foarte multe persoane şi-au confecţionat port popular. Din cât s-a dansat, cred că a fost un eveniment reuşit”, ne-a spus Daniel Neagoe, directorul Căminului Cultural din Sita Buzăului, principalul organizator al evenimentului.

„Este un bal reuşit pentru că nu este un bal oarecare”

„Este un eveniment mult aşteptat atât de către membrii ansamblului „Brâuleţul”, cât şi de oamenii care vin şi care fac tot posibilul să îşi procure costumul popular. Într-adevăr este un bal reuşit pentru că nu este un bal oarecare. Atât eu, cât şi prietenii alături de care am participat, ne-am simţit extraordinar să vedem atâtea persoane în port popular, care se pot distra româneşte. A fost o seară frumoasă, cu muzică bună şi diferite momente artistice. Cu toţii ne-am simţit mândri să purtăm straiele populare şi să ne distrăm aşa cum o făceau generaţiile trecute. Este o idee foarte bună de a le arăta şi tinerilor din ziua de astăzi un alt mod de distracţie, plin de valori şi tradiţii”, ne-a spus solista ansamblului folcloric „Brâuleţul”, Ana Maria Popica.

Mărturie că „Balul Portului Popular” a fost un eveniment reuşit face şi declaraţia Alexandrei Bularca, din zona Buzaielor, care ne-a spus că „a fost o seară superbă, cu oameni frumoşi, care au purtat cu mândrie costume naţionale, pe faţa cărora se vedea bucuria faptului că sunt împreună şi că au ocazia să ducă mai departe portul şi tradiţia. De asemenea, a fost o atmosferă plăcută la care am luat parte cu mare drag şi care mi-a lăsat o amintire plăcută. Felicitări organizatorilor care şi-au dat silinţa pentru a face ceva frumos!”.

„Am concluzionat că decizia de acum patru ani de a începe acest eveniment nu a fost una greşită. Mi s-a îndeplinit dorinţa de a vedea cât mai multă lume în posesia costumelor tradiţionale româneşti. De la 10-15 persoane care mai aveau costume populare în Sita Buzăului, sâmbătă seara am văzut aproape 300 de participanţi îmbrăcaţi în portul popular. Eu mă declar mulţumit”, a mai adăugat Daniel Neagoe.

Balul Portului Popular Sita Buzaului ianuarie 2016 - 3

„Şezătoarea” va avea loc în 5 martie

„Şezătoarea” este următorul eveniment cultural important din agenda oamenilor din zona Buzaielor, organizat de Căminul Cultural din Sita Buzăului şi autorităţile locale din comună.

Evenimentul, care se axează mai degrabă pe tradiţii şi obiceiuri strămoşeşti, va fi organizat în 5 martie.

Numărul mare de persoane din toată zona Buzaielor şi nu numai prezente la evenimentele organizate de siteni este un indicator important al faptului că acest tip de evenimente cultural-tradiţionale sunt pe placul românilor din această zonă.

Sursa foto:  Mircea Nicolae Bularca

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.