ACTUALITATE 31 mai 2010

Aproape 300 de cai cu anemie în tot judeţul

de Covasna Media | 489 vizualizări
Încă 29 de cai care vor lua drumul abatorului Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna a identificat în acest an 278 de cai au anemie, după ce a efectuat 8.839 de analize pe cabaline, revenindu-i responsabilitatea de a trimite la abator exemplarele infectate. În prezent, în judeţul Covasna mai există 29 de cai cu anemie pe care DSVSA trebuie să-i trimită la abator, însă potrivit directorului instituţiei, Siko Barabasi, acest

Încă 29 de cai care vor lua drumul abatorului

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna a identificat în acest an 278 de cai au anemie, după ce a efectuat 8.839 de analize pe cabaline, revenindu-i responsabilitatea de a trimite la abator exemplarele infectate.

În prezent, în judeţul Covasna mai există 29 de cai cu anemie pe care DSVSA trebuie să-i trimită la abator, însă potrivit directorului instituţiei, Siko Barabasi, acest lucru nu este tocmai uşor. Deşi există prevederi potrivit cărora proprietarii de cai sunt despăgubţi în termen de maxim 60 de zile de la sacrificarea animalului, cu preţul de piaţă al acestuia, oamenii nu îşi lasă luaţi prea uşor caii.

„Ne-am întâlnit cu multe probleme în această perioadă, angajaţii DSVSA fiind alungaţi şi inclusiv ameninţaţi de către proprietarii de cai care nu concep să le ducem animalele la abator, deşi acestea sunt bolnave ireversibil. Este o situaţie neplăcută, dar trebuie înţeles că dacă România nu reuşeşte eradicarea acestei boli, după data de 7 iunie nu va mai putea ieşi niciun cal din ţară, aici fiind inclus orice fel de cal - inclusiv caii de competiţii”, explică Siko Barabasi.

Acesta a precizat că sacrificarea cailor cu anemie este un program naţional căruia trebuie să i se supună fiecare proprietar şi arătat că în judeţul Covasna a fost sacrificat prin acesta inclusiv un cal lipiţan extrem de valoros.

„Oamenii trebuie să coopereze cu noi, trebuind să înţeleagă că acum despăgubirile se acordă fără îndoială, nu vor rămâne şi fără cal şi fără bani”, a mai spus Siko Barabasi, potrivit căruia în judeţul nostru au fost deja viraţi banii pentru 45 de cai.

Pentru a putea duce la bun-sfârşit eliminarea cailor bolnavi şi pentru a se încadra în termen, DSVSA Covasna va apela în perioada următoare la sprijinul Jandarmeriei, astfel încât proprietarii de cai să nu se mai răzbune pe angajaţii Direcţiei atunci când vine vorba de ridicarea animalelor.

Sacrificarea şi despăgubirea cailor bolnavi în anii precedenţi a fost greoaie şi din cauza faptului că până nu demult diagnosticul bolii şi dispunerea sacrificării erau atribuţiile serviciilor veterinare, dar acordarea despăgubirilor se realiza prin intermediul direcţiilor agricole, în timp ce acum banii se virează în conturile proprietarilor, prin DSVSA. Între 2006 şi 2007 au fost sacrificaţi 306 cai ai căror proprietari au fost despăgubiţi cu întârziere, în unele cazuri ajungându-se chiar la procese civile.

Anemia infecţioasă a cailor se transmite prin sângele celor infectaţi (prin intermediul căpuşelor, a ţânţarilor, a muştelor etc.), care transmit boala celor sănătoşi din vecinătăţi, ajungându-se astfel la extinderea infecţiei. Animalele bolnave nu se pot trata, caii infectaţi neprezentând niciun semn clinic în prima fază a bolii, în vreme ce în câteva luni, timp în care poate infecta ceilalţi cai din jur, apar semnele de oboseală, ameţeli şi moarte fulgerătoare.

Monica Vajna

Sursa foto: fotolitera.ro

Teme articol: DSVSA despagubiri cai anemie
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
capcaunul, 31 mai 2010
adevarul e ca... nici iarba nu mai e ca altadata.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.