ACTUALITATE 12 decembrie 2019

Aproape 2 tone de produse alimentare retrase de la comercializare

de Iulia Drăghici - Taraș | 998 vizualizări

Inspectorii DSVSA Covasna au sechestrat sub restricții sanitar veterinare și peste 2 tone de pește 

Dintre cele 206 de obiective din domeniul alimentar din județul Covasna verificate de inspectorii DSVSA și polițiștii de la IPJ Covasna din 25 noiembrie până în prezent, la 22 au fost găsite neconformități.  

Drept urmare, „au fost aplicate 21 amenzi contravenționale în valoare totală de 50.000 lei, au fost confiscate peste 30 kg de produse, s-a sechestrat sub restricții sanitar veterinare o cantitate de 2.126 kg pește și au fost  retrase de la comercializare aproape 1.800 kg produse alimentare”, arată DSVSA printr-un comunicat de presă. 

Printre neconformitățile constatate se numără: manipulare necorespunzătoare a produselor alimentare, etichetare necorespunzătoare a produselor, monitorizarea incorectă a temperaturii de păstrare, depozitare necorespunzătoare, întreținerea neigienică a echipamentelor de lucru, igiena generală necorespunzătoare, sterilizatori de cuțite nefuncționale etc.. 

Carnea de porc, în vizorul autorităților 

În domeniul siguranței alimentelor au fost intensificate controalele sanitar veterinare în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate produsele alimentare de origine animală, în special carnea de porc, dar și produsele alimentare de origine non-animală. O atenție deosebită s-a acordat și se va acorda în continuare verificării unităților de industrie alimentară (abatoare autorizate pentru sacrificarea porcinelor, unități de tranșare și procesare a cărnii de porc), condițiile de trasabilitate, igienă și valorificare a cărnii de porc, a cărnii tocate, a cărnii preparate și a produselor din carne de porc, destinate comercializării, în contextul situației epidemiologice naționale privind pesta porcină africană.

Sacrificarea porcilor se va realiza în unități de abatorizare autorizate sanitar veterinar. Este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spații, decât cele autorizate sanitar veterinar. Se interzice comercializarea cărnii de porc și a produselor din carne de porc în alte locuri decât cele autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Existând un risc major de îmbolnăvire a persoanelor care cumpără și consumă carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu au fost supuse controlului sanitar veterinar, inclusiv examenului pentru trichineloză a cărnii obținute de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii. DSVSA Covasna recomandă să cumpărați carne de porc și produse din carne de porc numai din unități autorizate/ înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor”, informează autoritățile. 

Controale și la ouă, lapte, pește și alte produse 

În perioada sărbătorilor de iarnă vor fi controlate și alte aspecte legate de siguranța alimentelor ca obținerea, procesarea și valorificarea laptelui și a produselor lactate, ouălor și produse din ouă destinate consumului uman, pește și produse din pescuit, produse de morărit și panificație, produse zaharoase, legume și fructe, precum și toate celelalte categorii de produse alimentare destinate consumului uman.

DSVSA Covasna a stabilit un program de permanență pentru zilele lucrătoare, dar și pentru zilele de sâmbătă și duminică sau sărbători legale. Programul este afișat la sediul DSVSA, la circumscripțiile sanitare veterinare oficiale și a fost postat pe site-ul DSVSA.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.