ACTUALITATE 2 septembrie 2021

Apelul SJU către covăsneni: „Să avem grijă și de spital, ca să rămână cât mai mult timp axat pe activitatea de non-COVID”

de Iulia Drăghici - Taraș | 670 vizualizări

Spitalul Județean de Urgență (SJU) cere sprijinul covăsnenilor în misiunea de a menține unitatea spitalicească deschisă pentru tratarea patologiilor non-COVID, în condițiile în care numărul de cazuri de COVID-19 înregistrează creșteri la nivel național. Cu alte cuvinte, reprezentanții SJU fac apel la cetățeni să respecte regulile de protecție aflate în vigoare și să utilizeze mijloacele de prevenție aflate la dispoziție. 

Toată lumea vorbește de valul patru. Observăm și noi o creștere a cifrelor la pacienții pozitivi identificați la nivel național mai ales în ultima perioadă. În momentul de față în județul Covasna nu este o cifră care să ne îngrijoreze”, a spus managerul SJU miercuri, într-o conferință de presă, context în care a vorbit despre pregătiri pentru o posibilă reorganizare a activității spitalului, în care accentul să se pună din nou pe activitatea de îngrijire a pacienților COVID-19. 

E un lucru pe care noi vrem să îl evităm. Ne-am formulat ca țintă împingerea acestor termene cât mai mult posibil. În cadrul spitalului, am avut mai multe ședințe, și în această săptămână, pentru a ne pregăti la o reorganizare viitoare. Vrem să împingem cât mai mult acest termen”, a punctat András Nagy – Róbert. 

În această idee, el a făcut apel la locuitorii județului, să respecte măsurile de protecție aflate în vigoare, pentru că amânarea reorganizării spitalului este în strictă legătură cu numărul de pacienți COVID. 

Facem un apel la locuitorii județului de a se folosi de mijloacele de prevenție și de protecție pe care le cunoaște toată lumea, de a avea grijă să nu răspândească infecția cu noul coronavirus. Dacă nu primim un așa zis ajutor din partea locuitorilor și această cifră o să crească și în județul Covasna, atunci trebuie să punem în practică din nou măsuri de reorganizare. Nu putem să evităm o astfel de situație, decât dacă respectăm regulile de distanțare, regulile de protecție sanitară, pe care toată lumea le cunoaște. (...) Repetăm mesajul nostru pentru locuitorii județului, de a avea grijă unul de celălalt, de a avea grijă de ei și de a avea grijă și de spital, ca să rămână cât mai mult timp axat în principal pe activitatea de non-COVID, cum funcționăm în momentul de față”, a spus András-Nagy Róbert. 

Totodată, acesta îndeamnă locuitorii să apeleze cu încredere preventiv la medici, de a-și rezolva problemele medicale cât mai prompt. 

Pacienții care constată apariția unui simptom specific să vină și să caute un medic, de familie sau specialist sau chiar urgențele, să nu evite, să nu amâne venirea în spital până în ultimul moment, pentru că din experiențe precedente știm că identificarea bolii într-o fază preliminară face ca evoluția să fie mult mai favorabilă. Nu mă refer doar la COVID-19. Mă refer la toate situațiile. Observăm în ambulatoriu și la urgențe că pacienții vin în stare gravă, depășită”, a declarat András-Nagy Róbert. 

Se va pune accent pe îngrijirea copiilor 

Managerul SJU a spus că măsurile organizatorice vor fi luate având la bază tipologia pacienților COVID, iar în ultima perioadă se pare că boala se răspândește mai mult în rândul copiilor. 

La asistența copiilor cu COVID-19 am avut o singură situație până în acest moment, acum trei săptămâni, în care un copil identificat cu COVID-19 a fost internat în spital. De atunci nu am mai avut. Dar ca și linii directoare noi va trebui să luăm în considerare și acest lucru”, a explicat acesta. 

Și directorul medical, dr. Roșu Mátyás, a punctat că reorganizarea se va face etapizat, în funcție de numărul de pacienți, pentru a nu bloca activitatea întregului spital. „Și anul trecut a funcționat bine, sper că și anul acesta va funcțional la fel de bine. Nu am blocat, de exemplu, 80, 100 de paturi pentru pacienții COVID, ci în etape, în funcție de evoluția epidemiologică a situației, vom aloca alte paturi”, a spus acesta. 

Medicamente, materiale de protecție și oxigen există, astfel că din aceste puncte de vedere nu vor fi probleme, au mai spus reprezentanții Spitalului. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.