Apă și canal la standarde europene și în Covasna și Târgu Secuiesc
Autoritățile covăsnene au anunțat finalul lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelei de apă şi canal din Covasna şi Târgu Secuiesc, lucrări care includ și staţii de pompare apă potabilă, staţii de pompare ape uzate şi conducte de refulare. Proiectul, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, a fost demarat în mai 2013 şi s-a finalizat în luna mai 2016. Investiția totală a costat a 21,4 milioane de lei, iar recepția lucrărilor a avut loc luni, 13 iunie.
Prin intermediul acestei investiții, potrivit unei informări de presă, în zona orașului Covasna s-au realizat 11 km de conducte de alimentare cu apă înlocuite pe 17 străzi, extinderea reţelei de alimentare cu apă cu 4 km pe 10 străzi, 2,8 km conducte de canalizare menajeră înlocuite pe 10 străzi, extinderea reţelei de canalizare menajeră cu 7,7 km pe 31 de străzi și construirea unei staţii hidrofor pe strada Mihai Eminescu pentru asigurarea presiunii optime în zona superioară a oraşului.
Și în zona Târgu Secuiesc s-au realizat lucrări importante: 2,3 km conducte de alimentare cu apă înlocuite pe 2 străzi, extinderea reţelei de alimentare cu apă cu 850 m pe 3 străzi, 6,5 km conducte de canalizare menajeră înlocuite pe 21 străzi, extinderea reţelei de canalizare menajeră cu 3,5 km pe 8 străzi, montarea unei staţii hidrofor pe strada Mihai Eminescu pentru asigurarea presiunii optime în zona superioară a oraşului, conductă de refulare 2,1 km între cele 2 staţii de epurare și construirea unei staţii de pompare ape uzate pentru transvazarea apelor de canalizare de la staţia de epurare zona Ruseni la staţia de epurare modernizată din zona Catalina.
Obiectivele investiției au fost: asigurarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare pentru toţi locuitorii localităţilor Târgu Secuiesc şi Covasna; îmbunătăţirea serviciilor de alimentare cu apă în oraşul Covasna, prin asigurarea presiunii necesare în toate zonele localităţii; reducerea pierderilor de apă din reţea, prin înlocuirea conductelor de apă cele mai uzate; reducerea poluării mediului înconjurător prin extinderea reţelei de canalizare în cele două zone urbane; desfiinţarea descărcării apelor uzate în reţeaua de apă pluvială prin reabilitarea conductelor de canalizare în localitatea Târgu Secuiesc; scoaterea din uz a staţiei de epurare neconforme din zona Ruseni, Târgu Secuiesc şi pomparea apelor uzate colectate la intrarea la staţia de epurare modernizată a municipiului.
Avantajele investiției
Comunicatul de presă transmis de autorități mai arată că lucrările aduc o serie de avantaje însemnate. „În oraşul Covasna s-au redus considerabil pierderile de apă, astfel a crescut presiunea în reţea şi volumul de apă disponibil. S-a înfiinţat reţeaua de canalizare în zonele periferice ale oraşului. În municipiul Târgu Secuiesc s-a redus cantitatea de apă menajeră evacuată în reţeaua de apă pluvială şi s-a înfiinţat reţeaua de canalizare în zonele periferice ale oraşului. S-a desfiinţat staţia de epurare neconformă din zona Ruseni, astfel toate apele uzate evacuate de pe raza municipiului respectă parametrii impuşi de normele europene şi de legislaţia românească în vigoare”.
„Investiţia a fost finanţată majoritar din fondurile de coeziune ale Uniunii Europene, dar a avut o contribuţie importantă şi Guvernul României, respectiv Operatorul Regional de apă şi apă uzată din judeţul Covasna – Gospodărie Comunală S.A. Sfântu Gheorghe. Şi autorităţile publice locale au participat cu o co-finanţare de 2%”, informează autorităţile.
Lucrările realizate în cele două zone ale judeţului sunt incluse în proiectul judeţean de „Extindere şi modernizare a sistemelor de apă şi apă uzată din judeţul Covasna”. Investiţii asemănătoare s-au realizat şi la Sfântu Gheorghe şi Întorsura Buzăului. „Proiectul a avut o perioadă de derulare de 45 de luni şi o valoare totală eligibilă de 332.328.974 de lei, din care 282.479.626 de lei reprezintă contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene prin Fondul de Coeziune.