ACTUALITATE 20 aprilie 2009

Antal Arpad vrea să ofere servicii culturale pentru românii din zona Întorsurii Buzăului

de Covasna Media | 516 vizualizări
Primarul din Sfântu-Gheorghe s-a gândit să mărească publicul Teatrului Andrei Mureşanu

În cadrul şedinţei comune ce a avut loc recent între Consiliul Judeţean (CJ) Covasna şi Consiliul Local (CL) Sfântu Gheorghe, consilierul judeţean Ioan Solomon a lansat ideea unei finanţări de la CJ Covasna pentru ansamblul „Plai întorsurean”, născut din fostul „Ciobănaşul”. Propunerea lui Ioan Solomon a venit în urma deciziei luate de CL Sfântu Gheorghe şi CJ Covasna, prin care Ansamblul de Dansuri Haromszek a fost trecut la CJ, CL

Primarul din Sfântu-Gheorghe s-a gândit să mărească publicul Teatrului Andrei Mureşanu

În cadrul şedinţei comune ce a avut loc recent între Consiliul Judeţean (CJ) Covasna şi Consiliul Local (CL) Sfântu Gheorghe, consilierul judeţean Ioan Solomon a lansat ideea unei finanţări de la CJ Covasna pentru ansamblul „Plai întorsurean”, născut din fostul „Ciobănaşul”. Propunerea lui Ioan Solomon a venit în urma deciziei luate de CL Sfântu Gheorghe şi CJ Covasna, prin care Ansamblul de Dansuri Haromszek a fost trecut la CJ, CL Sfântu Gheorghe urmând să susţină, la rândul său, financiar, o parte din producţiile acestuia.

În acest context, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că, pentru ca cei din zona Întorsurii Buzăului să aibă acces la servicii culturale, Treatrul Andrei Mureşanu (TAM) din Sfântu Gheorghe ar trebui să-i includă şi pe aceştia în aria sa de public. Antal Arpad a subliniat că acest lucru ar trebui făcut cu atât mai mult cu cât TAM deserveşte în Sfântu Gheorghe în primul rând populaţia românească, numărul acesteia fiind de 15.000, deci unul destul de scăzut, motiv pentru care ar fi indicat ca serviciile culturale ale Teatrului să fie extinse spre populaţia majoritar românească din Întorsura Buzăului.

„Municipiul Sfântu Gheorghe întinde o mână de ajutor românilor din zona Întorsurii, deoarece noi avem aici un teatru românesc ce se adresează în primul rând celor 15.000 de locuitori români, aceştia fiind publicul-ţintă, deşi se adresează, desigur, şi celor peste 40.000 de maghiari. În zona Întorsurii sunt 20.000 de români, care nu au posibilităţile de a întreţine o instituţie culturală la acest nivel, deci ar trebui să facem un parteneriat prin care cei de la TAM să joace şi acolo, unde există o populaţie care, cu siguranţă, ar fi fericită şi mulţumită dacă s-ar întâmpla acest lucru”, a explicat Antal Arpad.

Primarul a mai precizat că oferta sa este una dezinteresată din punct de vedere financiar, în sensul că nu ar pretinde bani din partea adminitraţiei din Întorsura Buzăului pentru spectacolele TAM, dar a subliniat că, dacă cei din Întorsura Buzăului şi-ar manifesta dorinţa de susţinere a TAM, alături de adminis traţia din Sfântu Gheorghe, în cele din urmă doar teatrul ar avea de câştigat, ceea ce nu ar putea constitui decât un lucru benefic.

Primarul, cu câţiva paşi în urmă

Directorul TAM, Florin Vidamski, spune despre această întreagă idee a primarului Antal Arpad că a fost deja pusă în aplicare de către TAM, fără indicaţii din partea autorităţilor locale.

„Există deja un proiect la Primăria Întorsura Buzăului şi la CJ Covasna, proiect ce prevede organizarea unor microstagiuni pe 2009 şi pe 2010. Noi ne-am gândit demult la acest gen de colaborare prin care să oferim servicii culturale celor din Întorsura Buzăului, iar proiectul în detaliu poate fi studiat atât la Primăria Întorsura Buzăului cât şi la CJ Covasna, urmând ca TAM să prezinte spectacole comunităţii de la Întorsura Buzăului, spectacole ce vor fi jucate la Casa de Cultură de acolo”, a declarat Vidamski.

Potrivit acestuia, s-a aşteptat un sprijin financiar din partea Primăriei Întorusra Buzăului, un sprijin prin care să se asigure cheltuielile de transport ale Teatrului, însă se pare că, în urma reducerii bugetului CL Întorsura Buzăului, acest sprijin s-ar putea să întârzie. Cu toate acestea, TAM are deja progra mate pentru luna mai prezentarea unor spectacole la Întorsura Buzăului, cel cu care se va începe fiind „Fata babei şi fata moşneagului”, după Ion Creangă, în regia Mirelei Bucur.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.