Aniversare de 102 ani la Bicfalău
Are 102 ani și o energie de invidiat. Dacă nu i-ai asculta poveștile, nu ai ști că a fost prizonier de război, capturat de ruși, obligat să lucreze patru ani într-un lagăr. Dar Török János din Bicfalău este mereu dornic de a deveni o lecție de viață și o enciclopedie pentru toți cei care îi trec pragul. Așa cum s-a întâmplat și luni, 22 mai, când ne-a primit în casa lui, pentru a-i celebra ziua de naștere. Secretul longevității? Slănina, pălinca de prune și dragostea pentru muncă și viață.
Ziua de naștere a lui Török János a fost sărbătorită alături de prefectul Ráduly István, fostul primar al localității, maiorul Andrei Coarfă de la Centrul Militar Județean, actualul primar Bordás Enikő din Ozun, viceprimarul Szabó Anna Mária și familie, fii, nepoți și strănepoți.
A avut o viață grea, nu doar în război, ci și în copilărie. A crescut într-o familie cu cinci frați, iar la 13 ani a fost trimis ca slujnic. La 24 de ani, a fost înrolat în armată și s-a mai întors acasă, după chinuri și experiențe de neimaginat, după patru ani, la 28.
Acum, pe diploma de la CMJ Covasna se exprimă „aprecierea și recunoștința. Prin curajul, dârzenia, devotamentul și patriotismul arătat sunteți un bun exemplu de urmat pentru generațiile actuale. Vă mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut pentru noi”.
Același lucru l-a spus și primarul Bordás Enikő. „E un lucru frumos. Îmi pare bine că l-am găsit cu aceeași stare de sănătate cu care era și anul trecut. E ca un om tânăr care vine de la coasă. Îmi pare bine că l-am găsit binedispus și cu memoria foarte bună”.
De altfel, autoritățile din Ozun spun că acolo se trăiește bine, pentru că sunt mai multe persoane care au trecut de pragul de 100 de ani.
„Am avut o doamnă care a trăit 105 ani. Din păcate, anul trecut a decedat. Și mai avem o doamnă care are tot 102 ani. Sper să mai fie”, ne-a mai spus primarul.
La nivelul județului Covasna, mai sunt încă șapte centenari în rândul veteranilor de război.
„E un om care a fost și în lagăr, care a trăit acele vremuri grele în Al Doilea Război Mondial, și încă astăzi are puterea sufletească să povestească în mod pozitiv despre acele perioade. Acești oameni, veteranii de război, au iubit locul natal, pentru că ne-a povestit că a vrut tot timpul să se întoarcă de unde a plecat, chiar dacă a avut niște oferte să rămână în Budapesta. A venit acasă și a întemeiat o familie acasă și a lucrat pentru comunitatea de aici. Sunt niște oameni de care noi putem fi mândri. În județul Covasna, avem în total opt persoane, vorbesc doar de veterani de război, care au peste 100 de ani. Exemplul lor ne îndeamnă să avem o viață cinstită, o viață cu iubire față de locul natal, cu respect pentru oamenii noștri”, a declarat pentru Observatorul de Covasna și covasnamedia.ro, prefectul Ráduly István.
Îi dorim și noi „La mulți ani!” lui Török János și sperăm să îl găsim ani mulți de-acum încolo la poartă, zâmbitor și dornic de oaspeți!