ACTUALITATE 23 martie 2009

Angajaţii din turism învaţă... calitatea

de Covasna Media | 660 vizualizări
85 de angajaţi din turismul covăsnean vor fi perfecţionaţi în cadrul unui proiect Phare în care mai sunt cuprinse şi judeţele Braşov şi Harghita

Un număr de 85 de persoane care îşi desfăşoară activitatea în domeniul turistic din judeţul Covasna vor fi instruite şi certificate profesional anul acesta în cadrul unui proiect finanţat de Phare care urmăreşte creşterea calităţii serviciilor din turism. Proiectul se numeşte „Calificarea salariaţilor pentru asigurarea creşterii calităţii şi competitivităţii

85 de angajaţi din turismul covăsnean vor fi perfecţionaţi în cadrul unui proiect Phare în care mai sunt cuprinse şi judeţele Braşov şi Harghita

Un număr de 85 de persoane care îşi desfăşoară activitatea în domeniul turistic din judeţul Covasna vor fi instruite şi certificate profesional anul acesta în cadrul unui proiect finanţat de Phare care urmăreşte creşterea calităţii serviciilor din turism. Proiectul se numeşte „Calificarea salariaţilor pentru asigurarea creşterii calităţii şi competitivităţii serviciilor din sectorul ospitalităţii şi turismului - CaSco” finanţat PHARE 2006, şi are drept scop promovarea învăţării pe parcursul întregii vieţii pentru angajaţii unităţilor din turism din judeţele Braşov, Covasna şi Harghita. Obiectivul specific al proiectului constă în dezvoltarea şi certificarea competenţelor profesionale specifice ocupaţiilor din turism la 440 angajaţi şi dezvoltarea abilităţilor de conducere şi organizare a locului de muncă pentru 15 persoane de conducere la nivel mediu prin formarea profesională a competenţelor comune managementului.

Dintre cei 440 de angajaţi vizaţi, 250 provin din unităţile de turism din judeţul Braşov, 85 din unităţile de turism din judeţul Covasna şi 120 angajaţi provin din unităţile de turism din judeţul Harghita.

Cursul de lucrător hotelier a început

Pentru implementarea activităţilor proiectului a fost încheiat un parteneriat între SC Brahms Internaţional SRL Braşov (furnizor autorizat de formare profesională) şi 3 operatori turistici, cei mai reprezentativi din judeţul în care activează în domeniul ospitalităţii, respectiv SC Aro Palace SA (judeţul Braşov), SC Turism Covasna SA (judeţul Covasna) şi Asociaţia de turism Băile Tuşnad (judeţul Harghita), cu arii de expertiză semnificativă în turism.

La nivelul judeţului Covasna grupul ţintă este format din 85 de angajaţi ai unităţilor de turism, care doresc să-şi dezvolte competenţele profesionale în scopul creşterii productivităţii muncii. Directorul Agenţiei Jude ţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM), Kelemen Tibor, a declarat că unul dintre cursurile derulate la noi în judeţ, cel de lucrător hotelier, a început deja, în staţiunea Covasna. Activităţile proiectului se desfăşoară la Hotelul Covasna şi Hotelul Căprioara aparţinând SC Turism Covasna SA, având ca beneficiari minim 70 angajaţi care se califică/specializează în diverse ocupaţii (10 Tehnician hotelărie, 20 Ospătar, 10 Bucătar, 10 Cameristă, 10 Guvernantă, 10 Barman), iar 15 persoane dobândesc competenţe de management.

Stăm prost cu calitatea serviciilor

„Din informaţiile provenite de la Autoritatea de Turism a judeţelor Braşov, Covasna şi Harghita rezultă că aptitudinile în ce priveşte prestarea serviciilor din sectorul ospitalităţii, atât profesional cât şi la nivel de comportament, sunt încă slab dezvoltate, pregătirea profesională continuă a personalului angajat este aproape inexistentă, sectorul ospitalităţii înregistrând o criză acută de personal calificat şi instruit, conducerea la nivel mediu nu are aptitudinile de conducere şi instruire la locul de muncă, acest lucru afectând performanţele generale în servicii”, susţin reprezentanţii Brahms în prezentarea proiectului.

Una dintre cauzele crizei de personal calificat se datorează faptului că un număr mare de angajaţi părăsesc România pentru a lucra în străinătate, dar şi din cauză că programele de instruire de care au beneficiat angajaţii cu vechime în firme nu au fost axate pe formarea unor competenţe şi aptitudini cerute acum pe piaţa muncii.

Durata proiectului este de 12 luni, iar costul total de 148.991 euro, din care 79% finanţare nerambursabilă.

SC Brahms Internaţional în parteneriat cu AJOFM Covasna şi DGASPC Covasna a mai implementat în judeţul Covasna două proiecte finanţate Phare, unul prin care prin care 260 de persoane (şomeri, persoane în căutarea unui loc de muncă, persoane ocupate în agricultură cu venituri reduse etc.) din Sfântu Gheorghe, Ozun, Ghelinţa, Cernat, Târgu Secuiesc, Dobârlău,Turia, Balvanyos etc. Au dobândit calificări în domeniul turismului, şi altul prin care 60 tineri având vârsta peste 18 ani care au părăsit centrele de plasament sunt instruiţi pentru a se califica în posturi de bucătar şi ospătar şi pentru a dobândi cunoştinţe de utilizare a calculatorului şi de comunicare în limba engleză.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.