ACTUALITATE 24 martie 2010

Angajaţii de la Ţigarete, în pericol de disponibilizare?

de Covasna Media | 537 vizualizări
Vineri s-ar putea pronunţa soluţia în cazul solicitării de anulare a sigiliului de pe unitate 24mar2010-tigareteSituaţia de la Fabrica de Ţigarete din municipiul Sfântu-Gheorghe nu dă semne că s-ar îmbunătăţi după ce acum două săptămâni unitatea și-a pierdut licenţa ca urmare a unor datorii reactivate. În jur de 140 de tone de tone de ţigări gata împachetate au rămas pe stoc și comenzi pentru alte 80 de tone nu pot fi onorate, iar materialul continuă să vină, în timp ce angajaţii se întreabă ce se va întâmpla cu ei.

Vineri s-ar putea pronunţa soluţia în cazul solicitării de anulare a sigiliului de pe unitate

24mar2010-tigareteSituaţia de la Fabrica de Ţigarete din municipiul Sfântu-Gheorghe nu dă semne că s-ar îmbunătăţi după ce acum două săptămâni unitatea și-a pierdut licenţa ca urmare a unor datorii reactivate. În jur de 140 de tone de tone de ţigări gata împachetate au rămas pe stoc și comenzi pentru alte 80 de tone nu pot fi onorate, iar materialul continuă să vină, în timp ce angajaţii se întreabă ce se va întâmpla cu ei.

Pierderi substanţiale

Viceliderul de sindicat, Sandor Csaba, a declarat că pronunţarea în procesul pentru suspendarea sigiliului este programată pentru vineri, dar în cazul în care soluţia nu va fi una favorabilă, patronatul s-ar putea gândi la disponibilizări, întrucât nu va avea posibilitate de plată.

Pierderile înregistrate de Fabrică în urma pierderii licenţei sunt substanţiale. Autorităţile locale fac în prezent demersuri la nivel central pentru a încerca să rezolve problema Fabricii, cu atât mai mult cu cât aici lucrează peste o sută de locuitori ai orașului.

Din data de 10 martie, în jur de o sută de angajaţi de la Fabrica de Ţigarete din Sfântu-Gheorghe au intrat în șomaj tehnic pentru 60 de zile.

Conducerea Fabricii a solicitat sprijinul autorităţilor locale din judeţ, iar prefectul Gyorgy Ervin a depus la autorităţile centrale – Ministerul Finanţelor, premier și Ministerul Industriilor – un memoriu primit de la reprezentanţii Fabricii și a solicitat inclusiv sprijinul parlamentarilor din judeţ pentru a salva această fabrică devenită un adevărat brand al zonei.

„Trebuie să facem cumva să nu se închidă, trebuie salvată. Nu mă refer numai la prestigiul fabricii, ci e vorba de locurile de muncă a atâtor oameni, cărora trebuie să le dăm posibilitatea de a lucra în continuare.

Este foarte important să fie cât mai multe locuri de muncă în judeţ, mai ales pe criză”, a spus prefectul.

Datorii de peste 100 de milioane de euro

Potrivit acestuia, suma totală pe care ar avea-o de plătit fabrica după reînvierea accizelor se ridică la 475 de milioane de lei.

La Fabrica de Ţigarete din municipiu sunt angajate 103 persoane și este vorba despre o unitate unică în zonă. Anul acesta, fabrica împlinește 113 ani de existenţă. Acum două săptămâni, angajaţii au protestat în curtea unităţii după ce fabrica și-a pierdut licenţa ca urmare a reînvierii unor facilităţi fiscale de care beneficiase începând din anul 2004, în baza unei ordonanţe de Guvern.

Conducerea unităţii a solicitat ca până ce nu există o decizie definitivă a instanţei să își poată continua activitatea, fiindcă altfel pierd clienţi importanţi și riscă să nu se mai deschidă.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.