ACTUALITATE 11 septembrie 2018

(Update) Anchetă la o gospodărie din județul Covasna, din cauza pestei porcine

de Iulia Drăghici - Taraș | 3060 vizualizări

Autoritățile covăsnene confirmă că s-au derulat investigații, însă punctează că nu există cazuri de suspiciune de pestă porcină africană

Inspectorii DSVSA Covasna au întreprins o serie de investigații la o familie din județul Covasna, acuzată în mass-media că ar fi vândut în județul Brașov carne de porc din portbagajul unei mașini, deși țara este în plină criză din cauza pestei porcine africane.

Anchetele Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVAA) Covasna au relevat faptul că produsele vândute nu prezintă nici un risc epidemiologic și au confirmat încă o dată că în județul Covasna nu sunt cazuri de suspiciune de pestă porcină africană.

„Având în vedere unele știri apărute în mass media, conform cărora „În plină epidemie de pestă porcină Poliţia Locală Braşov a confiscat 20 kg de carne de porc pe care un covăsnean o vindea direct din portbagaj” dorim să aducem câteva clarificări punctuale :

1. La sesizarea DSVSA Brașov, inspectorii de specialitate ai DSVSA Covasna s-au deplasat la familia din jud. Covasna despre care s-a relatat în articolele apărute. Familia respectivă deține o exploatație de bovine de tip A, fiind înregistrată la DSVSA Covasna pe lângă creșterea bovinelor, inclusiv pentru activitatea de comercializare a produselor din lapte.

2. La o altă adresă din localitate familia deține un efectiv de 10 porcine identificate și înregistrate de către cabinetul veterinar din comuna de care aparține și 11 purcei sugari.

3. Carnea rezultată din porcul sacrificat în gospodăria proprie pentru consum propriu, prin metodă tradițională, examinat trichineloscopic, se regăsește în congelatorul familiei, cu excepția a aprox. 12 kg, care a fost dusă la Brașov pentru două familii, cunoștințe mai vechi ale proprietarului de animale, iar locul de întâlnire era în apropierea pieței de la Brașov, unde familia comercializează de mai mulți ani produse lactate.

4. Carnea provenită din localitatea de origine nu reprezenta nici un risc epidemiologic.

5. Efectivul de porcine este clinic sănătos.

6. Județul Covasna la ora actuală nu are cazuri de suspiciune de pestă porcină africană”, arată informarea de presă transmită marți.

DSVSA Covasna mai anunță faptul că sub coordonarea Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Covasna, pentru prevenirea introducerii PPA în județ, au fost instalate cinci filtre rutiere permanente la granița cu județele Buzău și Vrancea.

Pesta porcină africană este, potrivit ANSVSA, o boală foarte gravă, care produce efecte economice și sociale importante. Maladia nu afectează oamenii, însă poate fi răspândită prin intermediul acestora. Până în prezent, nu există niciun vaccin și mortalitatea la animalele afectate este de 100%.  

Pesta porcină africană evoluează în prezent în 11 județe, în 167 de localități, cu un număr total de 783 de focare, cele mai recente fiind în județul Buzău.

În total au fost eliminați, până la data celui mai recent bilanț ANSVSA, din 29 august, peste 123.000 de porci afectați de boală.

Autoritățile covăsnene anunță că este „imperios necesară anunțarea medicului veterinar din localitate în caz de suspiciune a bolii” și punctează că persoanele care contribuie la răspândirea bolii riscă închisoare de la 3 luni la 6 ani.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.