ACTUALITATE 3 octombrie 2024

Amenzile pentru consumul de alcool în spații publice pot ajunge până la 500 de lei

de Covasna Media | 860 vizualizări

Consumul de alcool în spațiile publice este interzis în România, conform Legii nr. 61/1991

COMUNICAT DE PRESĂ. Drumurile publice, parcurile, stadioanele și terenurile de sport, instituțiile culturale (în special săli de spectacole), magazinele și alte unități economice similare, toate mijloacele de transport în comun, autogările, gările și aeroporturile, fie ele de stat sau private, se numără printre locurile publice unde consumul de alcool este interzis prin lege, cu excepția situațiilor în care există spații special desemnate în acest sens. Excepție fac unitățile de alimentație publică și cele turistice, cum ar fi restaurantele, barurile și cluburile. În mod evident, aceste excepții nu se aplică minorilor, întrucât consumul de alcool înaintea împlinirii vârstei de 18 ani este interzis prin lege. Amenzile pentru încălcarea acestor prevederi legale sunt cuprinse între 100 și 500 de lei. 

De la începutul acestui an, Poliția Locală Sfântu Gheorghe nu a întocmit deocamdată procese-verbale pentru consum de alcool în spațiul public. În schimb, în 2023 au fost constatate 16 astfel de fapte, fiind aplicate 4 avertismente și 12 amenzi.

„Dacă o persoană se plimbă pe stradă în stare de ebrietate, nu este pasibilă de sancțiune, însă situația se schimbă dacă persoana respectivă are asupra sa o sticlă de alcool desfăcută, indiferent dacă este sau nu în stare de ebrietate. Dacă sticla este desfăcută, lucrurile devin mai interesante, iar aici trebuie să luăm în considerare contextul: dacă cineva circulă pe stradă cu o jumătate de sticlă de alcool în mână, evident nu este o problemă, însă dacă cineva stă pe o bancă, având în mână o jumătate de sticlă de alcool, deja este necesară o explicație. Așadar, analizăm circumstanțele: dacă este evident că persoana a consumat din băutura respectivă, fapta constituie contravenție. Continuând exemplul de mai sus: dacă o persoană a consumat alcool în altă parte și se așează pe o bancă, nu este pasibilă de sancțiune, dar dacă se așează pe banca respectivă având o sticlă de alcool începută și fiind în stare de ebrietate, devine destul de clar că nu a ieșit doar să se plimbe. Colegii noștri intervin și în urma sesizărilor, verificăm fiecare situație, și le recomand tuturor celor care au de făcut o reclamație, să sune la TelVerde 0800 800 767, sau să ne scrie pe WhatsApp, la numărul 0739 886 992”, a explicat Hadnagy István, șeful Poliției Locale Sfântu Gheorghe.

În România, persoanele aflate în stare de ebrietate în spațiile publice nu sunt sancționate, deși,  au existat numeroase cazuri în care persoane aflate sub influența alcoolului au creat probleme. În astfel de situații, de obicei, persoana în cauză este sancționată pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Poliția Locală Sfântu Gheorghe

Biroul de presă

Sursa foto: digi24.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.