ACTUALITATE 24 martie 2020

Amenzi în valoare de 10.000 de lei pentru covăsnenii care nu au respectat Ordonanța Militară

de Daniela Luca | 13393 vizualizări

Redăm integral informarea de presă transmisa de Prefectura Covasna  marți, 24 martie, ora 19:00

În acest moment, la nivelul jud. Covasna se află în carantină instituționalizată un nr. de 36 persoane. Alte 2305 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Un nr.de 8 persoane, datorită faptului că prezintă o stare de sănătate bună și au respectat recomandările autorităților, au ieșit din perioada de izolare.

Pentru verificarea modului de respectare a măsurilor dispuse  prin Ordonanța Militară nr.2 din 21.03.2020, la data de 23 martie a.c., începând cu ora 22.00 polițiștii și jandarmii covăsneni au efectuat acțiuni în sistem integrat pe raza județului, constând în verificarea și controlarea autovehiculelor și a pietonilor ce au efectuat deplasări după ora 22.00.

În urma acțiunilor efectuate, au fost aplicate un număr de 11 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor  Ordonanței Militare nr. 2 cu o valoare totală de 10.000 de lei.

Forțele de ordine vor continua să acționeze în sistem integrat pentru impunerea măsurilor legale dispuse pe perioada stării de urgență.

Reamintim covăsnenilor următoarele:

Conform prevederilor Ordonanței Militare nr. 2, în intervalul orar 6,00-22,00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

De asemenea,  în intervalul orar 22,00-6,00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prezentate anterior.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Totodată, conform prevederilor ordonanței militare nr. 2, persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază.

Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Atenție, aceste măsuri nu exonerează persoanele de răspunderea contravențională sau penală!

(Conform prevederilor legale, sancțiunile contravenționale sunt între 100-5.000 de lei – pentru persoanele fizice și între 1.000-70.000 de lei, pentru persoane juridice.)

Polițiștii solicită tuturor cetățenilor să se conformeze și să respecte cu strictețe măsurile instituite de autorități, pentru siguranța și sănătatea lor și a celor din jur.

Suntem încrezători că împreună, prin acțiunile efectuate de structurile de ordine și siguranță publică precum și prin conduita responsabilă a locuitorilor județului Covasna, putem să depășim aceste momente dificile.

Sursa: Prefectura Covasna.

Sura foto: Facebook/Inspectoratul de Jandarmi Județean Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.