ACTUALITATE 29 martie 2010

Amendă de 4.000 de lei pentru o căruţă cu lemne

de Covasna Media | 1709 vizualizări
Autorităţile locale din comuna Zagon au luat poziţie după ce o familie din localitate, tatăl și trei fii, au primit de la poliţiști câte o amendă în valoare de câte 1.000 de lei fiecare, pentru furt de lemne de pe o pășune a Primăriei. 29mar2010-lemnAutoritățile locale din comuna Zagon au luat poziție după ce o familie din localitate, tatăl și trei fii, au primit de la polițiști câte o amendă în valoare de câte 1.000 de lei fiecare, pentru furt de lemne de pe o pășune a Primăriei. Primarul Kis Jozsef s-a arătat foarte revoltat de faptul că, dacă tot s-a amendat, în loc să fie amendat numai unul, toți patru au primit amendă, deși, spune el, oamenii sunt sărmani, nu

Autorităţile locale din comuna Zagon au luat poziţie după ce o familie din localitate, tatăl și trei fii, au primit de la poliţiști câte o amendă în valoare de câte 1.000 de lei fiecare, pentru furt de lemne de pe o pășune a Primăriei.

29mar2010-lemnAutoritățile locale din comuna Zagon au luat poziție după ce o familie din localitate, tatăl și trei fii, au primit de la polițiști câte o amendă în valoare de câte 1.000 de lei fiecare, pentru furt de lemne de pe o pășune a Primăriei.

Primarul Kis Jozsef s-a arătat foarte revoltat de faptul că, dacă tot s-a amendat, în loc să fie amendat numai unul, toți patru au primit amendă, deși, spune el, oamenii sunt sărmani, nu au cu ce să plătească, edilul fiind de părere că nu ar strica puțină muncă de avertizare în asemenea cazuri, nu aplicarea unor amenzi usturătoare pentru oameni amărâți.

„Nu sunt primarul și omul care mă lupt să nu se aplice legea sau să nu se respecte, indiferent de etnie sau cine și despre ce e vorba. Sunt omul care pretind în această comună cât de cât să se respecte legea și să se aplice, la toți la fel, dar așa ceva nu se poate. Eu nu zic că nu trebuie să frânăm și să oprim furtul de lemne, dar acestea nu sunt nici lemne, nici crăci. Dacă am lua legal și le eliberam lemnele pe bază de bon, valoarea lor e de 6 lei, și amenda 4.000 de lei pentru o familie formată din tată cu copii, cu un cal și o căruță prăpădită. Se putea aplica o singură amendă. Sunt cetățeni din Zagon, care nu au bani nici de pâine, mâncare, încălzire, și mă întreb, Poliția nu are muncă preventivă sau de avertizare? Așa își justifică activitatea? Sigur că trebuie amendat cine merită, dar cât de cât să mai facem și muncă preventivă”, a spus primarul.

Kis Jozsef a arătat că procesele verbale au fost întocmite de polițiștii din comună, după un control al colegilor de la județ. El a mai spus că în cele patru procese verbale încheiate, într-unul scrie că ar fi vorba despre 0,03 mc de lemn, iar în altul despre 1mc.

Amenzi aplicate din birou

O altă problemă ridicată de primar a fost aceea că după ce familia a fost prinsă la furat lemne, s-a dispus de către șeful de post depozitarea lor în curtea Primăriei.

Kis spune că Primăria este o instituție separată de Poliție și de Ocolul Silvic și deși lemnele erau de pe terenul Primăriei, ele trebuiau preluate cu știrea primarului sau a viceprimarului, pe baza unui proces verbal oficial, nu să fie lăsate acolo pur și simplu. Potrivit specialiștilor silvici, dacă este vorba despre o tăiere ilegală, se face constatare la cioată, împreună cu organul silvic, și evaluarea pagubei.

La Zagon, spun autoritățile locale, unul a fost organul constatator, și altul cel care a aplicat sancțiunea și a întocmit procesul verbal, ei considerând că nu ar fi corect ca cineva din birou să constate tăierea dacă nici nu a fost în pădure.

Capul familiei amendate, Dănilă Emilian, spune că nu au de unde să plătească amenda și că strângeau lemne de foc. Omul a afirmat că trebuia să fie amendat numai el, însă nu cu o sumă atât de mare.

Potrivit responsabilului de furturi material lemnos din cadrul IJP Covasna, Bogdan Domnica, sancțiunile au fost aplicate în conformitate cu prevederile legale.

„Au fost sancționate toate cele patru persoane, deoarece așa prevede legislația silvică în vigoare. Noi i-am depistat, dar amenzile au fost aplicate de către cei de la Postul de Poliție Zagon, care nu au făcut decât să aplice prevederile legale“, a spus acesta.

Ana Sidon, Monica Vajna

Teme articol: furt Zagon lemn amenda politia
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
janos Zagon, 28 aprilie 2010
Primarul comunei Zagon nu cunoaste prevederile legale si dispozitiile legale privind constatarea faptelor penale si contraventionale cu privire la legislatia silvica fiindca daca le-ar cunoaste nu ar citeste integral
hu, 29 martie 2010
Dragi mei:hotul trebuie amendat,dca lasi azi si main la urma nosa fi stapin fata da ei.Restul nu comentez. (scuze)
Janos Iuhas, 29 martie 2010
Putea să le dea primarul înainte voie să taie, făcea la Ocol o hârtie, le marca la oameni şi tăiau legal, cu foaie de însoţire sau cum îi zice. Doar că lui nu-i pasă de ei, vrea doar să citeste integral
gigi, 29 martie 2010
Se stie ca la noi gainarii primesc pedepse mult mai severe decat cei care fura in cantitati industriale, astfel autoritatile isi justifica munca pe seama amaratilor. Rusine!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.