ACTUALITATE 21 ianuarie 2010

Am mai primit 5.000 de doze de vaccine

de Covasna Media | 547 vizualizări
În total avem 32 de cazuri de gripă nouă confirmate în tot judeţul 21ian2010-cantgripJudeţului nostru i-au fost repartizate marţi seara alte 5.000 de doze din vaccinul împotriva gripei noi, după ce restul de aproape 16.000 a fost consumate sau distribuite medicilor de familie. Potrivit directorului DSP, Deme Judit, până acum au fost vaccinate împotriva gripei noi un număr de 8.874 de persoane, din 15.960 de doze. Alte 5.000 de doze au sosit marţi seara în judeţ, întrucât ce se mai afla pe stocul

În total avem 32 de cazuri de gripă nouă confirmate în tot judeţul

21ian2010-cantgripJudeţului nostru i-au fost repartizate marţi seara alte 5.000 de doze din vaccinul împotriva gripei noi, după ce restul de aproape 16.000 a fost consumate sau distribuite medicilor de familie.

Potrivit directorului DSP, Deme Judit, până acum au fost vaccinate împotriva gripei noi un număr de 8.874 de persoane, din 15.960 de doze. Alte 5.000 de doze au sosit marţi seara în judeţ, întrucât ce se mai afla pe stocul Direcţiei a fost distribuit medicilor de familie.

440 de elevi vaccinaţi

„Este o creştere considerabilă a celor care s-au vaccinat, şi în rândul elevilor avem 440 de copii peste 16 ani care au primit vaccinul. Cei mai dornici să se vaccineze sunt din rândul persoanelor cu risc - 6.743, iar din personalul medical 1.264”, a spus dr. Deme.

Ca număr de cazuri de gripă A/H1N1, în Covasna au fost confirmate 32 de îmbolnăviri, dintre care 6 în acest an, 3 gravide şi un deces.

Directoarea DSP a amintit că, potrivit epidemiologilor, vârful pandemiei este undeva la sfârşitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie, prin urmare este recomandat ca populaţia să se vaccineze în continuare, cu atât mai mult cu cât perioada de imunizare variază de la 10 la 14 zile.

Vaccinarea la copii - de la sfârşitul lunii

Pentru copiii între 6 şi 16 ani, campania de vaccinare ar putea începe la finele acestei luni. Şi în judeţul Covasna numărul celor care s-au prezentat la medicul de familie pentru a se vaccina a crescut simţitor după mediatizarea cazului Toni Tecuceanu. Ulterior, DSP a deschis două centre de vaccinare, la Unitatea de Primire Urgenţe şi la cabinetele Andimed, pentru cei neasiguraţi şi din alte localităţi, care funcţionează în continuare.

Dr. Deme spune că deşi la început medicii de familie au fost mai reticenţi şi au cerut doze puţine, acum reţinerea s-a dizolvat, probabil şi ca urmare a cererii mari din partea oamenilor.

Simptomele, de multe ori banale

În ceea ce priveşte simptomele gripei noi, aceasta a explicat că de multe ori pot fi banale, însă un specialist ştie să facă deosebirea şi să stabilească un diagnostic prezumtiv. Din datele oferite, gripa nouă este însoţită de febră, mialgii, oboseală, dureri musculare, semne care nu apar la o viroză normală.

În orice caz, este bine să consultaţi medicul de familie, care în funcţie de constatări dirijează pacientul la infecţionist, unde i se face un examen clinic prezumtiv pe baza căruia se decide dacă se recoltează sau nu probe pentru a fi trimise la Institutul Cantacuzino.

Dacă medicul de specialitate are bănuieli conform cărora poate fi un caz de A/H1N1, este obligat să înceapă tratamentul antiviral înainte de confirmarea propriu-zisă. Totodată, mai spune Deme Judit, medicii de familie care refuză vaccinarea fac o greşeală întrucât nu se informează din surse credibile, şi pot fi traşi la răspundere de Colegiul Medicilor dacă se constată asemenea cazuri.

Ana Sidon

Sursa foto: 9am.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.